Τέρψεις και ημέρες ανάγνωσης


Συγγραφέας : Καλογήρου, Τζίνα
Εκδότης : Σχολή Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου
Έτος έκδοσης : 2003
ISBN : 978-960-87232-6-9
Σελίδες : 306
Τόμος : 2
Σχήμα : 21x14
Κατηγορίες : Εκπαίδευση και λογοτεχνία Ανάγνωση - Εκπαίδευση Λογοτεχνία - Σπουδή και διδασκαλία Παιδική λογοτεχνία - Ερμηνεία και κριτική

20.50 € 16.40 €




Το διάβασμα κατά την παιδική ηλικία είναι μια γνήσια παράδοση στη φαντασία και την επιθυμία. Μέσω της προσέγγισης ενός λογοτεχνικού βιβλίου, ο μικρός αναγνώστης ψυχαγωγείται, διαφεύγει με τη φαντασία του σε αλλότριους τόπους, γνωρίζει καλύτερα την κοινωνική πραγματικότητα και εξοικειώνεται με τον περιβάλλοντα κόσμο. Η σύγχρονη παιδική λογοτεχνία, με τον πλούτο της θεματικής της και τις αισθητικές καινοτομίες στον τρόπο γραφής, διαφυλάττει και επαυξάνει τη συγκίνηση της ανάγνωσης και συμβάλλει αποτελεσματικά στη γενικότερη καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας. Σ' αυτό το βιβλίο φιλοξενούνται κείμενα που σηματοδοτούν τους σταθμούς μιας προσωπικής διαδρομής στο χώρο μελέτης της ανάγνωσης, γενικά, και της παιδικής λογοτεχνίας, ειδικά. Σε ορισμένα από αυτά γίνεται λόγος για τη φύση της αναγνωστικής διαδικασίας και τη συγγένειά της με τη διαδικασία του παίζειν ή για τους τρόπους με τους οποίους οι αναγνώστες προσεγγίζουν ορισμένα είδη βιβλίων. Άλλες από τις μελέτες του τόμου αναφέρονται σε κλασικούς συγγραφείς παραμυθιών για μικρούς και μεγάλους (H.C. Andersen, Oscar Wilde) και άλλες στο έργο σημαντικών εκπροσώπων της σύγχρονης λογοτεχνίας για παιδιά (Ζωής Βαλάση, Μαρούλας Κλιάφα, Μάνου Κοντολέων, Γιάννη Μπάρτζη, Χρήστου Μπουλώτη, Σοφίας Παράσχου, Ευγένιου Τριβιζά, Λίτσας Ψαραύτη, Φωτεινής Φραγκούλη). Σε ιδιαίτερο κεφάλαιο εξετάζεται μια πλειάδα σύγχρονων εικονογραφημένων παιδικών βιβλίων και αναλύονται ζητήματα όπως η εικαστικότητα και η διακειμενικότητα της εικονογράφησης, η κωδικοποιημένη φύση και η αναγνωστική πρόσληψη της εικόνας κ.ά.

Η Τζίνα Καλογήρου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Είναι επίκουρη καθηγήτρια στον Τομέα Ανθρωπιστικών Σπουδών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα στρέφονται στους τομείς της διδακτικής της λογοτεχνίας, της θεωρίας της λογοτεχνίας και της μελέτης των κειμένων, της παιδικής λογοτεχνίας καθώς και σε ζητήματα φιλαναγνωσίας και αξιοποίησης του λογοτεχνικού βιβλίου στην εκπαίδευση. Μελέτες της έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά και σε ελληνικά και ξένα πρακτικά συνεδρίων. Είναι η συγγραφέας του βιβλίου "Τέρψεις και Ημέρες Ανάγνωσης. Μελετήματα για τη διδασκαλία της λογοτεχνίας στο Δημοτικό Σχολείο", εκδόσεις της Σχολής Ι.M. Παναγιωτόπουλου, 1999.






e-mail Facebook Twitter