Ποιότητα και ρύπανση υπόγειων νερών


Συγγραφέας : Αντωνόπουλος, Βασίλειος Ζ.
Εκδότης : Ζήτη
Έτος έκδοσης : 2021
ISBN : 978-960-456-567-2
Σελίδες : 392
Κατηγορίες : Νερό - Ποιότητα

34.98 € 27.63 €




Στο βιβλίο περιγράφονται τα προβλήματα ποιότητας των υπόγειων νερών, οι πηγές ρύπανσης, οι διαδικασίες με τις οποίες οι ρύποι φτάνουν στα υπόγεια νερά και μεταφέρονται στην ακόρεστη ζώνη του εδάφους και στους υπόγειους υδροφορείς και οι μέθοδοι αποκατάστασης ρυπασμένων υδροφορέων. Η ύλη του βιβλίου αναπτύσσεται σε εννέα κεφάλαια. Περιλαμβάνονται και περιγράφονται:
• Οι βασικές αρχές της ποιότητας των υπόγειων νερών, οι πηγές ρύπανσης, οι επιπτώσεις της ρύπανσης στο περιβάλλον και η μακροσκοπική ανάλυση των διαδικασιών ρύπανσης.
• Τα φαινόμενα μεταφοράς μάζας των ουσιών και οι εξισώσεις που περιλαμβάνουν τη διασπορά, τη μετακίνηση με το νερό, την προσρόφηση, τους μετασχηματισμούς των ουσιών και το διπλό πορώδες του εδάφους.
• Αναλυτικές λύσεις για απλά προβλήματα και αριθμητικές λύσεις για πιο σύνθετα προβλήματα.
• Οι μέθοδοι εφαρμογής υγρών αποβλήτων στο έδαφος (φυσικά συστήματα) και τα προβλήματά τους.
• To άζωτο, ο φώσφορος, τα φυτοφάρμακα και τα άλατα στο εδαφικό και υπόγειο νερό και η επικινδυνότητα ρύπανσης των υπόγειων νερών.
• Σύγχρονες μέθοδοι και τεχνικές εξυγίανσης και αποκατάστασης ρυπασμένων υπόγειων υδροφορέων και οι μέθοδοι και οι διαδικασίες δειγματοληψίας και παρακολούθησης της ποιότητας του νερού στην ακόρεστη ζώνη του εδάφους και στους υπόγειους υδροφορείς.
Το βιβλίο αποτελεί απαραίτητο εργαλείο και πολύτιμη πηγή γνώσεων για τους επιστήμονες και μηχανικούς που ασχολούνται και ενδιαφέρονται για τη διαχείριση των υδατικών πόρων, αλλά και διδακτικό βοήθημα για φοιτητές γεωπονικών, πολυτεχνικών και άλλων επιστημονικών τμημάτων που περιλαμβάνουν στο πρόγραμμα σπουδών τους μαθήματα υδατικών πόρων, υδραυλικής και προστασίας περιβάλλοντος.







e-mail Facebook Twitter