Υποκειμενικά σύνθετες δίκες στο κτηματολογικό δικονομικό δίκαιο


Συγγραφέας : Μιχαλάκης, Ανδρέας
Εκδότης : Εκδόσεις Σάκκουλα Α.Ε.
Έτος έκδοσης : 2021
ISBN : 978-960-648-242-7
Σελίδες : 154
Κατηγορίες : Αστικό δίκαιο

18.00 € 17.10 €




Η οικονομία της δίκης, ο περιορισμός των δικαστικών εξόδων, η αποφυγή έκδοσης αντιφατικών αποφάσεων αποτελούν rationes που αποσκοπούν στον ένα και μοναδικό υπερνομοθετικής ισχύος στόχο της πολιτικής δίκης, ήτοι την παροχή ουσιαστικής δικαστικής έννομης προστασίας. Οι παραπάνω στόχοι επιτυγχάνονται μέσα από νομοθετικές προβλέψεις του ισχύοντος ΚΠολΔ, που στοχεύουν στον περιορισμό των δικών είτε καθ’ υποκείμενο ή κατ’ αντικείμενο.

Η μελέτη αυτή εξετάζει τις μορφές των υποκειμενικά σύνθετων δικών υπό το πρίσμα, όμως, του κτηματολογικού δικονομικού δικαίου, το σύνολο, δηλαδή, των ισχύοντων κανόνων που διέπουν τις δίκες που σχετίζονται με την εφαρμογή της νομοθεσίας περί κτηματολογίου στην Ελλάδα, οι οποίες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν σχεδόν διαδικαστικές αποκλίσεις από τις συνήθεις μορφές πολιτικής δίκης που ρυθμίζονται στον ΚΠολΔ. Έτσι, μορφολογικά, η εργασία αυτή παρουσιάζει μια συστηματική ανάλυση του θεσμού της ομοδικίας, των ομοδικιακών σχέσεων και της συμμετοχής τρίτων στην κτηματολογική δίκη μέσα από ένα συγκριτικό πλαίσιο των κανόνων που ισχύουν στο πεδίο των συνήθων πολιτικών δικών και αυτών που εφαρμόζονται στο πεδίο του κτηματολογικού δικονομικού δικαίου.


Ο Ανδρέας Μιχαλάκης γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα. Σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Sussex στην Αγγλία. Εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή του στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου με θέμα τη σκέψη του νεαρού Μαρξ. Από το 2001 διδάσκει νεότερη και σύγχρονη πολιτική φιλοσοφία στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Μεταξύ των δημοσιεύσεών του περιλαμβάνονται οι ακόλουθες: "O Max Horkheimer και το πρόβλημα της θεμελίωσης των αξιών στην πρώιμη κριτική θεωρία", στον τόμο "Κριτική Θεωρία: Παράδοση και Προοπτικές", επιμέλεια: Κ. Καβουλάκος, Νήσος, Αθήνα 2003.· "Η κριτική του ιδεαλισμού και το πρόβλημα της μεθόδου: όψεις της σχέσης Μαρξ-Φώυερμπαχ", Αξιολογικά 18, 2007· "Η ηθική της αμοιβαίας αναγνώρισης: από τη σχέση θεωρίας-πράξης στη δικαιολόγηση της ηθικής σκοπιάς", στον τόμο "Θεωρία, Αξίες και Κριτική: Αφιέρωμα στον Κοσμά Ψυχοπαίδη", επιστημονική επιμέλεια: Μ. Αγγελίδης, Σ. Δημητρίου και Α. Λαβράνου, Πόλις, Αθήνα 2008.· "Hegel and Honneth: Recognition and the Justification of the Moral Point of View", στον τόμο Hegel Jahrbuch 2009: Hegels Politische Philosophie (Zweiter Teil), επιμέλεια: A. Arndt, P. Cruysberghs και A. Przylebski, Akademie Verlag, Berlin 2009.






e-mail Facebook Twitter