Τα χρόνια της γερμανικής και ιταλικής αντίστασης στην Κεφαλονιά και Ιθάκη

Η φασιστική ιταλική κατοχή, οι εθνικοαπελευθερωτικές οργανώσεις και τα αντιστασιακά τους επιτεύγματα στην Κεφαλονιά και Ιθάκη
Συγγραφέας : Λουκάτος, Σπύρος Δ.
Επιμελητής : Πετράτος, Πέτρος
Εκδότης : Νόβολι
Έτος έκδοσης : 2010
ISBN : 978-960-9428-20-0
Σελίδες : 440
Τόμος : 1
Σχήμα : 24x17
Κατηγορίες : Κεφαλλονιά - Ιστορία Ιθάκη - Ιστορία Ελλάς - Ιστορία - Εθνική Αντίσταση, 1940-1944

29.82 € 23.86 €




Ο Κεφαλονίτης δρ. ιστορικός Σπύρος Δημ. Λουκάτος παράλληλα με τις ιστορικές του μελέτες και αρχειακές έρευνες για θέματα της νεότερης και σύγχρονης ελληνικής και βαλκανικής ιστορίας, ασχολήθηκε και με την ιστορία του 19ου και 20ού αιώνα της γενέτειράς του, της Κεφαλονιάς. Ιδιαίτερα τον απασχόλησε το ριζοσπαστικό εναντίον των Άγγλων "προστατών" κίνημα, το πρωτοσοσιαλιστικό κίνημα, το οποίο διέγραψε στην Κεφαλονιά μια πλούσια τροχιά, και το αντιστασιακό κίνημα κατά των Ιταλών και Γερμανών κατακτητών, το οποίο υπήρξε μνημειώδες με την καρτερικότητα και την αυτοθυσία του, με τις πολλαπλές θυσίες και δοκιμασίες του. Ειδικότερα, επέμεινε στην περίοδο της Κατοχής και της Αντίστασης, γιατί, όπως έγραφε σε "Σημείωμά" του τον Απρίλη του 1947, ένιωθε χρέος ως άνθρωπος και ως επιστήμονας να διασώσει μέσα από τη συγγραφή το πλούσιο υλικό της Αντίστασης με τις πολύμορφες εκδηλώσεις της, αναδεικνύοντας παράλληλα τη συμβολή των Κεφαλονιτών και Ιθακησίων στον εθνικολαϊκό εκείνο αγώνα και αποκρούοντας έτσι εκείνους, που προσπαθούσαν είτε να υποβαθμίσουν αυτή τη συμβολή είτε να παραμορφώσουν ή και να αμφισβητήσουν τα αντιστασιακά επιτεύγματα.

Ο Σπύρος Δημ. Λουκάτος γεννήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς το 1915, όπου και πραγματοποίησε τις εγκύκλιες σπουδές του. Το 1937 αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Στη διάρκεια του ελληνο-ιταλικού πολέμου υπηρέτησε στην Κεφαλονιά και στη συνέχεια ως εκπαιδευτής στο Σύνταγμα Δωδεκανησίων στο Χαϊδάρι Αττικής, με το οποίο τον Ιανουάριο του 1941 προωθήθηκε στη ζώνη των πρόσω και πήρε μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις στο μέτωπο Αρμενοχωρίου-Φλώρινας-Μοναστηρίου. Μετά την κατάρρευση του μετώπου επέστρεψε στην Κεφαλονιά και συνέβαλε στη θεμελίωση της Εθνικής Αντίστασης στη γενέτειρά του· σύντομα αναδείχθηκε σ' ένα από τα κορυφαία ηγετικά στελέχη του ΕΑΜ, ενώ ταυτόχρονα υπηρετούσε ως φιλόλογος καθηγητής σε Γυμνάσια του νησιού. Για την αντιστασιακή του δράση καταδιώχθηκε από τους κατακτητές: φυλάκιση, καταδίκη σε εκτέλεση, την οποία απέφυγε, μαζί με άλλους αγωνιστές, χάρη στις λαϊκές κινητοποιήσεις. Ο Σπ. Λουκάτος επιδόθηκε και στην επιστημονική μελέτη και αρχειακή έρευνα. Το πλούσιο μέχρι σήμερα συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει 15 βιβλία ιστορικού περιεχομένου και περισσότερα από 260 δημοσιεύματα σε επιστημονικά περιοδικά της χώρας και του εξωτερικού.






e-mail Facebook Twitter