Ορεινές σπουδές και ορεολογία του Ταϋγέτου


Συγγραφέας : Σαρρής, Δημήτρης, εκπαιδευτικός μουσικής
Εκδότης : Εκδόσεις Ταϋγέτου
Έτος έκδοσης : 2022
ISBN : 978-618-86355-0-0
Σελίδες : 88
Κατηγορίες : Βουνά - Ελλάς Εκπαίδευση - Προγράμματα μαθημάτων

10.00 € 9.00 €




Η δραστηριοποίηση της Εκπαίδευσης στον Ταΰγετο έχει ήδη καταγραφεί θεσμικά σε δέκα ενότητες – προγράμματα δράσεων που εκ πρώτης όψεως οδηγούν σε μια «παιδαγωγική του βουνού», πολύτιμη για να μπολιάσει κάθε πτυχή της γενικής και ειδικής παιδαγωγικής.
Μια προσεκτικότερη διαχρονική ματιά, όμως, στην εκπαιδευτική και ερευνητική προσέγγιση για το βουνό, ή αλλιώς το «όρος», θα μας οδηγήσει σε μια συγκεκριμένη σπουδή, που εξελίσσεται διεθνώς ως διεπιστημονικός κλάδος «ορεινών σπουδών» και «ορεινής έρευνας».
Πρόκειται για την «Ορεολογία» στην ελληνική ή «Mountain Science», «Mountain Studies», «Mountain research» και σπανιότερα «Montology» στην αγγλική.
Η «Ορεολογία» εκφράζει μια σύγχρονη ερευνητική δυναμική, αλλά ξεκινάει πριν αιώνες, ως «ο λόγος περί όρεος». Αργότερα συγγένεψε με την «Ορεογραφία», στο πλαίσιο μιας ελληνόγλωσσης διεπιστημονικής σπουδής για βουνό (mountain) που σήμερα συγγενεύει με την «Γεωμορφολογία», την «Ορεινή Οικολογία» την «Δασική Οικολογία» και άλλους συναφείς κλάδους.
Σε αυτή την έκδοση, αφού γίνει μια χρηστική καταγραφή των σύγχρονων σπουδών βουνού σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, θα παρουσιαστούν προτάσεις για μια σύγχρονη «Ορεολογία του Ταϋγέτου», με βάση τις δραστηριότητες που συμβαίνουν στο όρος τα τελευταία χρόνια από θεσμικούς φορείς που συνδέονται με την Δημόσια Εκπαίδευση.


Ο Δημήτρης Σαρρής σπούδασε Μουσική (Π.Κ. Δ. Περιστερίου 1988), Ανώτερα Θεωρητικά Μουσικής (Εθνικό Ωδείο, Ωδείο Αμφιθέας 1998), Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΤΕΙ-Α 1997), Επικοινωνία και ΜΜΕ (Πάντειο 2000), Μεταπτυχιακές σπουδές στον Πολιτισμό (Πάντειο 2004). Έχει διδακτικό έργο στο ΤΕΙ Ηπείρου (υπεύθυνος του Εργαστηρίου Τεχνολογίας και Πολιτισμού), στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (Εργαστήριο Πολιτισμού - Μουσική) και στο ΤΕΑΠΗ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει συνεπιμεληθεί εκδόσεις έντυπες και ηλεκτρονικές και έχει παρουσιάσει αρθρογραφία, ανακοινώσεις, δημοσιεύσεις και εισηγήσεις σε θέματα Μουσικής, Επικοινωνίας, Κουλτούρας και Τεχνολογίας. Είναι δημιουργός πολλών σχετικών project και ερευνητικών δημιουργημάτων για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό (Ενδεικτικά: καλλιΤεχνούπολη (ΠΟ.ΚΕ. ΕΛ.ΤΑ), Πολιτισμικό Διοικείν (ΤΕΙ Ηπείρου), Μουσείο Αυτοσχέδιων Μουσικών Οργάνων (Μαθητιάδα Πρώτης Σερρών), Μουσείο Πληροφορικής Κουλτούρας (ΤΕΙ Ηπείρου)). Έχει αναπτύξει διδακτικές μεθοδολογίες και εποπτικά μέσα για την εκπαίδευση (Ενδεικτικά: "Ψηφιακός Άβακας" (ΤΕΙ Ηπείρου), "Ομορrυθμία", "Kindersound" και τα "Εργαστήρια Μεταήχων"). Από το 2007 αναπτύσσει το project της "Ομάδας Μεταήχων" (http://metasound.gr) ένα πολυδιάστατο ερευνητικό, διδακτικό και δημιουργικό project, εστιασμένο στον ήχο και την κουλτούρα. Αρχισυντάκτης του ηλεκτρονικού περιοδικού "Μνημοσύνη" (Πάντειο Πανεπιστήμιο 2003-5), συντάκτης του ηλεκτρονικού περιοδικού "Lapsus Linguae" (Πάντειο Πανεπιστήμιο 1999-2003), αρχισυντάκτης του περιοδικού "Ανταπόκριση" (Πολιτιστικό Κέντρο ΕΛ.ΤΑ. 2002-3), μέλος της συντακτικής ομάδας του επιστημονικού περιοδικού "Μουσική σε Πρώτη Βαθμίδα" (2005-2007) και αρθρογράφος στα Περιοδικά "RAM" (1999), "Μuzine" (2009), "Παράθυρο στην Εκπαίδευση του Παιδιού", "Παράθυρο Junior", "Bookmarks", "Πολύτονον". Βιβλιοκριτικές του έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά "Μουσική σε Πρώτη Βαθμίδα" και "Bookmarks" (στήλη "βιβλιόφωνο"). Η προσωπική του σελίδα στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο βρίσκεται στο "http://users.sch.gr/dsarris".






e-mail Facebook Twitter