Πραγματισμός


Συγγραφέας : James, William
Μεταφραστής : Σταματέλος, Χρήστος
Υπεύθυνος Σειράς : Καλλιγάς, Παύλος, 1814-1896 Ξηροπαΐδης, Γιώργος Σκουτερόπουλος, Νικόλαος Μ. Βιρβιδάκης, Στέλιος Καλλιγάς, Παύλος, καθηγητής φιλοσοφίας
Εκδότης : Εκκρεμές
Έτος έκδοσης : 2006
ISBN : 978-960-7651-50-1
Σελίδες : 282
Σχήμα : 20x12
Κατηγορίες : Φιλοσοφία, Νεότερη Φιλοσοφία - Θεωρία
Σειρά : Ευμενείς Έλεγχοι

18.76 € 13.88 €




Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα όψιμο έργο του Αμερικανού φιλοσόφου και περιλαμβάνει μια σειρά διαλέξεων που είχε δώσει στη Βοστώνη και στη Νέα Υόρκη. Η σειρά αυτή των διαλέξεων συνοψίζει τη συνεισφορά του Τζαίημς στο φιλοσοφικό ρεύμα του πραγματισμού. Η θεμελιακή υπόθεση που διατρέχει το σύνολο των οκτώ διαλέξεων του βιβλίου είναι ότι το νόημα των ιδεών μας διαπλέκεται άμεσα με τις δυνητικές συνέπειές του. Χωρίς τις τελευταίες οι ιδέες είναι άνευ νοήματος. Ο Τζαίημς φρονεί ότι αυτή είναι η μέθοδος που χρησιμοποιείται από τους επιστήμονες για να προσδιορίσουν τις έννοιές τους και να ελέγξουν τις υποθέσεις του, οι οποίες εφόσον έχουν νόημα, καταλήγουν σε επιτυχείς προβλέψεις. Οι υποθέσεις μπορούν να θεωρηθούν αληθείς, εάν λάβουν χώρα τα γεγονότα που προβλέφθηκαν. Από την άλλη, οι περισσότερες μεταφυσικές θεωρίες στερούνται νοήματος, καθώς δεν περιέχουν προβλέψεις ικανές να ελεγχθούν. Οι θεωρίες που έχουν νόημα αποτελούν εργαλεία για να διαχειριστούμε προβλήματα τα οποία προκύπτουν από την εμπειρία. Είναι σαφές ότι ο Τζαίημς δεν αντιτίθεται μονάχα στις ακρότητες του απόλυτου ιδεαλισμού του καιρού του, αλλά σε κάθε ακραία μορφή ορθολογισμού. Ανατρέχοντας στον Τσαρλς Περς αλλά και στον Τζων Ντιούι, περιγράφει την απόκτηση νέων πεποιθήσεων και την ενσωμάτωσή τους στις προηγούμενες ως μια ιδιαιτέρως περίπλοκη διαδικασία, τα χαρακτηριστικά της οποίας κατατείνουν σε μια συνεκτική θεωρία της αλήθειας.

Ο William James γεννήθηκε στο Άστορ Χάουζ της Νέας Υόρκης στις 11 Ιαναουαρίου 1842. Ως άτομο ήταν τόσο ζωντανός, ώστε η αδελφή του Άλις έλεγε ότι "ξαναγεννιόταν κάθε πρωί". Ήταν αδελφός του μυθιστοριογράφου Χένρι Τζέιμς. Σε ηλικία δεκαοχτώ ετών ο William James άρχισε να σπουδάζει τέχνες στο Νιούπορτ με τον Γουίλιαμ Μόρις Χαντ και τον Τζων Λα Φαρτζ, οι οποίοι πίστευαν ότι θα μπορούσε να γίνει ένας καλός ζωγράφος. Σύντομα, όμως, άλλαξαν τα ενδιαφέροντά του. Πήγε στο Χάρβαρντ, όπου σπούδασε ιατρική για να γίνει φυσιολόγος κι αργότερα στράφηκε προς την ψυχολογία και τη φιλοσοφία. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην ψυχολογία στη Γερμανία το 1867. Μετά την επιστροφή του στις ΗΠΑ δίδαξε στο τμήμα Φιλοσοφίας και Ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, όπου και ίδρυσε το πρώτο εργαστήριο ψυχολογίας στην Αμερική, και για σύντομο χρονικό διάστημα στα πανεπιστήμια Κολούμπια και Στάνφορντ. Τα γεγονότα που τον οδήγησαν στις μεγαλύτερες αλλαγές της ζωής του ήταν η επαφή του με τη φιλοσοφία του Ρενουβιέ και την ποίηση του Γουέρντσγουερθ, ο γάμος του με την Άλις Χ. Γκίμπενς το 1878 και η καθηγητική θέση που πήρε στο Χάρβαρντ το 1872, την οποία διατήρησε μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 1907. Πέθανε στις 26 Αυγούστου 1910, στο σπίτι του στο Τσοκορουά του Νιου Χάμσαϊρ. Τα σημαντικότερα έργα του είναι: "Οι αρχές της ψυχολογίας" (1890), "Η θέληση να πιστεύουμε" (1897), "Οι παραλλαγές της θρησκευτικής εμπειρία" (1902).






e-mail Facebook Twitter