Τελευταία μας ελπίδα η πρώτη μας αγάπη


Συγγραφέας : Νικόλαος, Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής
Εκδότης : Ιερά Μητρόπολις Μεσογαίας και Λαυρεωτικής
Έτος έκδοσης : 2016
ISBN : 960-9905-62-6
Σελίδες : 184
Σχήμα : 23x15
Κατηγορίες : Χριστιανισμός - Λόγοι, δοκίμια, διαλέξεις

9.00 € 7.65 €




Η παρούσα έκδοση περιλαμβάνει κείμενα που υπό τη μορφή ομιλιών, συνεντεύξεων, αφυπνιστικών εγκυκλίων, δηλώσεων ή μηνυμάτων προς νέους ανθρώπους, κατά καιρούς προσπάθησαν να καταδείξουν το ψέμα και να υποδείξουν την απόλυτη ανάγκη και τον δρόμο της ανατροπής και ελπίδας. Μέσα στα ασφυκτικά και αηδιαστικά αδιέξοδα της σύγχρονης ζωής τονίζουν τις ρωγμές τους και εκφράζουν την ελπίδα για λίγο φως. Ναι! Τα αδιέξοδα παρουσιάζουν ήδη βαθιές ρωγμές.

Τα όσα περιλαμβάνονται στις γραμμές αυτού του βιβλίου γράφτηκαν κυρίως κατά τη διάρκεια της λεγόμενης κρίσης, κάποια εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά δυστυχώς διατηρούν την επικαιρότητά τους και επιβεβαιώνονται από την εξέλιξη των γεγονότων μέχρι σήμερα. Το μήνυμα όμως που θέλουν να βροντοφωνάξουν είναι η αιώνια κραυγή του Αποστόλου Παύλου: "ώρα ημάς εξ ύπνου εγερθήναι" (Ρωμ. Ιγ' 11). Μόνον αν κάπως ξυπνήσουμε και εσωτερικά υγιώς επαναστατήσουμε, έχουμε ελπίδα να ξεπεράσουμε τη συμπόρευση με το ψέμα και να ζήσουμε την αλήθεια.

Αυτός είναι και ο λόγος της συγκεντρωτικής έκδοσης αυτών των κειμένων να δείξουν τη διαχρονικότητα και δύναμη της αλήθειας, να προκαλέσουν την απόρριψη του ψεύδους και να κινητοποιήσουν σε αφύπνιση όλους μας, που απλά επιβιώνουμε με "παρειμένας τας χείρας και παραλελυμένα τα γόνατα" (Εβρ. Ιβ' 12). Κυρίως τους νέους. Αυτοί μπορούν να αποτελέσουν τους καινούς ασκούς που θα δεχθούν το παλαιό κρασί, που παραμένει όμως πάντα επίκαιρο, αληθινό και νέο. Αυτό που αποτελεί την πρώτη μας αγάπη και την τελευταία μας ελπίδα.


O Σεβ. Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1954. Σπούδασε στο τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ενώ συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Αστροφυσική και τη Μηχανολογία στις ΗΠΑ, στα Πανεπιστήμια Χάρβαρντ και ΜΙΤ αντίστοιχα. Έχοντας αποκτήσει και διδακτορικό τίτλο στη Βιοϊατρική Τεχνολογία από τα ίδια πανεπιστήμια, προχώρησε σε βαθύτερη μελέτη της θεολογικής επιστήμης, αποκτώντας δυο σχετικούς μεταπτυχιακούς τίτλους στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη. Το 1989, επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ο πατ. Νικόλαος παρέμεινε για δυο χρόνια στο Αγ. Όρος κι έπειτα στην Ιερά Μονή Στομίου Κονίτσης. Στη συνέχεια, χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος κοντά στον μακαριστό Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Σεβαστιανό. Από το Μάιο 1990, μέχρι και τη χειροτονία του ως Επισκόπου, διακόνησε ως οικονόμος στο Ιερό Μετόχι της Αναλήψεως της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγ. Όρους. Το Φεβρουάριο 2003 αναγορεύτηκε διδάκτωρ της Θεολογίας στον τομέα της Χριστιανικής Ηθικής και Κοινωνιολογίας (Βιοηθικής) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ ήδη από το 1991 διδάσκει πανεπιστημιακά μαθήματα σχετικού περιεχομένου στις Ιατρικές Σχολές των Πανεπιστημίων της Αθήνας και της Κρήτης, όπως και στη Θεολογική Σχολή Balamand του Λιβάνου. Το 1993 ίδρυσε το πρώτο Κέντρο Βιοϊατρικής Ηθικής και Δεοντολογίας στην Ελλάδα, ενώ είναι μέλος πολλών εκκλησιαστικών και άλλων επιτροπών με σχετικό αντικείμενο.






e-mail Facebook Twitter