Τα χρόνια της ιταλικής και γερμανικής κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης στην Κεφαλονιά και Ιθάκη

Η ιταλο-γερμανική σύρραξη στην Κεφαλονιά και η συμβολή των εθνικοαπελευθερωτικών οργανώσεων στην εκδήλωση και διεξαγωγή της, 8-24 Σεπτέμβρη 1943
Συγγραφέας : Λουκάτος, Σπύρος Δ.
Εκδότης : Νόβολι
Έτος έκδοσης : 2011
ISBN : 978-960-9428-27-9
Σελίδες : 314
Τόμος : 2
Σχήμα : 24x17
Κατηγορίες : Κεφαλλονιά - Ιστορία Ιθάκη - Ιστορία Επτάνησα - Ιστορία Ελλάς - Ιστορία - Εθνική Αντίσταση, 1940-1944

21.30 € 17.04 €




"Τα χρόνια της Ιταλικής και Γερµανικής Κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης στην Κεφαλονιά και Ιθάκη" είναι µια από τις σοβαρότερες επιστηµονικές καταθέσεις -µοναδική ίσως στο είδος της- του Κεφαλονίτη Δρα Ιστορικού Σπύρου Δηµ. Λουκάτου, που υπήρξε και ένας από τους βασικούς συντελεστές της Εθνικής Αντίστασης στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Ο ίδιος ως άνθρωπος και ως επιστήµονας ένιωσε χρέος του, όπως είχε γράψει σε "Σηµείωµά" του τον Απρίλη του 1947, να διασώσει µέσα από τη συγγραφή το πλούσιο υλικό της Αντίστασης στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Στον πρώτο τόµο πραγµατευόταν την περίοδο της Ιταλικής Κατοχής των δύο νησιών, δίνοντας όλα εκείνα τα στοιχεία που συνέθεταν την ιταλική φασιστική οργάνωση και λειτουργία της δηµόσιας ζωής στα νησιά αλλά και τη δοµή και λειτουργία των Εθνικοαπελευθερωτικών Οργανώσεων µαζί µε τα επιτεύγµατά τους κατά των Ιταλών κατακτητών. Στον ανά χείρας δεύτερο τόµο ο συγγραφέας καταγράφει, µε πλούσια πάντα αρχειακή και βιβλιογραφική τεκµηρίωση, τη µοναδική σε σκληρότητα, εύρος και συνέπειες, σύγκρουση των πρώην συµµάχων του Άξονα, των Ιταλών και Γερµανών που πραγµατοποιήθηκε στα νησιά της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τη συµβολή των Εθνικοαπελευθερωτικών Οργανώσεων σε εκείνη την αιµατηρή σύρραξη: διάταξη των στρατιωτικών δυνάµεων όλων των πλευρών, µάχες, εκτελέσεις, εκτιµήσεις και τελική αξιολόγηση. Στο επίµετρο του τόµου γίνεται λόγος για την Ιταλο-Γερµανική σύρραξη στα άλλα Ιόνια νησιά και ειδικότερα στην Κέρκυρα.

Ο Σπύρος Δημ. Λουκάτος γεννήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς το 1915, όπου και πραγματοποίησε τις εγκύκλιες σπουδές του. Το 1937 αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Στη διάρκεια του ελληνο-ιταλικού πολέμου υπηρέτησε στην Κεφαλονιά και στη συνέχεια ως εκπαιδευτής στο Σύνταγμα Δωδεκανησίων στο Χαϊδάρι Αττικής, με το οποίο τον Ιανουάριο του 1941 προωθήθηκε στη ζώνη των πρόσω και πήρε μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις στο μέτωπο Αρμενοχωρίου-Φλώρινας-Μοναστηρίου. Μετά την κατάρρευση του μετώπου επέστρεψε στην Κεφαλονιά και συνέβαλε στη θεμελίωση της Εθνικής Αντίστασης στη γενέτειρά του· σύντομα αναδείχθηκε σ' ένα από τα κορυφαία ηγετικά στελέχη του ΕΑΜ, ενώ ταυτόχρονα υπηρετούσε ως φιλόλογος καθηγητής σε Γυμνάσια του νησιού. Για την αντιστασιακή του δράση καταδιώχθηκε από τους κατακτητές: φυλάκιση, καταδίκη σε εκτέλεση, την οποία απέφυγε, μαζί με άλλους αγωνιστές, χάρη στις λαϊκές κινητοποιήσεις. Ο Σπ. Λουκάτος επιδόθηκε και στην επιστημονική μελέτη και αρχειακή έρευνα. Το πλούσιο μέχρι σήμερα συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει 15 βιβλία ιστορικού περιεχομένου και περισσότερα από 260 δημοσιεύματα σε επιστημονικά περιοδικά της χώρας και του εξωτερικού.






e-mail Facebook Twitter