Το αίτημα της φιλοσοφίας

Τι ζητάει από εμάς η φιλοσοφία και τι μπορούμε να ζητήσουμε εμείς από αυτήν: Εναρκτήριο μάθημα στο Κολέγιο της Γαλλίας (6 Οκτωβρίου 1995)
Συγγραφέας : Bouveresse, Jacques
Μεταφραστής : Βιρβιδάκης, Στέλιος
Εκδότης : Πόλις
Έτος έκδοσης : 2002
ISBN : 978-960-8132-60-3
Σελίδες : 187
Σχήμα : 24x16
Κατηγορίες : Φιλοσοφία - Θεωρία Φιλοσοφία, Σύγχρονη

14.27 € 9.85 €




Τι ακριβώς απαιτεί η φιλοσοφία (απ' εκείνους που την ασκούν, απ' εκείνους στους οποίους απευθύνεται, από την κοινωνία, από τον κόσμο και την πραγματικότητα εν γένει) και τι είναι εύλογο να απαιτεί κανείς από αυτήν; Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του βιβλίου είναι αφιερωμένο στην κριτική συζήτηση περί των διαφόρων κλασικών και σύγχρονων κατηγοριών απάντησης που έχουν δοθεί στο ερώτημα "Τι είναι η φιλοσοφία;" O Jacques Bouveresse αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση στο χώρο της σύγχρονης γαλλικής διανόησης. Τα φιλοσοφικά του κείμενα αποτελούν μια εξαιρετική εισαγωγή στην ιστορία της αναλυτικής φιλοσοφίας του αιώνα μας, με έμφαση στην παρουσίαση των απόψεων του Wittgenstein, αλλά και γόνιμα παραδείγματα πρωτότυπης χρησιμοποίησης γλωσσοαναλυτικών μεθόδων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση παραδοσιακών φιλοσοφικών προβλημάτων.[...]

O Jacques Bouveresse γεννήθηκε το 1940 στο Epenoy της Γαλλίας. Απόφοιτος της Ecole normale superieure agrege της φιλοσοφίας, είναι καθηγητής στο College de France. Διετέλεσε καθηγητής των Πανεπιστημίων της Σορβόννης και της Γενεύης. Με το έργο του κατέστησε προσιτή στο γαλλικό κοινό την αναλυτική φιλοσοφία και ιδιαιτέρως τη σκέψη του Wittgenstein και αντιτάχθηκε αποφασιστικά στον σχετικισμό και στον μεταμοντερνισμό σε μια εποχή που τα συγκεκριμένα φιλοσοφικά ρεύματα κυριαρχούσαν απολύτως στη Γαλλία. Κυριότερα έργα του: "La parole malheureuse" (1971), "Wittgenstein: la rime et la raison" (1973), "Le Mythe de l' interiorite", "Experience, signification et langage prive chez Wittgenstein" (1976), "Le philosophe chez les autographes" (1984), "Rationalite et cynisme" (1985), κ.ά.






e-mail Facebook Twitter