Σύγχρονες τάσεις του οικογενειακού δικαίου


Εκδότης : Νομική Βιβλιοθήκη
Έτος έκδοσης : 2013
ISBN : 978-960-562-094-3
Σελίδες : 224
Σχήμα : 17x24
Κατηγορίες : Οικογενειακό δίκαιο

34.00 € 28.90 €




Οι σύγχρονες κοινωνικές εξελίξεις και η ραγδαία ανάπτυξη της βιοτεχνολογίας και ιδίως της βιοϊατρικής τα τελευταία χρόνια υποβάλλουν σε δοκιμασία παραδοσιακούς θεσμούς του οικογενειακού δικαίου με διαχρονική αξία και ανθεκτικότητα, όπως είναι ο γάμος, επηρεάζουν καίρια την ανθρώπινη αναπαραγωγή, επανακαθορίζουν βιολογική και νομική συγγένεια, προβάλλουν το αίτημα της νομιμοποίησης των ελεύθερων συμβιώσεων, αξιώνουν αποτελεσματικότερη προστασία των αδύναμων μελών της οικογένειας, όπως είναι τα ανήλικα τέκνα, αλλά και τα ηλικιωμένα μέλη της.

Οι εισηγητές του 13ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Εταιρίας Δικαστικών Μελετών ανέδειξαν σημαντικές πτυχές των σύγχρονων τάσεων του οικογενειακού δικαίου και έτσι έδωσαν την ευκαιρία να αναπτυχθεί ένας γόνιμος επιστημονικός διάλογος και να συναχθούν εποικοδομητικά πορίσματα.

Για την τεχνητή γονιμοποίηση μίλησαν οι Δ. Παπαδοπούλου-Κλαμαρή και Χρ. Σταμπέλου, για την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής η Φ. Σκορίνη-Παπαρρηγοπούλου, για το Σύμφωνο συμβίωσης η Έφ. Κουνουγέρη-Μανωλεδάκη και ο Κ. Παναγόπουλος, για το ονοματεπώνυμο η Κ. Παντελίδου, για το δικαίωμα επικοινωνίας και τις διεθνείς απαγωγείς παιδιών η Κ. Νάκου, για την υιοθεσία ο Ι. Τσαλαγανίδης, για την συμμετοχή στα αποκτήματα ο Κ. Θεοδωρίδης, για την αστική προστασία των ηλικιωμένων ο Αχ. Κουτσουράδης και για την ενδοοικογενειακή βία ο Δ. Ζημιανίτης.







e-mail Facebook Twitter