Πέτρος Πικρός

1894-1956: Στράτευση, αντιπαραθέσεις, πικρίες στη λογοτεχνία του Μεσοπολέμου
Συγγραφέας : Μπάρτζης, Γιάννης Δ.
Εκδότης : Σταμούλης Αντ.
Έτος έκδοσης : 2006
ISBN : 978-960-8353-83-1
Σελίδες : 664
Σχήμα : 24x18
Κατηγορίες : Νεοελληνική λογοτεχνία - Ερμηνεία και κριτική Συγγραφείς, Έλληνες - Βιογραφία Νεοελληνική λογοτεχνία - Ιστορία και κριτική

36.21 € 25.35 €




Ο Πέτρος Πικρός, αινιγματικός όσο και αγνοημένος συγγραφέας, πρωταγωνίστησε στην "προλεταριακή" ή "σοσιαλιστική" λογοτεχνία κατά την πρώτη δεκαετία του Μεσοπολέμου (1920-1930). Μετά το 1931, που επήλθε κρίση στις σχέσεις του με την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος, απεπέμφθη από τους κόλπους της Αριστεράς και για πολλούς μελετητές θεωρείται ότι έπαψε πλέον να γράφει. Με την ανά χείρας μελέτη -βασισμένη σε πολυετή έρευνα- διευκρινίζονται τα ως τώρα ασαφή και διφορούμενα βιογραφικά στοιχεία του συγγραφέα (όνομα, ψευδώνυμα, ηλικία, καταγωγή, λανθάνοντα έργα κλπ)· αποκαλύπτοντας παντελώς άγνωστες πτυχές του έργο του, όπως η ποιητική του περίοδος, η δημοσιογραφία του, οι μεταφράσεις του, η συμμετοχή του στη "λαϊκή" λογοτεχνία, και έρχεται στην επιφάνεια η λογοτεχνική του δημιουργία μετά το 1931 μέχρι το θάνατό του (1956), που δεν είχε διερευνηθεί. Παράλληλα, με παράθεση σπάνιων και άγνωστων ως τώρα κειμένων, θίγονται ενδιαφέροντα ζητήματα γύρω από την πνευματική κίνηση του Μεσοπολέμου, όπως: η εμπλοκή της πολιτικής στη λογοτεχνία, τα πρώτα στρατευμένα λογοτεχνικά περιοδικά, ο νατουραλισμός, η προλεταριακή λογοτεχνία, η αλληλεπίδραση δημοσιογραφίας και λογοτεχνίας, η "λαϊκή" λογοτεχνία, η παιδική λογοτεχνία, η επιστημονική φαντασία, η κοινωνική λογοτεχνία, τα οποία πέραν της αναγνωστικής απόλαυσης ενός αφηγηματικού ντοκουμέντου, συντελούν στην κατανόηση μιας ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας εποχής.

Ο Γιάννης Δ. Μπάρτζης γεννήθηκε το 1951 στην Αρχαία Κόρινθο, όπου και ζει μόνιμα. Είναι έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών. Σπούδασε στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία και στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Αθηνών· είναι διδάκτορας του Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάζεται πάνω από τριάντα χρόνια ως δάσκαλος στη δημόσια εκπαίδευση. Παράλληλα είναι σημαντική η παρουσία του στο χώρο της παιδικής λογοτεχνίας με συγγραφή βιβλίων για παιδιά κι εφήβους και με τη δημοσίευση άρθρων και μελετών. Πρωτοεμφανίστηκε στο χώρο της παιδικής λογοτεχνίας μαζί με τη σύζυγό του Δέσποινα Στίκα με το φυσιογνωστικό παραμύθι "Η Μυρμηγκούπολη" (Τεκμήριο, 1980, β' έκδ. 1984). Ακολούθησαν τα βιβλία του: "Τα μυρμήγκια της ειρήνης" (Gutenberg 1987), "Ξύλινο παραμύθι" (Σύγχρονη Εποχή 1988), "66 φράσεις δυόμισι χιλιάδων χρόνων" (Καστανιώτης 1992, δ' έκδ. 2002), "Αργείος Εσπερινός" βραβείο "Μιχαήλας Αβέρωφ" από την Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών (Καστανιώτης 1988, β' έκδ. 1996), "UFO στα Διγελιώτικα", βραβείο επιστημονικής φαντασίας από τη Γυνακεία Λογοτεχνική Συντροφιά (Καστανιώτης 1990, γ' έκδ. 2001), "Την προηγούμενη μέρα" (Καστανιώτης 1993, γ' έκδ. 1996), "Τιριγκλίκ", βραβείο "Διονύσης Τροβάς" από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά (Πατάκης 1998, β' εκδ. 2001). Έχει γράψει βιβλία για τη σχολική εργασία, ενώ πολυσέλιδα άρθρα και μελέτες του για διάφορα ζητήματα της παιδικής λογοτεχνίας καθώς και κριτικές του για παιδικά βιβλία έχουν δημοσιευθεί στην Επιθεώρηση Παιδικής Λογοτεχνίας, στον Οδηγό Παιδικής και Νεανικής Λογοτεχνίας και σε άλλες περιοδικές εκδόσεις. Από το 1993 εκδίδει στην Αρχαία Κόρινθο την τρίμηνη τοπική εφημερίδα "Ακροκόρινθος".






e-mail Facebook Twitter