Τα ερωτικά του Καζαντζίδη


Συγγραφέας : Οικονόμου, Λεωνίδας
Εκδότης : Μωβ Εκδόσεις
Έτος έκδοσης : 2023
ISBN : 978-618-85455-7-1
Σελίδες : 304
Κατηγορίες : Κοινωνικές επιστήμες Λαϊκά τραγούδια, Ελληνικά Τραγούδια, Ελληνικά - Ιστορία Τραγουδιστές - Ελλάς

19.95 € 17.96 €




Με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζουμε το νέο παιδί των Μωβ Εκδόσεων το οποίο εξετάζει τον λόγο των ερωτικών τραγουδιών του δημοφιλέστερου Έλληνα ερμηνευτή και αναλύει σε βάθος μία ποιητική θεματολογία και έναν κόσμο ιδεών, αισθημάτων, κανόνων και πρακτικών που διαπερνούν συνολικότερα το λαϊκό τραγούδι και τον λαϊκό πολιτισμό της εποχής.

Τα ποιητικά μοτίβα αναλύονται με βάση έναν οδηγό στην ιστορία των νεωτερικών ιδιωμάτων της ρομαντικής αγάπης που προσφέρει μία καινοτόμα προοπτική για την ερμηνεία ποικίλων κειμένων του λαϊκού αλλά και του λόγιου πολιτισμού.

Τα τραγούδια αποτυπώνουν σημαντικές όψεις της κοινωνικής εμπειρίας της εποχής, όπως την κρίση των έμφυλων προτύπων και τα αντιφατικά ανδρικά συναισθήματα απέναντι στις μοντέρνες γυναίκες, την αναβάθμιση των ρομαντικών συγκινήσεων και της σεξουαλικότητας, τα έμφυλα βιώματα, αξίες, απολαύσεις και ανησυχίες των «σοβαρών» σχέσεων και του ρομαντικού γάμου, και τη δύσκολη συνύπαρξη ανάμεσα στο πάθος, τη δέσμευση και την μονιμότητα.


Ο Λεωνίδας Οικονόμου διδάσκει στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Απόφοιτος του Πανεπιστήμιου Αθηνών, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Εcole des Hautes Εtudes en Sciences Sociales και στο London School of Economics, από το οποίο πήρε και το διδακτορικό του δίπλωμα. Έχει διεξαγάγει επιτόπια έρευνα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα και έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες για τον αμερικανικό πολιτισμό, για την τοπική ιστορία και την παραγωγή του χώρου στην Αθήνα, καθώς και για το ελληνικό λαϊκό τραγούδι.






e-mail Facebook Twitter