Συμβολικοί πόλεμοι για την ιστορία και την κουλτούρα

Το παράδειγμα της σχολικής ιστορίας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής
Συγγραφέας : Κόκκινος, Γιώργος
Εκδότης : Μεταίχμιο
Έτος έκδοσης : 2006
ISBN : 978-960-455-028-9
Σελίδες : 336
Σχήμα : 24x17
Κατηγορίες : Ιστορία - Σπουδή και διδασκαλία (Μέση) Κουλτούρα Εκπαίδευση - Αμερική Πολυπολιτισμικότητα Εκπαιδευτική πολιτική
Σειρά : Επιστήμες

22.43 € 15.70 €




Το βιβλίο αυτό κινείται στο πεδίο του διεπιστημονικού προβληματισμού και του δημόσιου διαλόγου σχετικά με το νόημα ιδεών και εννοιών που αφορούν τις χρήσεις του παρελθόντος από αντιμαχόμενες κοινωνικο-πολιτικές ομάδες. Αναφέρεται στην υποστασιοποίηση της κουλτούρας και της ιστορίας και στην αναγωγή τους σε πρωταρχικά γνωρίσματα της συλλογικής ταυτότητας αλλά ταυτόχρονα και σε επίδικα ζητήματα. Παράλληλα διερευνά τους τρόπους συγκρότησης ιστορικής συνείδησης, το πλαίσιο και τους όρους της διεκδίκησης πολλαπλών ιστορικών παρελθόντων από τις καταπιεσμένες κοινωνικές ομάδες, καθώς και τις δυνατότητες ενσωμάτωσης των ιστορικών βιωμάτων των αποκλεισμένων στο εθνικό αφήγημα. Η μελέτη της περίπτωσης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής είναι παραδειγματική για δύο λόγους. Ο πρώτος αφορά το ρόλο των Η.Π.Α. ως κυρίαρχου πόλου του παγκόσμιου συστήματος, με αποτέλεσμα οι κοινωνικές και πολιτισμικές εντάσεις που παρουσιάζονται εκεί να λειτουργούν ως σημείο αναφοράς παγκοσμίως. Ο δεύτερος αφορά την οξύτητα που προσέλαβε η δημόσια και επιστημονική αντιπαράθεση για τα αναλυτικά προγράμματα και τα σχολικά εγχειρίδια του μαθήματος της Ιστορίας μετά την εκπαιδευτική πολιτική που επιχείρησε να εφαρμόσει η αμερικανική Νέα Δεξιά.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Είναι επίκουρος καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Είναι συγγραφέας των βιβλίων: α. "Η φασίζουσα ιδεολογία στην Ελλάδα. Η περίπτωση του περιοδικού "Νέον Κράτος" (1973-1941)", Παπαζήσης, Αθήνα 1989, β. "Ο πολιτικός ανορθολογισμός στην Ελλάδα. Το έργο και η σκέψη του Νεοκλή Καζάζη (1849-1936)", Τροχαλία, Αθήνα 1996, γ. "Από την Ιστορία στις ιστορίες. Προσεγγίσεις στην ιστορία της ιστοριογραφίας, την επιστημιολογία και τη διδακτική της Ιστορίας", Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 1998, δ. "Αναζητώντας την Ευρώπη. Οι αντινομίες της ευρωπαϊκής πολιτικής κουλτούρας και η ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης", Μεταίχμιο, Αθήνα 2000, ε. Είναι επίσης μέλος της συγγραφικής ομάδας του βιβλίου ιστορίας (επιλογής) της Α' Λυκείου: "Ο ευρωπαϊκός πολιτισμός και οι ρίζες του", ΟΕΔΒ, Αθήνα 1998 και υπεύθυνος της συγγραφικής ομάδας του νέου σχολικού βιβλίου "Ιστορίας γενικής παιδείας της Γ' λυκείου", εκδόσεις Μεταίχμιο, Αθήνα 2000. Άρθρα και βιβλιοκρισίες του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά Μνήμων, Σύγχρονα Θέματα, Θεωρία και Κοινωνία, Φιλολογική κ.ά. Η επιστημονική του δραστηριότητα αφορά στην ιστορία των πολιτικών ιδεών τον 19ο και τον 20ο αιώνα, στη διδακτική της ιστορίας, στην ιστορία των αντιλήψεων για το σώμα και τη σωματική αγωγή και στην ιστορία της εκπαίδευσης.






e-mail Facebook Twitter