Σύνορα, κυριαρχία, γραμματόσημα

Οι μεταβολές του ελληνικού εδάφους, 1830-1947
Συγγραφέας : Τσιτσελίκης, Κωνσταντίνος
Εκδότης : Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη
Έτος έκδοσης : 2021
ISBN : 978-618-5509-01-9
Σελίδες : 330
Κατηγορίες : Ελλάς - Ιστορία Γραμματόσημα

25.00 € 22.25 €




Από το 1830 μέχρι το 1947, η ελληνική επικράτεια, αναπτύχθηκε με γοργούς ρυθμούς, χωρίς όμως απόλυτες βεβαιότητες. Συνήθως, τα σύνορα της Ελλάδας κατοχυρώθηκαν επιτυχημένα και μόνιμα, άλλες όμως φορές, χαράχθηκαν περιστασιακά ή ατελέσφορα. Πάντα συσχετίστηκαν με το πρόγραμμα της εθνικής ομογενοποίησης και της εθνικής ολοκλήρωσης, αλλά και με τις γεωστρατηγικές επιδιώξεις των Δυνάμεων. Κατοχή, κυριαρχία, συγκυριαρχία, συνθέτουν το περίπλοκο σχήμα της γενεαλογίας μιας θυελλώδους και αιματηρής περιπέτειας που διατρέχει την ελληνική επικράτεια πριν πάρει τη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα.

Το γραμματόσημο, ελληνικό και ξένο, αποτελεί ένδειξη και μέσο άσκησης εξουσίας, κατοχής ή κυριαρχίας του εδάφους που έγινε -ή δεν έγινε- ελληνικό. Ισχυρό σύμβολο και μήνυμα για το ποιος ασκεί τον πολιτικό και θεσμικό έλεγχο επί του εδάφους , το γραμματόσημο, όπως και η ταχυδρομική σφραγίδα, συνδέεται με κάθε γωνιά της ελληνικής επικράτειας που βρέθηκε κάποτε από την μία ή την άλλη πλευρά της συνοριακής γραμμής.

 


Ο Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης (1967) είναι αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Διδάσκει δικαιώματα του ανθρώπου, διεθνείς οργανισμούς και διεθνές δίκαιο. Μέλος της Γραμματείας του Κέντρου Ερευνών Μειονοτικών Ομάδων και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Συγγραφέας βιβλίων, μελετών και άρθρων σε θέματα διεθνούς δικαίου δικαιωμάτων του ανθρώπου, των μειονοτήτων και των μεταναστών. Έχει εργαστεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης και έχει συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα Ηνωμένη Έθνη και τον ΟΑΣΕ σε αποστολές επί του πεδίου σχετικά με την προστασία δικαιωμάτων του ανθρώπου και εκδημοκρατισμού.






e-mail Facebook Twitter