Ποινικές αποφάσεις και εκτελεστότητά τους

Αντιρρήσεις - Αμφιβολίες (565 ΚΠΔ)
Συγγραφέας : Αδάμπας, Βασίλειος
Υπεύθυνος Σειράς : Μαργαρίτης, Λάμπρος Χ.
Εκδότης : Νομική Βιβλιοθήκη
Έτος έκδοσης : 2013
ISBN : 978-960-562-205-3
Σελίδες : 576
Κατηγορίες : Ποινικό δίκαιο
Σειρά : Εκδόσεις Ουσιαστικού και Δικονομικού Ποινικού Δικαίου

53.00 € 45.05 €




Με το έργο «Ποινικές αποφάσεις και εκτελεστότητά τους» προσεγγίζεται από τον συγγραφέα μία επιμέρους θεματική του δικαίου εκτελέσεως ποινικών αποφάσεων, ήτοι των αμφιβολιών ή αντιρρήσεων σχετικά με την εκτελεστότητα της αποφάσεως και το είδος ή τη διάρκεια της ποινής (: άρθρο 565 ΚΠΔ). Πρόκειται για αντικείμενο όχι μόνο θεωρητικά ελκυστικό, αλλά κυρίως πρακτικό, γεγονός που αποδεικνύεται μέσα από τη (σχεδόν) καθημερινή επαφή της νομολογίας με αυτό. Ειδικότερα, η ερμηνευτική προσέγγιση των προβλέψεων του άρθρου 565 ΚΠΔ υπακούει στην ακόλουθη συστηματική πορεία.

Στο πρώτο κεφάλαιο του Γενικού Μέρους ερευνάται: η φύση της διαδικασίας, η έννοια των αμφιβολιών και των αντιρρήσεων, το χρονικοδιαδικαστικό πλαίσιο εντός του οποίου ανακύπτουν, τα αντικειμενικά και υποκειμενικά τους όρια και ο αποκλειστικός ή ενδεικτικός χαρακτήρας των λόγων αναφοράς. Στο δεύτερο κεφάλαιο του Γενικού Μέρους εξετάζονται τα συναφή δικονομικά ζητήματα της προπαρασκευαστικής και κύριας διαδικασίας, και δη εκείνα: της κλητεύσεως και προσαγωγής του καταδικασμένου, της καθʼ ύλην και κατά τόπο αρμοδιότητας του δικαστηρίου, της συζητήσεως στο ακροατήριο, της εκδόσεως αποφάσεως και του ενδίκου μέσου της αναιρέσεως εναντίον της. Στο τρίτο κεφάλαιο του Γενικού Μέρους επιχειρείται η συσχέτιση με τις γειτνιάζουσες και κάποτε διασταυρούμενες κατά το περιεχόμενό τους διατάξεις των άρθρων 145, 472, 550, 551 και 564 ΚΠΔ, από την οποία συσχέτιση αναδεικνύονται, με τρόπο ορατό, οι συγκλίσεις και οι ετερότητες.

Στο Ειδικό Μέρος της εργασίας προσεγγίζονται ερμηνευτικά, με σημείο αναφοράς τη θεωρητική και νομολογιακή τους αντιμετώπιση, οι ειδικότερες εκφάνσεις των αμφιβολιών και αντιρρήσεων. Οι επιμέρους θεματικές στο συγκεκριμένο πεδίο αφορούν: τη σύνδεση των αμφιβολιών και των αντιρρήσεων με το τέλος της ποινής, και ειδικότερα τον προσδιορισμό του χρόνου λήξεως της εκτίσεως της στερητικής της ελευθερίας ποινής, το μηχανισμό σχηματισμού συνολικής ποινής, την απόλυση υπό όρους, το θάνατο του καταδικασμένου, τη χάρη, την αμνηστία, την παραγραφή της ποινής, και το χαρακτηρισμό μίας πράξεως ως ανέγκλητης. Επίσης, στον ίδιο χώρο καταβάλλεται προσπάθεια επεξεργασίας προβλημάτων που φέρουν σε επαφή τη διαδικασία του άρθρου 565 ΚΠΔ: με τους θεσμούς της αναστολής εκτελέσεως και της μετατροπής της ποινής, τη δικαστική απέλαση, την προσωρινή κράτηση, το αλλοδαπό δεδικασμένο, τις ρυθμίσεις του άρθρου 25 παρ. 5 του Ν 1882/1990, το μηχανισμό εκτελέσεως της διατάξεως που επιβάλλει χρηματική ποινή και δικαστικά έξοδα, την αναγκαστική εκτέλεση για την ικανοποίηση πολιτικών απαιτήσεων και το σωφρονιστικό δίκαιο.

Το έργο συνοδεύεται από πλούσια βιβλιογραφία, αποτελώντας ένα πρακτικό εγχειρίδιο για το δίκαιο εκτέλεσης των ποινικών αποφάσεων.







e-mail Facebook Twitter