Τέρψεις και ημέρες ανάγνωσης

Μελετήματα για τη διδασκαλία της λογοτεχνίας στο δημοτικό σχολείο
Συγγραφέας : Καλογήρου, Τζίνα
Εκδότης : Σχολή Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου
Έτος έκδοσης : 1999
ISBN : 978-960-85963-7-5
Σελίδες : 229
Σχήμα : 21x14
Κατηγορίες : Εκπαίδευση και λογοτεχνία Ανάγνωση - Εκπαίδευση Λογοτεχνία - Σπουδή και διδασκαλία Παιδική λογοτεχνία - Ερμηνεία και κριτική

13.24 € 10.59 €




Η ανάγνωση της λογοτεχνίας υποκινείται διαρκώς από την απόλαυση. Ποτέ δεν αποτελεί καθήκον, φυσική ή ηθική υποχρέωση. Κατ' αυτόν τον τρόπο σηματοδοτεί το χώρο της ιδιωτικής ζωής αλλά και την ελεύθερη βούληση του ατόμου. Η καλλιέργεια της φιλαγνωσίας και η διαφύλαξη της απολαυστικής ανάγνωσης είναι οι απώτεροι στόχοι των μελετημάτων που περιέχονται σ' αυτό το βιβλίο. Διερευνούν τη σχέση λογοτεχνίας και εκπαίδευσης και παρουσιάζουν συγκεκριμένες προτάσεις για τη διδασκαλία της λογοτεχνίας στο Δημοτικό Σχολείο. Σε ορισμένα από τα μελετήματα του τόμου προτείνονται παιχνίδια και δραστηριότητες για τη διδασκαλία αισθητικών ρευμάτων και λογοτεχνικών ειδών ή για την καλλιέργεια της δημιουργικής έκφρασης των παιδιών. Περιλαμβάνονται επίσης μελέτες που αναφέρονται σε συγγραφείς της Παιδικής Λογοτεχνίας. Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, φοιτητές, μελετητές, καθώς και σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για ζητήματα διδασκαλίας, λογοτεχνίας και εκπαίδευσης.

Η Τζίνα Καλογήρου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Είναι επίκουρη καθηγήτρια στον Τομέα Ανθρωπιστικών Σπουδών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα στρέφονται στους τομείς της διδακτικής της λογοτεχνίας, της θεωρίας της λογοτεχνίας και της μελέτης των κειμένων, της παιδικής λογοτεχνίας καθώς και σε ζητήματα φιλαναγνωσίας και αξιοποίησης του λογοτεχνικού βιβλίου στην εκπαίδευση. Μελέτες της έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά και σε ελληνικά και ξένα πρακτικά συνεδρίων. Είναι η συγγραφέας του βιβλίου "Τέρψεις και Ημέρες Ανάγνωσης. Μελετήματα για τη διδασκαλία της λογοτεχνίας στο Δημοτικό Σχολείο", εκδόσεις της Σχολής Ι.M. Παναγιωτόπουλου, 1999.






e-mail Facebook Twitter