Το παιχνίδι της πρόβλεψης

Πώς θα διαμορφώσουμε και θα προβλέψουμε το μέλλον εφαρμόζοντας τη λογική του ιδιοτελούς συμφέροντος
Συγγραφέας : De Mesquita, Bruce Bueno
Μεταφραστής : Κολιόπουλος, Κωνσταντίνος Τ.
Εκδότης : Ποιότητα
Έτος έκδοσης : 2011
ISBN : 978-960-7803-69-6
Σελίδες : 448
Σχήμα : 21x14
Κατηγορίες : Προβλέψεις Θεωρία παιγνίων

27.00 € 19.98 €




 

«Ο Bruce Bueno de Mesquita κατέδειξε ότι η θεωρία παιγνίων και οι υποθέσεις αυτής της θεωρίας περί ορθολογικής και πλεονεκτικής συμπεριφοράς των ανθρώπων έχουν τη δύναμη να προβλέπουν την έκβαση σημαντικών πολιτικών και νομικών διαδικασιών. Ο καθένας μπορεί να κατανοήσει και να διδαχθεί από αυτήν την καλογραμμένη και πάντα ενδιαφέρουσα περιγραφή της διαδικασίας πρόβλεψης που ακολουθεί ο συγγραφέας».

 

KENNETH ARROW, βραβείο Νόμπελ Οικονομίας και Ομότιμος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Stanford

 

«“Το Παιχνίδι της Πρόβλεψης” μας διδάσκει ότι μπορούμε να προβλέψουμε πώς μπορεί να επιλυθεί μία σύγκρουση, αν εξετάσουμε προσεκτικά τα κίνητρα όλων των μερών που εμπλέκονται στη σύγκρουση. Χρησιμοποιώντας μία τεράστια γκάμα εφαρμογών, από την αρχαία ιστορία μέχρι το αυριανό πρωτοσέλιδο, ο Bruce Bueno de Mesquita καταδεικνύει τη δύναμη της προσέγγισης της θεωρίας παιγνίων».

 

ROGER B. MYERSON, Βραβείο Νόμπελ Οικονομίας και Καθηγητής, Πανεπιστήμιο του Σικάγο

 

«Όταν η οργανωμένη σκέψη εφαρμόζεται στα προβλήματα, μπορεί να μας διαφωτίσει γι’ αυτά και να μας βοηθήσει να τα λύσουμε. Αυτό το βιβλίο, που διαβάζεται τόσο εύκολα και απολαυστικά, είναι σε μεγάλο βαθμό ένας οδηγός για το πώς να το κάνουμε αυτό».

 

GEORGE Ρ.SHULTZ, πρώην Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

 

«Ο Σαίξπηρ είπε ότι η ποίηση έδινε “στην αέρινη κενότητα κατοικία και όνομα”. Η θεωρία παιγνίων ουδέποτε ήταν αέρινη κενότητα? όμως για εκείνους που, είτε λόγω έλλειψης εξοικείωσης είτε (όπως εγώ) λόγω εξοικείωσης με λανθασμένο τρόπο πριν πολλά χρόνια, μπορεί να τη θεωρούσαν ως κάτι τέτοιο, ο Bruce Bueno de Mesquita ακολουθεί τον δρόμο του Σαίξπηρ και ανοίγει έναν νέο κόσμο. Στα χέρια του Bueno de Mesquita, η θεωρία παιγνίων γίνεται ένα συναρπαστικό εργαλείο για την κατανόηση των πάντων: Από το πώς να πετύχεις την εκλογή αυτού που θέλεις για τη θέση του προέδρου μιας εταιρείας, μέχρι μια σειρά γεγονότων του παρελθόντος και του μέλλοντος. Αν θέλετε να κατανοήσετε πώς λαμβάνονται αποφάσεις, μη χάσετε αυτό το βιβλίο».

 

R. JAMES WOOLSEY, πρώην διευθυντής της CIA και διακεκριμένος επισκέπτης εταίρος Annenberg στο Ίδρυμα Hoover του Πανεπιστημίου Stanford

 

«Ο Bueno de Mesquita πέτυχε να μετατρέψει την τέχνη της λήψης αποφάσεων σε επιστήμη, και συνάμα έχει αυξήσει την κατανόησή μας για την πολιτική και τις επιχειρήσεις. Παραμερίζοντας τα διάφορα κλισέ για τον ορθολογισμό και τον ανορθολογισμό, εξηγεί πώς να προβλέπουμε τη συμπεριφορά βάσει των συμφερόντων και της κατάστασης των διαφόρων παικτών. Ο Bueno de Mesquita λέει ότι δεν έχει κρυστάλλινη σφαίρα, αλλά αυτό το βιβλίο δίνει στους αναγνώστες τα υλικά για να κατασκευάσουν τη δική τους».

 

PARAG ΚΗΑΝNΑ, συγγραφέας του βιβλίου The Second World [Ο δεύτερος κόσμος]

 

Ο Bruce Bueno de Mesquita είναι μαιτρ της θεωρίας παιγνίων. «Θεωρία παιγνίων» είναι μια φανταιζί ετικέτα που εκφράζει μια απλή ιδέα: Οι άνθρωποι ανταγωνίζονται μεταξύ τους και πάντοτε κάνουν αυτό που θεωρούν ότι είναι προς το συμφέρον τους. Ο Bueno de Mesquita χρησιμοποιεί τη θεωρία παιγνίων και τις πληροφορίες που αυτή μας δίνει για την ανθρώπινη συμπεριφορά, προκειμένου να προβλέψει, ή ακόμη και να διαμορφώσει, πολιτικά, οικονομικά και προσωπικά γεγονότα. Οι προβλέψεις του, τις οποίες έχουν χρησιμοποιήσει πελάτες μεταξύ των οποίων η CIA και μεγάλες επιχειρήσεις, έχουν το εκπληκτικό ποσοστό επιτυχίας του 90 τοις εκατό. Σε αυτό το εντυπωσιακό και αποκαλυπτικό βιβλίο, μοιράζεται τις εκπληκτικές μεθόδους του και επιτρέπει στους αναγνώστες να «παίξουν» μια σειρά πολύ σημαντικών διαπραγματεύσεων και συγκρούσεων.
Αποκαλύπτοντας τις απαρχές της θεωρίας παιγνίων και τις εξελίξεις τις οποίες επέφερε ο John Nash – ο τιμημένος με Βραβείο Νόμπελ επιστήμονας που έγινε ευρύτατα γνωστός χάρη στην ταινία A Beautiful Mind – ο Bueno de Mesquita εξηγεί λεπτομερώς το περιβόητο και ψυχρό σύστημα υπολογισμού που έχει επινοήσει, ένα σύστημα που επιτρέπει στα άτομα να σκέφτονται στρατηγικά σχετικά με το τι θέλουν οι αντίπαλοί τους, πόσο πολύ το θέλουν και πώς μπορεί να αντιδράσουν σε κάθε κίνηση. Στη συνέχεια, ο Bueno de Mesquita «παίζει» γεγονότα όπως οι συνομιλίες για τον αφοπλισμό της Βόρειας Κορέας και η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, και αναπολεί, μεταξύ άλλων, το πώς μπόρεσε να προβλέψει σωστά ποιοι από τους πελάτες της εταιρείας λογιστών Arthur Andersen ήταν πιθανότερο να προβούν σε απάτες (για να σας βοηθήσουμε: μια από τις εν λόγω επιχειρήσεις αρχίζει από Ε). Και έχοντας συνεχώς την προσοχή του στραμμένη προς το μέλλον, ο Bueno de Mesquita καταδεικνύει επίσης πώς η θεωρία παιγνίων μπορεί να παράσχει επιτυχημένες στρατηγικές για την αντιμετώπιση τόσο της υπερθέρμανσης του πλανήτη (αντί να βασιζόμαστε σε ρυθμίσεις, καλύτερα να κάνουμε τα κράτη να ανταγωνιστούν στην τεχνολογία) όσο και της τρομοκρατίας (διαπιστώνεται πόση ακριβώς αμερικανική βοήθεια θα πείσει το Πακιστάν να πολεμήσει τους Ταλιμπάν).
Όμως, όπως δείχνει ο Bueno de Mesquita, η θεωρία παιγνίων δεν αφορά μόνο στο πώς θα σωθεί ο κόσμος. Μπορεί να σας βοηθήσει και στην καθημερινή σας ζωή, είτε θέλετε να πετύχετε ευνοϊκό αποτέλεσμα σε μια αντιδικία (οι δικηγόροι επιχειρηματολογούν υπερβολικά για την ουσία της υπόθεσης και δεν ασχολούνται αρκετά με τα κίνητρα των αντιπάλων τους), είτε να εκλέξετε τον πρόεδρο της εταιρείας σας (αλλάξτε το σύστημα ψηφοφορίας του διοικητικού συμβουλίου σας έτσι ώστε να είναι πιο ευνοϊκό για τον δικό σας υποψήφιο), είτε ακόμη και για να αγοράσετε αυτοκίνητο (αρχικά προσδιορίστε επακριβώς τι θέλετε, επικοινωνήστε με όλες τις εκθέσεις αυτοκινήτων σε ακτίνα πενήντα μιλίων και διαπραγματευτείτε μόνο μέσω τηλεφώνου).
Ευφυές, προκλητικό και αποτελεσματικό σε βαθμό που προκαλεί σοκ, Το Παιχνίδι της Πρόβλεψης θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπετε τον κόσμο και κανονίζετε το μέλλον σας. Η ζωή είναι παιχνίδι, και το αν θα κερδίσεις ή θα χάσεις όντως εξαρτάται από το πώς θα παίξεις.

Περιεχόμενα:

Εισαγωγή για την ελληνική έκδοση
Εισαγωγή

Κεφάλαιο 1
Πόσα θα δίνατε για να µπείτε σε αυτό το αυτοκίνητο σήµερα;

Κεφάλαιο 2
Θεωρία Παιγνίων 101
2.1. Που πάµε
2.2. Ποια είναι τα συµφέροντα και οι πεποιθήσεις των άλλων;
2.3. Ποια είναι η λογική των άλλων (όχι η γλώσσα τους);
2.4. Ποια είναι η συµπεριφορά των άλλων; (έχουν καλά χαρτιά ή όχι);

Κεφάλαιο 3
Θεωρία Παιγνίων 102
3.1. Ας παίξουµε παιχνίδια
3.2. Το κλειδί είναι ο σκύλος που δεν γάβγισε
3.3. Θέλετε να γίνετε πρόεδρος εταιρείας;
3.4. Συγγνώµη Einstein: Ο Θεός όντως παίζει ζάρια

Κεφάλαιο 4
Βάζοντας τις βόµβες στην άκρη

Κεφάλαιο 5
Τα χαρτοµάντιλα της ειρήνης: Ορίζοντας το ερώτηµα
5.1. Ποιο είναι το πρόβληµα;
5.2. Δεν µπορείς να παίρνεις πάντα αυτό που θέλεις, αλλά αν προσπαθήσεις...
5.3. Ειρήνη στη Μέση Ανατολή;
5.4. Μην κοιτάτε µόνο εκεί που φωτίζει το φανάρι

Κεφάλαιο 6
Διαµορφώνοντας το µέλλον

Κεφάλαιο 7
Fast-Forward από το παρόν στο µέλλον
7.1. Ας κάνουµε µία συµφωνία
7.2. Παρέχοντας κίνητρα για την άγνοια

Κεφάλαιο 8
Πώς να προβλέψουµε το απρόβλεπτο

Κεφάλαιο 9
Διασκεδάζοντας µε το παρελθόν
9.1. Η καλπάζουσα παρακµή της Σπάρτης
9.2. Γιατί η Ισπανία «ανακάλυψε» την Αµερική
9.3. Αποφεύγοντας τον Α´ Παγκόσµιο πόλεµο
9.4. Τέρµα πλέον ο κύριος Hitler;

Κεφάλαιο 10
Να τολµάτε να έρχεστε σε αµηχανία!
10.1. Πακιστάν: Που έχουν πάει όλοι οι στρατιώτες;
10.2. Ιράν και Ιράκ: Υπάρχει παραδεισένιος γάµος;
10.3. Γιατί το Ιράν και το Ιράκ µπορεί να θέλουν να γίνουν συνεργάτες;
10.4. Τι θα προσφέρει το Ιράκ στο Ιράν;
10.5. Οι πολιτικοί νικητές και ηττηµένοι του Ιράκ
10.6. Συνεργασία Ιράν-Ιράκ

Κεφάλαιο 11
Η µεγάλη εικόνα: Η ιστορία της Βορµς, ή αλλιώς υψηλό Μπαλί και χαµηλό Μπαλί
Ευχαριστίες
Παράρτηµα Ι
Παράρτηµα ΙΙ
Ο συγγραφέας
Ευρετήριο

Ο Bruce Bueno de Mesquita είναι Καθηγητής Πολιτικής στην έδρα Julius Silver του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και ανώτερος εταίρος στο Ινστιτούτο Hoover στο Πανεπιστήμιο Stanford. Ειδικός στην πολιτική πρόβλεψη, στην πολιτική οικονομία και στην πολιτική διεθνούς ασφάλειας, έλαβε το διδακτορικό του στην πολιτική επιστήμη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν το 1971. Ο Bueno de Mesquita έχει συγγράψει δεκαπέντε βιβλία και πάνω από εκατό επιστημονικά άρθρα, καθώς και πολλά άρθρα σε μεγάλες εφημερίδες και περιοδικά. Το τελευταίο του βιβλίο, "The Strategy of Campaigning", το συνέγραψε μαζί με τους Kiron Skinner, Serhiy Kudelia και Condoleezza Rice.






e-mail Facebook Twitter