Οι αρχές της φιλοσοφίας Ι & ΙΙ


Συγγραφέας : Descartes, Rene
Μεταφραστής : Γρηγοροπούλου, Βασιλική Β.
Υπεύθυνος Σειράς : Ξηροπαΐδης, Γιώργος Σκουτερόπουλος, Νικόλαος Μ. Βιρβιδάκης, Στέλιος Καλλιγάς, Παύλος, καθηγητής φιλοσοφίας
Εκδότης : Εκκρεμές
Έτος έκδοσης : 2012
ISBN : 978-960-7651-93-8
Σελίδες : 269
Σχήμα : 20x12
Κατηγορίες : Φιλοσοφία, Νεότερη Ευρωπαϊκός διαφωτισμός Φιλοσοφία - Θεωρία
Σειρά : Ευμενείς Έλεγχοι

18.80 € 13.91 €




Ο Ντεκάρτ έχει αποτελέσει σύμβολο της επανάστασης την οποία μπορεί να πραγματοποιήσει η δύναμη του νου. Το έργο του, ωστόσο, το γνωρίζουμε αποσπασματικά. Οι "Αρχές της φιλοσοφίας" του, γραμμένες μετά τους "Μεταφυσικούς στοχασμούς" του, είναι το μοναδικό έργο στο οποίο ο Ντεκάρτ συνοψίζει τη φιλοσοφία του και βοηθά τον αναγνώστη να μελετήσει το ρόλο των περίφημων μεταφυσικών του αρχών στη φυσική, τη θεωρία του για τη συμπεριφορά των σωμάτων στον κόσμο. Στο έργο αυτό παραδίδεται με συστηματικό τρόπο μια σειρά όρων ανάγνωσης και αναστοχασμού της πραγματικότητας μέσα από το πρίσμα της νεότερης φιλοσοφικά θεμελιωμένης επιστήμης. Αν και οι "Αρχές" προορίζονταν ως διδακτικό εγχειρίδιο, βρέθηκαν τελικά στον κατάλογο των απαγορευμένων βιβλίων. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τη διάδοση και την επίδρασή τους στην παραγωγή νέων επιχειρημάτων από τον Σπινόζα, τον Μαλμπράνς, τον Λάιμπνιτς, τον Νεύτωνα κ.ά.

Ο Ρενέ Ντεκάρτ (Rene Descartes, 1596-1650) είναι ο σημαντικότερος Γάλλος στοχαστής. Θεωρείται ομόφωνα εκείνος που θεμελίωσε τη νεότερη σκέψη και άνοιξε νέες οδούς για το ευρωπαϊκό πνεύμα. Γεννήθηκε στην Τουραίνη από οικογένεια κατώτερων ευγενών. Σπούδασε στο κολέγιο της Λα Φλες και απέκτησε πτυχίο νομικής από το Πανεπιστήμιο του Πουατιέ. Ακολούθησε μια περίοδος άστατου βίου, στη διάρκεια της οποίας ο νεαρός Ντεκάρτ πραγματοποίησε πολλά ταξίδια σε χώρες της δυτικής Ευρώπης. Το 1628 εγκαταστάθηκε στην Ολλανδία λόγω του φιλελεύθερου καθεστώτος της. Εκεί διέμεινε ως το τέλος σχεδόν της ζωής του, αφοσιωμένος στη μελέτη και τις επιστημονικές έρευνες. Διακρίθηκε ως μαθηματικός, φυσικός και φιλόσοφος. Τα σημαντικότερα έργα του είναι: "Στοχασμοί περί της πρώτης φιλοσοφίας", "Λόγος περί της μεθόδου", "Αρχές της φιλοσοφίας" και "Τα πάθη της ψυχής".






e-mail Facebook Twitter