Οικονομική θεωρία, διά βίου παιδεία, κοινωνική πολιτική

Απασχόληση, ανάπτυξη, παραγωγικότητα: Συνεχιζόμενη επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση: Εκπαιδευτική πολιτική - ανθρώπινοι πόροι: Κοινωνικές ανισότητες - κοινωνικός αποκλεισμός
Συγγραφέας : Μάρδας, Γεώργιος Δ.
Εκδότης : Εκδόσεις Παπαζήση
Έτος έκδοσης : 2001
ISBN : 978-960-02-1492-5
Σελίδες : 219
Σχήμα : 24x17
Κατηγορίες : Οικονομία Εκπαίδευση Κοινωνική πολιτική

13.85 € 8.86 €




Ύστερα από πολύχρονη ερευνητική, διδακτική και συγγραφική σχετική προσπάθεια καταθέτω στην ελληνική βιβλιογραφία το παρόν βιβλίο μου με κύριο τίτλο: "Οικονομική Θεωρία -Διά Βίου Παιδεία - Κοινωνική Πολιτική". Η διαχρονική και ανθρώπινη σημασία της εκπαίδευσης είναι αυτονόητη. Η διά βίου μάθηση είναι το μήνυμα των νέων καιρών. Η παγκοσμιοποίηση των κοινωνιών του εικοστού πρώτου αιώνα και ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθούν την "κοινωνία και οικονομία" της γνώσης μέσα και από τη διά βίου μάθηση και ιδιαίτερα δια της επαγγελματικής εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης. Η θεωρία και οι πολιτικές (εκπαιδευτικές, οικονομικές και ευρύτερα κοινωνικές), η μελέτη των ανθρώπινων πόρων (υγεία - εκπαίδευση) και η οικονομική και κοινωνιολογική προσέγγιση όλων αυτών των κοινωνικών μεγεθών βοηθούν στην αποτελεσματική κατανόηση της σημασίας και των στόχων, που πηγάζουν από τη μελέτη του σύγχρονου εκπαιδευτικού φαινομένου. Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη. Το πρώτο μέρος αναφέρεται στη διά βίου παιδεία, εκπαίδευση, απασχόληση, πληθωρισμό και οικονομική μεγέθυνση. Το δεύτερο μέρος αναλύει την εκπαιδευτική και κοινωνική πολιτική, με προσεγγίσεις οικονομικές (παραγωγή και παραγωγικότητα), κοινωνιολογικές και επί πλέον στατιστικές, και διερευνά τη σημασία των ανθρώπινων πόρων στη σύγχρονη κοινωνία. Το τρίτο και τελευταίο μέρος αναλύει τα μεγάλα σύγχρονα προβλήματα των κοινωνιών. Την κοινωνική ανισότητα και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Η έρευνα ξεκινά από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα (αρχές του εικοστού πρώτου αιώνα). [...] (από τον πρόλογο του συγγραφέα)

Ο Γεώργιος Δ. Μάρδας γεννήθηκε στο Διονυσίου (Δήμος Μουδανιών Χαλκιδικής). Είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Πειραιά (πρώην Α.Β.Σ.Π.), του Κέντρου Στατιστικής Εκπαίδευσης, της Α.Β.Σ., του Τμήματος Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ρ.Ε.Α. (Μεταπτυχιακός τίτλος) στο Πανεπιστήμιο της Bourgogne (Dijon) Γαλλίας, στην ειδικότητα "Οικονομία των ανθρώπινων πόρων" και στο U.R.L. "Οικονομική Επιστήμη και Διοίκηση", έτος 1978. Doctorat στο Πανεπιστήμιο Paris VIII, στις σχολές (U.E.R.) "Πολιτική Οικονομία" και "Κοινωνιολογία" με επιλογή "Κοινωνικά Συστήματα και Οικονομικές Οργανώσεις" και ειδικότητα "Κοινωνία και Οικονομία", έτος 1983. Θέμα της διδακτορικής διατριβής: "Αλληλεπίδραση των κοινωνικοοικονομικών παραγόντων και του τομέα της κοινωνικής προστασίας, κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη και κοινωνικός προγραμματισμός στην Ελλάδα". Οι προπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν με υποτροφία της ελληνικής Κυβέρνησης, οι δε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία πραγματοποιήθηκαν, ύστερα από επιτυχή σχετικό διαγωνισμό στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ). Έχει εννέα (9) εκπαιδευτικές εξειδικεύσεις μεταπτυχιακού επιπέδου στην Ελλάδα και μία (1) στην αλλοδαπή. Ερευνητικό έργο: Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών Γαλλίας (Ο.Ν.Κ.8.), Ινστιτούτο Έρευνας στην Εκπαίδευση (I.R.EDU), Ινστιτούτο Μαθηματικών της Οικονομίας (Ι.Μ.Ε.), Ομάδα Προγραμματισμού της Υγείας (Ο.Π.Υ.) του Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τ.Ε.Ι. Αθήνας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο θεσσαλονίκης (Παιδαγωγική Σχολή), Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Κ.Α.Υ.Π. - Σχολή Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών) και Αξιολογητής του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Γ.Γ.Δ.Κ.Α.Π.) Επαγγελματικό - Διδακτικό έργο: Διδασκαλία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση: Α.Ε.Ι.: 1989-2001, Τ.Ε.Ι.: 1979-1999 Διάφορες Μεταλυκειακές Σχολές, Κ.Ε.Κ. κ.λ.π.: 1967-2001 Υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, Διεύθυνση Εκπαίδευσης, Κέντρο Κοινωνικής Πολιτικής Βοιωτίας, Διεύθυνση Περίθαλψης Διοικητικού Ελέγχου, Διεύθυνση Προγραμματισμού και Οργάνωσης, Διεύθυνση Ε.Ο.Κ. και Διεθνών Σχέσεων κ.λ.π.). Δημοσιεύματα: Ογδόντα έξι (86) ειδικά επιστημονικά δημοσιεύματα, βιβλία, μονογραφίες, εγχειρίδια εκ των οποίων τρεις (3) Μεταπτυχιακές διατριβές, είκοσι (20) Συγγράμματα, εξήντα τρία (63) Δημοσιεύματα σε επιστημονικά περιοδικά. Ξενόγλωσσες εργασίες: α) Μονογραφίες: τρεις (3) και β) Δημοσιεύσεις σε περιοδικά, πρακτικά Συνεδρίων και Κεφάλαια βιβλίων: τέσσερα (4).






e-mail Facebook Twitter