Τομές στη διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής

333 θέματα επιλεγμένα κατά συντακτικά φαινόμενα
Συγγραφέας : Ελευθεριάδης Πολύκαρπος
Εκδότης : Πόντος
Έτος έκδοσης : 2002
ISBN : 960-908-540-3
Σελίδες : 936
Σχήμα : 24x17
Κατηγορίες : Ελληνική γλώσσα, Αρχαία - Γραμματική - Σπουδή και διδασκαλία Ελληνική γλώσσα, Αρχαία - Γραμματική - Σπουδή και διδασκαλία (Μέση)

31.35 € 25.08 €




Το βιβλίο αυτό γράφεται και βγαίνει στο φως ως απότοκο και ως καρπός βαθύτατης εμπειρίας και μακρότατης θητείας του συγγραφέα στο χώρο της δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Αποτελεί μια γνήσια κατάθεση ψυχής από πολλές και πολύτιμες εμπειρίες διδακτικές στο χώρο της διδασκαλίας της γλώσσας και ιδιαίτερα της Αρχαίας Ελληνικής. Γράφεται από βαθύτατο ενδιαφέρον και από μια άδολη και ασίγαστη επιθυμία ψυχής να αποτελέσει όλο αυτό το πολύτιμο φορτίο βιωμάτων και εμπειριών μια ύστατη και "ες αεί" προσφορά -στο μέτρο φυσικά και στα όρια του γράφοντα- τόσο για το μαθητή και το σπουδαστή, όσο, και ακόμη περισσότερο, για τον διδάσκοντα, για τον καθηγητή.
Η μακρόχρονη θητεία του συγγραφέα στη διδασκαλία, σχεδόν αποκλειστικά, της Αρχαίας Ελληνικής, έχει συσσωρεύσει πολλή και πολύτιμη πείρα και θέσεις και απόψεις πάνω στο αντικείμενο αυτό, που ασφαλώς έχουν τη θέση τους τώρα εδώ. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν η πείρα αυτή έχει αποκομισθεί από αίθουσες φροντιστηριακές, όπου ο διδάσκων απαλλαγμένος από το οποιοδήποτε σχολικό τυπολογικό, επιδίδεται άμεσα και εξειδικευμένα στο γλωσσικό μέρος της διδασκαλίας, στη γλωσσική αποκλειστικά προσπέλαση και κατάκτηση τον αρχαίου κειμένου.
Και ακόμη περισσότερο ισχύει αυτό, όταν ο διδάσκων αυτός δε διδάσκει απλώς, δε "βγάζει ύλη", δε μεταφέρει και εκφωνεί μηχανικά όσα και ο ίδιος έχει συσσωρεύσει παθητικά, αλλά λειτουργεί βιωματικά πάνω στο αντικείμενό του, επικοινωνεί ουσιαστικά με το ακροατήριό του, και ζει με την ψυχή του την ανθρώπινη παρουσία του μαθητή. Η πείρα που αποκομίζει τότε είναι πρωτόγνωρη, πολυδιάστατη και μοναδική.
Διαπιστώνει τις ιδιαίτερες συνθήκες και τις αιτίες της ιδιαίτερης πνευματικής και ψυχικής κατάστασης των παιδιών. Αντιλαμβάνεται σε βάθος τις αρνητικές τάσεις και στάσεις και συνειδητοποιεί στην ουσία τους τα γνωστικά κενά και τα μαθησιακά προβλήματα και τις αδυναμίες των μαθητών.
Ανακαλύπτει ειδικούς διαύλους επικοινωνίας και τις ιδιαιτερότητες και διαβαθμίσεις της λειτουργίας του λόγου και της σκέψης στον κάθε μαθητή.







e-mail Facebook Twitter