Το παρακείμενο και η ...- (δια)κειμενικότητα ως σχόλιο στο πεζογραφικό έργο του Τάσου Αθανασιάδη (και στα 21 εγκιβωτισμένα ποιήματα του πεζογράφου)


Συγγραφέας : Τσούπρου, Σταυρούλα Γ.
Εκδότης : Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη
Έτος έκδοσης : 2009
ISBN : 978-960-7316-37-0
Σελίδες : 920
Σχήμα : 21x14
Κατηγορίες : Νεοελληνική λογοτεχνία - Ερμηνεία και κριτική Λογοτέχνες, Έλληνες
Σειρά : Νεοελληνική Βιβλιοθήκη

37.28 € 27.96 €




[...] Το Πρώτο Μέρος της έρευνας, μακριά από το να λειτουργεί στο πλαίσιο μια "απομονωτικής σημειωτικής", οδηγείται σταθερά προς μια "συνδυαστική σημειωτική", μέσω της μελέτης παρακειμενικών στοιχείων όπως τα μότο, οι αφιερώσεις, οι υποσημειώσεις, ενώ το Δεύτερο Μέρος διευρύνει ακόμη περισσότερο την εμβέλεια του ερμηνευτικού σχήματος (για το οποίο η αρχική ιδέα δόθηκε από τις θέσεις των Chatman και Rimmon-Kennan για την παρουσία του αφηγητή μέσα στο κείμενο), αφού ανοίγεται στους (κάποτε επικίνδυνα) αχανείς χώρους της Διακειμενικότητας. [...] [...] Ως στόχος, και, ελπίζω, προϊόν της παρούσας δίπτυχης έρευνας, το Σχόλιο του συγγραφέα Τάσου Αθανασιάδη (το έργο του οποίου προτιμήθηκε ως κατάλληλο πεδίο εφαρμογής του θεωρητικού σχήματος), θεωρώ πως αναδεικνύει ευκρινώς τόσο με ποιες μορφές όσο και σε ποιες "θέσεις" είναι δυνατόν να εμφανίζεται η αφηρημένη σκέψη, ο στοχασμός, σε ένα μυθιστόρημα, καλύπτοντας αρκετές από τις πιθανές περιπτώσεις. Άρα, ως προς την Θεωρία της Λογοτεχνίας, η εργασία αυτή, εμφανώς αφορά και στους τρεις φορείς του επικοινωνιακού μοντέλου και επομένως: και στην Ρητορική Κειμενολογία (συγγραφέας - προθεσιακή λειτουργία) και στην Σημειωτική (αναγνώστης - επενεργητική λειτουργία) και εντάσσεται κυρίως στο ερευνητικό πεδίο της Γενετικής Κριτικής και της Γενετικής Ερμηνευτικής. [...] Σταυρούλα Γ. Τσούπρου Άνοιξη 2009

Η δρ. Σταυρούλα Γ. Τσούπρου γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα. Για μεγάλο διάστημα εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα ως φιλόλογος της ελληνικής, της αγγλικής και της γαλλικής γλώσσας (κατέχει επίσης διπλώματα της Γερμανικής, της Ιταλικής και της Ισπανικής). Έχει δημοσιεύσει μελέτες της (είτε τις έχει εκφωνήσει υπό μορφήν ανακοινώσεων σε συνέδρια) για μία σειρά παλαιότερων αλλά και σύγχρονων πεζογράφων, κυρίως, αλλά και ποιητών, ενώ συνεργάζεται με τις εφημερίδες "Η Κυριακάτικη Αυγή", "Η Καθημερινή", και "Ελευθεροτυπία" και με το περιοδικό "Διαβάζω", όπου είχε την επιμέλεια μέρους των φιλολογικών αφιερωμάτων. Έχει επίσης τακτική συνεργασία με το περιοδικό "Ιστορία (Εικονογραφημένη)". Από το 2006 διδάσκει τα μαθήματα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, της Νεοελληνικής Φιλολογίας και της Συγκριτικής Γραμματολογίας ως λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στην Καλαμάτα, με σύμβαση ΠΔ 407/1980 (Τμήμα Φιλολογίας και Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας & Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών). Τον Μάρτιο του 2007 εκδόθηκε το βιβλίο της "Τάσος Αθανασιάδης: με τα μάτια της γενιάς μας" και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους το δεύτερο βιβλίο της, "Οι "παιδιάστικες" ιστορίες του Κοσμά Πολίτη" (και τα δύο από τις εκδόσεις Γρηγόρη), ενώ τον Σεπτέμβριο του 2009 εκδόθηκε από το Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη η διδακτορική διατριβή της (την οποία είχε εκπονήσει και υποστηρίξει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών), με τίτλο "Το παρακείμενο και η ...-(δια)κειμενικότητα ως σχόλιο στο πεζογραφικό έργο του Τάσου Αθανασιάδη (και στα 21 εγκιβωτισμένα ποιήματα του πεζογράφου)".






e-mail Facebook Twitter