Συγχρονικότητα

Ο αόρατος κοσμικός ιστός
Συγγραφέας : Jung, Carl Gustav, 1875-1961
Εκδότης : Ιάμβλιχος
Έτος έκδοσης : 2005
ISBN : 978-960-268-010-0
Σελίδες : 148

12.00 € 8.40 €




Ο παγκοσμίως γνωστός ψυχολόγος και ψυχίατρος, ο θεμελιωτής της Αναλυτικής Ψυχολογίας Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ, εξετάζει την αρχή της Συγχρονικότητας έχοντας ως βάση τόσο την κλινική του εμπειρία όσο και τη φιλοσοφική ανάπτυξη αυτής της έννοιας από αρχαιοτάτων χρόνων έως σήμερα. Αναλύει το ψυχολογικό της πλαίσιο, συζητά για τους προδρόμους της και μελετά λεπτομερώς την αποτελεσματικότητα της αστρολογίας στην πρόβλεψη του μέλλοντος.
Για τον Γιουνγκ, η Συγχρονικότητα είναι μία νοήμων χρονική σύμπτωση, ένας ψυχοειδής παράγοντας ανεξάρτητος από τον γραμμικό χωρόχρονο. Αυτή η επαναστατική ιδέα προκαλεί και ταυτόχρονα συμπληρώνει την κλασική άποψη των Φυσικών για το τυχαίο. Επίσης, μας οδηγεί σε μια θεμελιακή αναθεώρηση του νοήματος της τύχης, της πιθανότητας, της σύμπτωσης και των εξαιρετικών γεγονότων της ζωής μας.
Η σύγχρονη ολιστική αντιμετώπιση των συμβάντων από την επιστήμη έρχεται να δικαιώσει το υπέρμετρο ενδιαφέρον του Γιουνγκ για τη Συγχρονικότητα, η οποία βρίσκεται στη βάση των ενοράσεών του και του ξεχωριστού δρόμου που χάραξε στον τομέα της ψυχικής θεραπείας. Πρόκειται ουσιαστικά για μια άποψη, η οποία χρειάζεται να βρει την πραγματική της εφαρμογή στους ραγδαία διευρυνόμενους ορίζοντες της ανθρώπινης διανόησης. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)


Ο Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1875 στο Κέσβιλ της Ελβετίας. Σπούδασε ιατρική στο πανεπιστήμιο της Βασιλείας κάτω από άσχημες οικονομικές συνθήκες. Τον Ιούλιο του 1900, συμπληρώνοντας τις ιατρικές του σπουδές, αποφάσισε να γίνει ψυχίατρος και ξεκίνησε ως βοηθός του Ευγένιου Μπλέλερ, διευθυντή του Νοσοκομείου Μπουργχόλζλι. Εκεί θα έρθει για πρώτη φορά αντιμέτωπος με την ψύχωση και αφιερώνεται στην ανακάλυψη του αληθινού πυρήνα που βρίσκεται πίσω από κάθε ταραγμένη ψυχή. Τούτη η αφιέρωση είναι ουσιαστικά η μοναδική του επιδίωξη ως το τέλος της ζωής του στις 6 Ιουνίου του 1961. Άφησε πίσω του ένα τεράστιο συγγραφικο έργο, ανεξερεύνητο και ανεκμετάλλευτο ακόμη και σήμερα από την ανθρωπότητα, που τόσο το χρειάζεται. Στις επόμενες 10ετίες του 21ου αιώνα είναι πιθανόν τα οράματά του να γίνουν πραγματικότητα και η ανθρωπότητα να γνωρίσει τον εαυτό της.






e-mail Facebook Twitter