Παράδοση και κριτική των αρχαίων ελληνικών κειμένων


Συγγραφέας : Irigoin, Jean
Μεταφραστής : Παγωνάρη - Αντωνίου, Περσεφόνη
Εκδότης : Καρδαμίτσα
Έτος έκδοσης : 2007
ISBN : 978-960-354-211-7
Σελίδες : 368
Σχήμα : 24x17
Κατηγορίες : Βυζαντινή γραμματεία - Ιστορία και κριτική Ελληνική γραμματεία, Αρχαία - Ιστορία Ελληνική γραμματεία, Αρχαία - Ερμηνεία και κριτική

28.53 € 21.11 €




Το ότι διαβάζουμε την Ιλιάδα και την Οδύσσεια, τρεις περίπου χιλιετίες μετά τον θάνατο του Ομήρου, το ότι ακούμε να συζητούν ο Σωκράτης και οι συνομιλητές του, περισσότερο από είκοσι τρείς αιώνες μετά τον θάνατο του Πλάτωνος τι το πιο φυσικό; Ή μάλλον, τι το πιο εκπληκτικό από την παράδοση, σε συνεχή ροή, χειρογράφων βιβλίων, βιβλίων που το καθένα του μαρτυρεί τη νέα κάθε φορά σημασία που έχει το έργο που αντιγράφηκε; Σε μια τέτοια έκπληξη, η εργασία αυτή παρέχει απάντηση και αιτιολόγηση. Πηγαίνει όμως και πιο πέρα. Από τον Όμηρο έως τους Βυζαντινούς ιστορικούς, με προτίμηση τους λυρικούς και τους δραματικούς ποιητές, τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, τους αρχαίους έλληνες γιατρούς από τον Ιπποκράτη έως τον Γαληνό, βλέπουμε να αναδεικνύονται οι κύριες γραμμές μια γενικής ιστορίας της παράδοσης των αρχαίων ελληνικών έργων, και ταυτόχρονα διαμορφώνεται μια μεθοδολογία της φιλολογικής κριτικής και της κριτικής των κειμένων.

Ο Jean Irigoin (1920-2006), διαπρεπής γάλλος ελληνιστής, παλαιογράφος και κωδικολόγος, εδίδαξε επί σειρά ετών σε πανεπιστήμια της Γαλλίας (Poitiers, Parix X και Paris Sorbonne (Paris IV)) και στο College de France. Υπήρξε Διευθυντής Σπουδών της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στην Ecole Pratique des Hautes Etudes και επί μία επίσης τριακονταετία Διευθυντής της Αρχαίας Ελληνικής και της Βυζαντινής εκδοτικής σειράς στη γνωστή Collection des Universites de France, ή αλλιώς Collection Bude (εκδόθηκαν 240 τόμοι). Από το 1981 τακτικό μέλος του Institut de France, Academie des Inscriptions et Belles Lettres, έτυχε πολλών διεθνών τιμητικών διακρίσεων και από ελληνικής πλευράς υπήρξε αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το ερευνητικό - συγγραφικό έργο του αφορά τη μελέτη της παράδοσης των έργων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, την τεχνική των εκδόσεων αρχαίων ελληνικών και βυζαντινών κειμένων, την ιστορία της γραφής (ελληνική παλαιογραφία) και την ιστορία του βιβλίου (κωδικολογία). Εδημοσίευσε πολύ μεγάλον αριθμό άρθρων, βιβλιοκρισιών, και δώδεκα βιβλία σε τέσσερα από τα οποία είναι συνεκδότης ("Παλατινή Ανθολογία", Βιβλία ΙΧ και ΧΙΙ, Πλουτάρχου "Ηθικά", Βακχυλίδης).






e-mail Facebook Twitter