Ποιήματα τσέπης


Συγγραφέας : Κατσιούρης, Αλέκος
Εκδότης : Ιωλκός
Έτος έκδοσης : 2017
ISBN : 960-426-902-0
Σελίδες : 128
Σχήμα : 21x14
Εξώφυλλο : 21x14
Κατηγορίες : Νεοελληνική ποίηση

10.00 € 8.00 €




Τα «Ποιήματα τσέπης» του Αλέκου Κατσιούρη αποτελούν μια συλλογή από μικρά στιχουργήματα που γράφτηκαν κατά το διάστημα 1983-1990 και τα οποία χωρίζονται σε τρεις ενότητες: Ξόρκια - Σφήνες - Γρέζια.

Πρόκειται για ογδόντα επτά σταγόνες αποσταγμένης σκέψης που μοιάζουν με συνθήματα γραμμένα στον τοίχο ή με απαντήσεις σε ερωτήματα που για διάφορους λόγους δεν τέθηκαν ποτέ. Ποιήματα κοφτά και αυστηρά όπως η φωνή ενός αδέκαστου εσωτερικού κριτή που δε χαρίζεται σε κανέναν. Μια μικρή δέσμη φωτός που μπαίνει από μια χαραμάδα και φωτίζει τις σκοτεινές γωνιές της ψυχής, αποκαλύπτοντας έναν υποκριτικό καθωσπρεπισμό. Ένας υπαίθριος γελωτοποιός που σαρκάζει το κοινό του αυτοσαρκαζόμενος.

Δείγματα γραφής:

Από την ενότητα «Ξόρκια»: Την ώρα που ισορροπείς / στη μέση του σχοινιού / να έχεις πάντα κατά νου / πως κάποιοι εύχονται να πέσεις.

Από την ενότητα «Σφήνες»: Απ’ τις ρουφήχτρες του πελάγου / αν γλιτώσεις / οι καταβόθρες του ουρανού / σε περιμένουν.

Και από τα «Γρέζια»: Έτσι μεγάλος και τρανός / που έγινες / σε βλέπω μετά θάνατον /πλατεία ή δρόμο.


Ο Αλέκος Κατσιούρης γεννήθηκε στην Τρίπολη το 1950. Εργάστηκε στην Εθνική Τράπεζα επί 37 χρόνια κι υπηρέτησε ως ανώτερο στέλεχος στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ομιλεί αγγλικά και γαλλικά. Έζησε στο Παρίσι, στα Τίρανα και στο Βελιγράδι. Έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από σαράντα χώρες σε Ευρώπη, Ασία, Αφρική κι Αμερική. Τα τελευταία χρόνια μένει στην Αθήνα. Η ποιητική συλλογή «Πρόναοι και μετόπες» είναι το πρώτο του βιβλίο.






e-mail Facebook Twitter