Τα ελληνικά μουσικά συγκροτήματα των sixties


Συγγραφέας : Νίκος Σάρρος
Εκδότης : Ogdoo Music Group
Έτος έκδοσης : 2023
ISBN : 978-618-86282-3-6
Σελίδες : 380
Κατηγορίες : Μουσικά συγκροτήματα

28.80 € 25.92 €




Κατά τις δεκαετίες 1950-‘60 η μοντέρνα μουσική της εποχής που γεννιόταν στις ΗΠΑ, την Βρετανία και τα άλλα παγκόσμια κέντρα πρωτοπορίας σάρωνε τη νεολαία όλου του δυτικού κόσμου.

Στην Ελλάδα, οι περισσότεροι νέοι της δεκαετίας του 1960, μεγαλωμένοι σε ένα εσωστρεφές μετεμφυλιακό περιβάλλον, άρχισαν να διεκδικούν το μερίδιό τους στην ευδαιμονία του μεταπολεμικού τοπίου και να στρέφονται προς τις παγκόσμιες τάσεις της νεανικής κουλτούρας, απομακρυνόμενοι από τους παραδοσιακούς και «παρωχημένους» τρόπους διασκέδασης των γονιών τους.

Με τρόπο αργό στην αρχή και μετά σαρωτικό, και παρά τα πενιχρά μέσα ενημέρωσης της εποχής, η σύγχρονη μουσική κατέκλυσε την ελληνική νεολαία, όχι μόνο στην Αθήνα και τις μεγάλες πόλεις αλλά και σε κάθε γωνιά της χώρας. Μοντέρνα μουσικά συγκροτήματα ξεπετάγονταν παντού, άλλες φορές απλά προσαρμόζοντας τους παγκόσμιους ήχους στην ελληνική πραγματικότητα και άλλες δημιουργώντας πραγματικά αξιόλογο καλλιτεχνικό έργο. Νεανικά κλαμπ άνοιγαν παντού και οι νέοι διασκέδαζαν σε πάρτι, σε συναυλίες, αλλά και στα χαρακτηριστικά για την εποχή κυριακάτικα μουσικά πρωινά σε κινηματογράφους και θέατρα των μεγάλων πόλεων.

Η δεκαετία του ‘60 στάθηκε καταλυτική για την εξέλιξη της μουσικής κουλτούρας της χώρας, γιατί, μπορεί τα περισσότερα από τα συγκροτήματα που μεσουράνησαν τότε να έσβησαν στο τέλος της, αλλά γέννησαν τους καλλιτέχνες που διαμόρφωσαν τη μετέπειτα μουσική σκηνή στη χώρα μέχρι και τις μέρες μας.
Αυτά τα μαγικά χρόνια της νεανικής χειραφέτησης στο πλαίσιο της μοντέρνας μουσικής δημιουργίας και διασκέδασης, τα αποκαλούμενα και «χρόνια της αθωότητας» καταγράφει με μοναδικό τρόπο το βιβλίο – λεύκωμα «Τα ελληνικά μουσικά συγκροτήματα των 60’s» του Νίκου Σάρρου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Όγδοο.

Μετά από πολυετή προσωπική έρευνα και συνεντεύξεις του συγγραφέα με μέλη των συγκροτημάτων της εποχής, στο βιβλίο παρουσιάζονται 650 σπάνιες φωτογραφίες και αναλυτικές πληροφορίες για 170 συγκροτήματα μοντέρνας μουσικής που δημιουργήθηκαν και δραστηριοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας.

Η αναθεωρημένη αυτή έκδοση από το Όγδοο, περιέχει και άλλη μια σημαντική καινοτομία που κάνει αυτό το βιβλίο έναν πολύτιμο οδηγό στην ελληνική νεανική ποπ κουλτούρα του 60΄.

Σκανάροντας με το κινητό τούς κώδικες QR που βρίσκονται διάσπαρτοι στις σελίδες του βιβλίου, ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να ακούσει χαρακτηριστικά τραγούδια όλων των συγκροτημάτων που είχαν την τύχη να αποτυπώσουν τη δουλειά τους δισκογραφικά.

Πρόκειται για ένα συναρπαστικό μουσικό οπτικοακουστικό ταξίδι στην εποχή της αθωότητας, νοσταλγικό για όσους την έζησαν και άκρως ενδιαφέρον για όσους τότε ήταν πολύ νέοι ή δεν είχαν καν γεννηθεί.







e-mail Facebook Twitter