Πνευματική ιδιοκτησία

8η Έκδοση
Εκδότης : Εκδόσεις Σάκκουλα Α.Ε.
Έτος έκδοσης : 2023
ISBN : 9789606487774
Σελίδες : 312
Κατηγορίες : Κώδικες

Τιμή ebooks.gr: 10.45 €
Τιμή εκδότη: 11.00 €




Η νέα έκδοση του τεύχους «Βασική Εμπορική Νομοθεσία ΙV – Πνευματική Ιδιοκτησία» κρίθηκε αναγκαία κυρίως των τροποποιήσεων που επήλθαν στο Ν. 2121/1993 με το άρθρο 117 Ν. 5039/2023, το άρθρο 67 Ν. 5043/2023 και το άρθρο 42 Ν. 5046/2023. Κατά τα λοιπά, η διάρθρωση του παρόντος τεύχους παραμένει η ίδια.
Ι. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει τη βασική εθνική νομοθεσία για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων. Ειδικότερα:
Α. Τον νόμο 2121/1993 «Πνευματική Ιδιοκτησία, συγγενικά δικαιώματα και Πολιτιστικά θέματα», όπως ισχύει σήμερα, συμπεριλαμβανόμενων των τροποποιήσεων που επήλθαν με το Ν. 4996/2022 που ενσωμάτωσε τις Οδηγίες (ΕΕ) 2019/789 και (ΕΕ) 2019/70 καθώς και των πρόσφατων προαναφερόμενων τροποποιήσεων.
Β. Τον νόμο 4481/2017 «Συλλογική διαχείριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων, χορήγηση πολυεδαφικών αδειών για επιγραμμικές χρήσεις μουσικών έργων, και άλλα θέματα αρμοδιότητας Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού», όπως ισχύει σήμερα συμπεριλαμβανόμενης και της τελευταίας τροποποίησης με τον Ν. 4996/2022.
Γ. Βασικές Υπουργικές Αποφάσεις καθώς και επιμέρους διατάξεις άλλων νομοθετημάτων που άπτονται ζητημάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων και, κατά την κρίση μας, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον χωρίς, βεβαίως, να διεκδικείται πληρότητα.
ΙΙ. Στο δεύτερο μέρος παρατίθενται ορισμένες γενικές διατάξεις της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) που αφορούν και το πεδίο του δικαίου της πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων ενώ από το δευτερογενές δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Κανονισμοί και οι Οδηγίες αναφέρονται –για λόγους οικονομίας– μόνον με βάση τα στοιχεία δημοσίευσής τους στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΙΙΙ. Στο τρίτο μέρος αναφέρονται οι βασικότερες Διεθνείς Συμβάσεις/Συνθήκες που έχει κυρώσει η Ελλάδα, με αναφορά του αριθμού και της χρονολογίας του νόμου επικύρωσης και του αριθμού ΦΕΚ που έχουν δημοσιευτεί.
Στόχος και του παρόντος τεύχους παραμένει η έκδοση μιας εύχρηστης, περιεκτικής και, κατά το δυνατόν, ενημερωμένης συλλογής της νομοθεσίας του Δικαίου Πνευματικής Ιδιοκτησίας απευθυνόμενη στους φοιτητές των Νομικών Σχολών αλλά και στον νομικό της πράξης



Από το κρατίδιο του 19ου αιώνα στην ισχυρή Ελληνική Δημοκρατία του 21ου Η "Πολεμική Ιστορία της Σύγχρονης Ελλάδας" είναι πάνω απ' όλα ανάγνωσμα πατριδογνωσίας, που παρουσιάζει με σαφήνεια την περιπετειώδη διαδρομή μας μέχρι την εθνική ολοκλήρωση. Αποφεύγοντας συνηθισμένες υπερβολές, οι ιστορικοί που υπογράφουν το τρίτομο αυτό έργο, καταγράφουν όχι μόνο τον ηρωισμό και την αυταπάρνηση, αλλά και τα λάθη που σημάδεψαν τους αγώνες των Ελλήνων τον 20ο αιώνα. Η χαρά της Απελευθέρωσης από τη γερμανική κατοχή δεν κρατάει πολύ για τη χώρα μας. Την ώρα που ο υπόλοιπος κόσμος ανοικοδομεί τα ερείπια από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Έλληνες επιδίδονται σ' έναν αδυσώπητο εμφύλιο αλληλοσπαραγμό. Βγαίνοντας από τον Εμφύλιο, η Ελλάδα βρίσκεται στον Ψυχρό Πόλεμο ταγμένη με την πλευρά της Δύσης. Συμμετέχει στην εκστρατεία της Κορέας, ενώ σε μείζον εθνικό ζήτημα αναδεικνύεται το Κυπριακό το οποίο, από τη δεκαετία του '50 μέχρι σήμερα, καθορίζει σχέσεις καχυποψίας με τους μεγάλους συμμάχους της. Παράλληλα, όμως, η χώρα μας αναρρώνει από τα τραύματα της Κατοχής και του Εμφυλίου, προσπαθεί να αποκαταστήσει τους δημοκρατικούς θεσμούς και γίνεται πλήρες και ισότιμο μέλος των ισχυρότερων διεθνών οργανισμών. Ο τρίτος τόμος περιέχει τα κεφάλαια: - ΙΑ': Στάθης Καλύβας, Νίκος Μαραντζίδης, "Ο Εμφύλιος Πόλεμος" (με βιβλιογραφία) - ΙΒ': Ευάνθης Χατζηβασιλείου, "Επιβιώνοντας στον μεταπολεμικό κόσμο" (με βιβλιογραφία) - ΙΓ': Ιωάννης Στεφανίδης, "Το Κυπριακό Ζήτημα, 1950-1974" (με βιβλιογραφία) - Ανθολογία κειμένων για το Κυπριακό Ζήτημα - Χρονολόγιο: Ελλάδα - Χρονολόγιο: Κόσμος

 


-->



e-mail Facebook Twitter