Πολιτική νομιμοποίηση και ανθρώπινα δικαιώματα στο έργο του Jurgen Habermas

Η στροφή της σύγχρονης κοινωνικής θεωρίας στη φιλοσοφία του δικαίου
Συγγραφέας : Τσίρος, Νικόλαος
Εκδότης : Εκδόσεις Παπαζήση
Έτος έκδοσης : 2017
ISBN : 978-960-02-3367-4
Σελίδες : 390
Σχήμα : 21x14
Κατηγορίες : Δίκαιο - Φιλοσοφία και θεωρία Πολιτική κοινωνιολογία Ανθρώπινα δικαιώματα Πολιτική επιστήμη - Φιλοσοφία και θεωρία
Σειρά : δια-ΛΟΓΟΣ: Φιλοσοφική Βιβλιοθήκη - Μελέτες

19.08 € 12.21 €




Η παρούσα μελέτη εστιάζει την προσοχή της στην πολλαπλή συνεισφορά του Jurgen Habermas σε ζητήματα σχετικά με τη νομιμοποίηση των σύγχρονων πολιτικών συστημάτων. Η έννοια της πολιτικής νομιμοποίησης συνιστά ένα από τα πιο κεντρικά θέματα του κλάδου της πολιτικής κοινωνιολογίας. Στο έργο του Habermas είναι διάχυτες οι κοινωνιολογικές αναλύσεις που επιχειρούν να συγκροτήσουν τους όρους ενός δημοκρατικού κράτους δικαίου. Αρχικώς, η μελέτη του για τις κρίσεις νομιμοποίησης σε συνθήκες ύστερου καπιταλισμού αναδεικνύει με μοντέρνους όρους τα προβλήματα που ταλανίζουν τις καπιταλιστικές κοινωνίες στην όψιμη, μαζικοδημοκρατική φάση τους. Στη συνέχεια, η έννοια της νομιμοποίησης μεταφέρεται ως πρόβλημα στον εσωτερικό πυρήνα της κοινωνικής θεωρίας του, στον βαθμό που αντανακλά την ένταση μεταξύ του "βιόκοσμου" και των συστημάτων. Καθώς όμως ο Habermas οδηγείται σταδιακά στη συγκρότηση ενός διαβουλευτικού μοντέλου πολιτικής και δικαίου, η ανάλυσή του επιδιώκει την ηθικοκανονιστική θεμελίωση της πολιτικής νομιμοποίησης μέσω μιας ανανεωμένης αντίληψης περί δικαιικής νομιμότητας. Τέλος, η στροφή του στη φιλοσοφία του δικαίου επικυρώνει μία νέα οπτική της νομιμοποίησης, μέσω της εκνομίκευσης των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Η στροφή αυτή ολοκληρώνεται με την προσπάθεια θεμελίωσης των ανθρώπινων δικαιωμάτων διαμέσου της ιδέας της αξιοπρέπειας, έτσι ώστε η συζήτηση να διεξαχθεί, πλέον, υπό όρους μιας υπερεθνικής ή ακόμη και παγκόσμια νομιμοποιημένης κοινότητας πολιτών και δικαίου.

Ο Νικόλαος Τσίρος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πολιτικές Επιστήμες, Κοινωνιολογία και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. Με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, όπου και αναγορεύτηκε διδάκτορας της Φιλοσοφίας το 1992. Στη συνέχεια, και με νέα υποτροφία του Ι.Κ.Υ. για μεταδιδακτορική έρευνα, ασχολήθηκε με την Πολιτική Κοινωνιολογία στο έργο του Max Weber. Από το 1994 εργάζεται στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, όπου από το έτος 2010 κατέχει το βαθμό του Παρέδρου, ενώ από το 2004 διδάσκει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κοινωνιολογία και Πολιτική Κοινωνιολογία. Είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Τμήμα Κοινωνιολογίας. Έχει δημοσιεύσει άρθρα του στα περιοδικά: "Το Βήμα των Κοινωνικών Επιστημών", "Επιστήμη και Κοινωνία", "Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών", "Νόμος και Φύση", "Ελληνική Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης", "Θέσεις". Για τα έργα του με αντικείμενο την πολιτική και τη νομοθεσία του Ελευθέριου Βενιζέλου τιμήθηκε με έπαινο (1996) και βραβείο (1998) σε αντίστοιχους διαγωνισμούς που προκήρυξε η Βουλή των Ελλήνων.






e-mail Facebook Twitter