Προεκτάσεις

(Διεισδύσεις-Ανιχνεύσεις-Τομές) στην ποιητική δημιουργία του Γιάννη Κορίδη: Δοκίμιο κοινωνικοπολιτικής και αισθητικής θεώρησης
Συγγραφέας : Κωτσαδάμ, Γιάννης Σ.
Εκδότης : Ιωλκός
Έτος έκδοσης : 2011
ISBN : 978-960-426-600-5
Σελίδες : 390
Σχήμα : 21x14
Κατηγορίες : Νεοελληνική ποίηση - Ερμηνεία και κριτική

20.00 € 16.00 €




Το δοκίμιο έρχεται να φωτίσει -μέσα από τους πυκνούς σε νόημα στίχους του ποιητή Γιάννη Κορίδη- τον κόσμο της φρίκης και υποδεικνύει το δρόμο της φυγής από το τέλμα. Και ο δρόμος, κατά το συγγραφέα, είναι ένας: το καίριο χτύπημα της μεγάλης κατάρας, του στυγνού τέρατος - της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Ο συγγραφέας αναφέρει: ...Με πολλούς τρόπους και από πολλούς δρόμους μπορείς να προσεγγίσεις την ποιητική δημιουργία. Βασική, όμως, προϋπόθεση και όρος απαραίτητος θαρρώ πως πρέπει να λογαριαστεί η πίστη στην αλήθεια και η επιμονή να μετατρέψεις τα εμπόδια σε σκαλοπάτια που θα σε οδηγήσουν όχι σε επιπόλαιο όργωμα αλλά σε βαθιά άρωση και συστηματική ανασκαφή του ποιητικού τοπίου. Έτσι, μπορείς να αποκρυπτογραφήσεις δημιουργικά και επωφελώς την ποιητική συνείδηση-δημιουργία, αυτό το αιώνιο και τραγικό αγώνισμα που κλείνει μέσα του όλες τις δυνάμεις της ζωής, ενώ φανερώνεται με τη μορφή αθώας παιδιάς. Για να μπεις μέσα στο ρουμάνι της ποίησης -δηλαδή της ζωής!- πρέπει να μετατρέψεις -να το επιχειρήσεις εννοώ- την αδυναμία σου σε παντοδυναμία, να κάνεις την ανημπόρια σου κεραυνό που θα λειάνει τον γκρεμό, για να περπατήσεις στο τοπίο και να συγκομίσεις τα μηνύματα της υπόκωφης φωνής των πραγμάτων.

Ο Γιάννης Σ. Κωτσαδάμ είναι φιλόλογος-ιστορικός, πρώην Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών. Περάτωσε τις γυμνασιακές σπουδές στη Νεμέα Κορινθίας και πέτυχε με υποτροφία του ΙΚΥ (Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών) στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών της οποίας περάτωσε το Ιστορικό-Αρχαιολογικό Τμήμα και στη συνέχεια και το Φιλοσοφικό Τμήμα. Ακολούθησε την εκπαιδευτική κατεύθυνση και υπηρέτησε σε σχολεία της επαρχίας και των Αθηνών. Περάτωσε την εκπαιδευτική του διαδρομή ως Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Διεύθυνση Λακωνίας. Ήδη από τα φοιτητικά του χρόνια είχε ενεργή συμμετοχή στο συνδικαλισμό. Εκλέχτηκε πρόεδρος του Συλλόγου Βοιωτών Σπουδαστών "Ο Πλούταρχος" και αντιπρόσωπος του Συλλόγου στην Ομοσπονδία Τοπικών Σπουδαστικών Συλλόγων Ελλάδας. Στη διάρκεια της εκπαιδευτικής του θητείας εκλέχτηκε Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας διαφόρων ΕΛΜΕ και Ειδικός Γραμματέας της ΟΛΜΕ. Εκπροσώπησε την ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης) σε Πανευρωπαϊκό Συνδικαλιστικό Συνέδριο Εκπαιδευτικών τον Αύγουστο του 1975 στο Morges της Ελβετίας. Πάντοτε επίκεντρο των μελετών και δραστηριοτήτων του είναι η επίτευξη του υπέρτατου στόχου που διατύπωσε ο αρχαίος στοχασμός: βελτίους ποιείν τους πολίτας εν ταις πόλεσιν. Ασχολείται με τη μελέτη της ψυχολογίας, της κοινωνιολογίας και της ιστορίας, εμβαθύνοντας στην πολιτική διάσταση των γεγονότων. Επί σειρά ετών κράτησε στήλες κριτικής σε περιοδικά και εφημερίδες, ενώ αρθρογραφεί για θέματα κοινωνικού-εκπαιδευτικού περιεχομένου. Παράλληλα, σε διαλέξεις και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις έχει ασχοληθεί με θέματα παιδείας και κοινωνικού προβληματισμού. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το μεγάλο έργο του "Η Βοιωτία από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας" με στοιχεία Τοπογραφίας, Μυθολογίας, Ιστορίας, Αρχαιολογίας, Λαογραφίας και σύγχρονης ζωής της Βοιωτίας.






e-mail Facebook Twitter