Οι δυσανεξίες της νεωτερικότητας


Συγγραφέας : Taylor, Charles
Μεταφραστής : Πάγκαλος, Μιχάλης
Υπεύθυνος Σειράς : Καλλιγάς, Παύλος, 1814-1896 Ξηροπαΐδης, Γιώργος Σκουτερόπουλος, Νικόλαος Μ. Βιρβιδάκης, Στέλιος Καλλιγάς, Παύλος, καθηγητής φιλοσοφίας
Εκδότης : Εκκρεμές
Έτος έκδοσης : 2006
ISBN : 978-960-7651-47-1
Σελίδες : 252
Σχήμα : 20x12
Κατηγορίες : Κοινωνικές επιστήμες Ηθική Συνείδηση (Φιλοσοφία)
Σειρά : Ευμενείς Έλεγχοι

17.67 € 13.08 €




Αυτό που πρέπει να κατανοηθεί εδώ είναι η ηθική δύναμη που εμφιλοχωρεί σε έννοιες όπως η πληρότητα του εαυτού. Θα ήταν παραπλανητικό να προσπαθήσουμε να την ερμηνεύσουμε μονάχα σαν μία μορφή εγωισμού ή ηθικής χαλάρωσης και αυταρέσκειας συγκριτικά μ' ένα αυστηρότερο και απαιτητικότερο παρελθόν [...] Δεν είναι απλώς ότι οι άνθρωποι θυσιάζουν τον έρωτα ή τη φροντίδα των παιδιών τους για να επιδοθούν στην καριέρα τους. Κάτι παρόμοιο ίσως να συνέβαινε πάντοτε. Η διαφορά είναι ότι πολλοί άνθρωποι νιώθουν ότι καλούνται σήμερα να το κάνουν, νιώθουν υποχρεωμένοι να το κάνουν, νιώθουν ότι εάν δεν το κάνουν θα έχουν μια αποτυχημένη και ανολοκλήρωτη ζωή.

Γεννημένος στο Μόντρεαλ του Καναδά το 1931, καθηγητής φιλοσοφίας και πολιτικής επιστήμης στο πανεπιστήμιο McGill, μαθητής του G.E.M. Anscombe, του I. Berlin και της I. Murdoch στην Οξφόρδη, επηρεασμένος από τη φαινομενολογία του Heidegger και του Merleau-Ponty, αλλά και εμβριθής αναγνώστης του Wittgenstein, ο Ταίηλορ αποκαλείται συχνά "κύριος αναλυτικός εκπρόσωπος της ηπειρωτικής φιλοσοφίας". Με τους A. MacInryre, M. Walzer και M. Sandel συγκροτούν αυτό που έχει αποκληθεί ρεύμα των "κοινοτιστών", το οποίο γενικά εκλαμβάνεται ως αντίπαλο ρεύμα των "φιλελεύθερων" πολιτικών στοχαστών, όπως ο J. Rawls, ο J. Habermas ή ο R. Dworkin. Από φοιτητής ήδη ασχολείται ενεργά με την πολιτική: με τον A. MacIntyre και άλλους συμφοιτητές του εκδίδει το "New Life Review" και παίρνει μέρος στα μεγάλα γεγονότα της δεκαετίας του '50 και των αρχών του '60. Το 1954 ως πτυχιούχος φοιτητής συμμετέχει στην καμπάνια για την απαγόρευση της βόμβας υδρογόνου και γενικότερα όλων των όπλων μαζικής καταστροφής στη Μεγάλη Βρετανία. Με τη σοβιετική εισβολή στην Ουγγαρία, τον Οκτώβριο του 1956, ο Ταίηλορ αφήνει την Οξφόρδη και πηγαίνει να ζήσει για έξι μήνες με Ούγγρους φοιτητές και πολιτικούς πρόσφυγες στη Βιέννη. Στη δεκαετία του '60 επιστρέφει στον Καναδά και αναμειγνύεται ενεργά στην πολιτική ζωή της χώρας του από τις τάξεις του κεντροαριστερού Νέου Δημοκρατικού Κόμματος, στο οποίο μάλιστα δύο φορές, το 1965 και το 1968, θέτει υποψηφιότητα για πρόεδρος , αλλά ηττάται από τον λαϊκιστή Trudeau. Αν και πολιτογραφημένος ως φιλόσοφος του "πολυπολιτισμού" απορρίπτει τον κατακερματισμό και ενστερνίζεται βαθιά την ιδέα της ενιαίας δημοκρατικής πολιτείας. Το 1979 κατεβαίνει στους δρόμους για να διαδηλώσει εναντίον της απόσχισης του Κεμπέκ από τον Καναδά. Το ενδιαφέρον του για τα κοινά συνεχίζεται ως σήμερα απαραμείωτο και όπως ο ίδιος δηλώνει "Η ενασχόληση με την πολιτική μού έμαθε πράγματα που θα ήταν αδύνατον να είχα αντλήσει μονάχα από τα βιβλία".






e-mail Facebook Twitter