Ποινικές αποφάσεις και εκτελεστότητά τους

Αντιρρήσεις - Αμφιβολίες (565 ΚΠΔ)
Συγγραφέας : Αδάμπας Βασίλειος
Υπεύθυνος Σειράς : Μαργαρίτης Χ.
Εκδότης : Νομική Βιβλιοθήκη
Έτος έκδοσης : 2013
ISBN : 9789605622053
Σελίδες : 576
Κατηγορίες : Ποινικό δίκαιο
Σειρά : Εκδόσεις Ουσιαστικού και Δικονομικού Ποινικού Δικαίου

Τιμή ebooks.gr: 45.05 €
Τιμή εκδότη: 53.00 €




Με το έργο «Ποινικές αποφάσεις και εκτελεστότητά τους» προσεγγίζεται από τον συγγραφέα μία επιμέρους θεματική του δικαίου εκτελέσεως ποινικών αποφάσεων, ήτοι των αμφιβολιών ή αντιρρήσεων σχετικά με την εκτελεστότητα της αποφάσεως και το είδος ή τη διάρκεια της ποινής (: άρθρο 565 ΚΠΔ). Πρόκειται για αντικείμενο όχι μόνο θεωρητικά ελκυστικό, αλλά κυρίως πρακτικό, γεγονός που αποδεικνύεται μέσα από τη (σχεδόν) καθημερινή επαφή της νομολογίας με αυτό. Ειδικότερα, η ερμηνευτική προσέγγιση των προβλέψεων του άρθρου 565 ΚΠΔ υπακούει στην ακόλουθη συστηματική πορεία.

Στο πρώτο κεφάλαιο του Γενικού Μέρους ερευνάται: η φύση της διαδικασίας, η έννοια των αμφιβολιών και των αντιρρήσεων, το χρονικοδιαδικαστικό πλαίσιο εντός του οποίου ανακύπτουν, τα αντικειμενικά και υποκειμενικά τους όρια και ο αποκλειστικός ή ενδεικτικός χαρακτήρας των λόγων αναφοράς. Στο δεύτερο κεφάλαιο του Γενικού Μέρους εξετάζονται τα συναφή δικονομικά ζητήματα της προπαρασκευαστικής και κύριας διαδικασίας, και δη εκείνα: της κλητεύσεως και προσαγωγής του καταδικασμένου, της καθʼ ύλην και κατά τόπο αρμοδιότητας του δικαστηρίου, της συζητήσεως στο ακροατήριο, της εκδόσεως αποφάσεως και του ενδίκου μέσου της αναιρέσεως εναντίον της. Στο τρίτο κεφάλαιο του Γενικού Μέρους επιχειρείται η συσχέτιση με τις γειτνιάζουσες και κάποτε διασταυρούμενες κατά το περιεχόμενό τους διατάξεις των άρθρων 145, 472, 550, 551 και 564 ΚΠΔ, από την οποία συσχέτιση αναδεικνύονται, με τρόπο ορατό, οι συγκλίσεις και οι ετερότητες.

Στο Ειδικό Μέρος της εργασίας προσεγγίζονται ερμηνευτικά, με σημείο αναφοράς τη θεωρητική και νομολογιακή τους αντιμετώπιση, οι ειδικότερες εκφάνσεις των αμφιβολιών και αντιρρήσεων. Οι επιμέρους θεματικές στο συγκεκριμένο πεδίο αφορούν: τη σύνδεση των αμφιβολιών και των αντιρρήσεων με το τέλος της ποινής, και ειδικότερα τον προσδιορισμό του χρόνου λήξεως της εκτίσεως της στερητικής της ελευθερίας ποινής, το μηχανισμό σχηματισμού συνολικής ποινής, την απόλυση υπό όρους, το θάνατο του καταδικασμένου, τη χάρη, την αμνηστία, την παραγραφή της ποινής, και το χαρακτηρισμό μίας πράξεως ως ανέγκλητης. Επίσης, στον ίδιο χώρο καταβάλλεται προσπάθεια επεξεργασίας προβλημάτων που φέρουν σε επαφή τη διαδικασία του άρθρου 565 ΚΠΔ: με τους θεσμούς της αναστολής εκτελέσεως και της μετατροπής της ποινής, τη δικαστική απέλαση, την προσωρινή κράτηση, το αλλοδαπό δεδικασμένο, τις ρυθμίσεις του άρθρου 25 παρ. 5 του Ν 1882/1990, το μηχανισμό εκτελέσεως της διατάξεως που επιβάλλει χρηματική ποινή και δικαστικά έξοδα, την αναγκαστική εκτέλεση για την ικανοποίηση πολιτικών απαιτήσεων και το σωφρονιστικό δίκαιο.

Το έργο συνοδεύεται από πλούσια βιβλιογραφία, αποτελώντας ένα πρακτικό εγχειρίδιο για το δίκαιο εκτέλεσης των ποινικών αποφάσεων.



Από το κρατίδιο του 19ου αιώνα στην ισχυρή Ελληνική Δημοκρατία του 21ου Η "Πολεμική Ιστορία της Σύγχρονης Ελλάδας" είναι πάνω απ' όλα ανάγνωσμα πατριδογνωσίας, που παρουσιάζει με σαφήνεια την περιπετειώδη διαδρομή μας μέχρι την εθνική ολοκλήρωση. Αποφεύγοντας συνηθισμένες υπερβολές, οι ιστορικοί που υπογράφουν το τρίτομο αυτό έργο, καταγράφουν όχι μόνο τον ηρωισμό και την αυταπάρνηση, αλλά και τα λάθη που σημάδεψαν τους αγώνες των Ελλήνων τον 20ο αιώνα. Η χαρά της Απελευθέρωσης από τη γερμανική κατοχή δεν κρατάει πολύ για τη χώρα μας. Την ώρα που ο υπόλοιπος κόσμος ανοικοδομεί τα ερείπια από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Έλληνες επιδίδονται σ' έναν αδυσώπητο εμφύλιο αλληλοσπαραγμό. Βγαίνοντας από τον Εμφύλιο, η Ελλάδα βρίσκεται στον Ψυχρό Πόλεμο ταγμένη με την πλευρά της Δύσης. Συμμετέχει στην εκστρατεία της Κορέας, ενώ σε μείζον εθνικό ζήτημα αναδεικνύεται το Κυπριακό το οποίο, από τη δεκαετία του '50 μέχρι σήμερα, καθορίζει σχέσεις καχυποψίας με τους μεγάλους συμμάχους της. Παράλληλα, όμως, η χώρα μας αναρρώνει από τα τραύματα της Κατοχής και του Εμφυλίου, προσπαθεί να αποκαταστήσει τους δημοκρατικούς θεσμούς και γίνεται πλήρες και ισότιμο μέλος των ισχυρότερων διεθνών οργανισμών. Ο τρίτος τόμος περιέχει τα κεφάλαια: - ΙΑ': Στάθης Καλύβας, Νίκος Μαραντζίδης, "Ο Εμφύλιος Πόλεμος" (με βιβλιογραφία) - ΙΒ': Ευάνθης Χατζηβασιλείου, "Επιβιώνοντας στον μεταπολεμικό κόσμο" (με βιβλιογραφία) - ΙΓ': Ιωάννης Στεφανίδης, "Το Κυπριακό Ζήτημα, 1950-1974" (με βιβλιογραφία) - Ανθολογία κειμένων για το Κυπριακό Ζήτημα - Χρονολόγιο: Ελλάδα - Χρονολόγιο: Κόσμος

 


-->



e-mail Facebook Twitter