Παρατηρήσεις για το αίσθημα του ωραίου και του υπέροχου

Η έννοια του αρνητικού μεγέθους στη φιλοσοφία
Συγγραφέας : Kant, Immanuel, 1724-1804
Εκδότης : Εκδόσεις Παπαζήση
Έτος έκδοσης : 2021
ISBN : 978-960-02-3740-5
Σελίδες : 146
Κατηγορίες : Φιλοσοφία, Νεότερη Φιλοσοφία - Θεωρία Kant, Immanuel, 1724-1804

14.84 € 9.50 €




Τα δύο δοκίμια που περιλαμβάνονται στον παρόντα τόμο ανήκουν στη δεύτερη φάση της προκριτικής περιόδου, στην οποία ο Καντ απομακρύνεται βαθμιαία από τον δογματικό ορθολογισμό.

Εκκινώντας από τις διαφορετικές μορφές αισθητικότητας και καλλιέργειας που προσδιορίζουν την εσωτερική εμπειρία, ανιχνεύοντας το αισθητικό αποτύπωμα των ηθικών αρετών και τα συναισθήματα που προσιδιάζουν σε κάθε ανθρώπινη ιδιοσυγκρασία, σκιαγραφώντας τα γνωρίσματα των δύο φύλων και των εθνικών χαρακτήρων, οι Παρατηρήσεις είναι ένα πνευματώδες δοκίμιο που επιχειρεί μια πραγματολογική προσέγγιση της σχέσης ηθικής και αισθητικής, αποτελώντας το προοίμιο της καντιανής Ανθρωπολογίας.

Ορίζοντας τη διάκριση μεταξύ λογικής και πραγματικής αντίθεσης, στην οποία τα αρνητικά μεγέθη δεν υποδηλώνουν ένα ιδιαίτερο είδος πραγμάτων ως προς την εσωτερική τους φύση, ο Καντ θα επεκτείνει την εφαρμογή της έννοιας του αρνητικού μεγέθους στα αντικείμενα της θεωρητικής και της πρακτικής φιλοσοφίας, αποτυπώνοντας συστηματικά το χάσμα ανάμεσα στη λογική αναγκαιότητα και την πραγματικότητα, και προετοιμάζοντας μεθοδικά το συμπέρασμα του δεύτερου δοκιμίου του: την αμφισβήτηση της λογικοκρατίας.

 


Ο Immanuel Kant γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1724 στο Καίνιξμπεργκ. Από το 1732 ως το 1740 μαθήτευσε στο κολλέγιο Fridericianum και το 1740 μπήκε στο Πανεπιστήμιο του Καίνιξμπεργκ. Τυπικά εγγεγραμμένος στη Θεολογική σχολή, αφοσιώνεται κυρίως στη μελέτη της φιλοσοφίας και της φυσικής. Το 1747 δημοσιεύει το πρώτο του έργο: "Σκέψεις πάνω στην πραγματική αξιολόγηση των ζωτικών δυνάμεων". Από το 1747 ως το 1756 ο Kant εξασφαλίζει το βιοπορισμό του παραδίδοντας μαθήματα κατ' οίκον, ενώ το 1755 ο Kant αρχίζει να παραδίδει μαθήματα στο πανεπιστήμιο ως άμισθος υφηγητής. Δημοσιεύει ένα άρθρο πάνω στους σεισμούς, με αφορμή το σεισμό της Λισαβόνας, και τη Γενική ιστορία της φύσης και θεωρία του ουρανού, που αποτελεί την πιο σημαντική συμβολή του στο τομέα των φυσικών επιστημών. Από το 1760 ο Kant αρχίζει να παίρνει μέρος στα πιο επίμαχα προβλήματα του Διαφωτισμού. 1759: "Δοκίμιο σχετικά με τον οπτιμισμό", 1762: "Περί της ψευδεπίγραφης λεπτότητας των τεσσάρων συλλογιστικών σχημάτων". 1763: "Το μόνο δυνατό θεμέλιο για την απόδειξη της ύπαρξης του Θεού" και "Δοκίμιο για την εισαγωγή της έννοιας του αρνητικού μεγέθους στη φιλοσοφία", 1764: "Παρατηρήσεις πάνω στο αίσθημα του ωραίου και του υπέροχου" και "Δοκίμιο σχετικά με τις ασθένειες του νου" 1766: "Ερμηνεία των ονείρων ενός οραματιστή μέσω των ονείρων της μεταφυσικής". Το 1770 o Kant αναγορεύεται τακτικός καθηγητής και καταλαμβάνει την έδρα της μεταφυσικής και της λογικής. Με την αναγόρευσή του αυτή θα δημοσιεύσει την περίφημη μελέτη "Περί της μορφής και των αρχών του αισθητού και του νοητού κόσμου". Μετά από 11 χρόνια δημοσιεύεται "Η κριτική του καθαρού λόγου" κείμενο δύσκολο και ο Kant δημοσιεύει το 1783 σε πιο προσιτή μορφή τα "Προλεγόμενα σε κάθε μελλοντική μεταφυσική" περιλαμβάνοντας τις κύριες ιδέες του "Καθαρού Λόγου". Με τα κείμενα "Τί είναι Διαφωτισμός;" και "Ιδέα μιας καθολικής ιστορίας από κοσμοπολίτικη άποψη" το 1784 ο Kant αρχίζει να παρεμβαίνει άμεσα στη διαμάχη γύρω από τη φιλοσοφία του διαφωτισμού. Την επόμενη χρονιά 1785 εμφανίζεται το πρώτο από τα μεγάλα έργα του, αφιερωμένα στην ηθική: "Θεμέλια της μεταφυσικής των ηθών". Μέχρι το θάνατό του το 1804 θα δημοσιεύσει μια πλειάδα έργων.






e-mail Facebook Twitter