Ψηφίδες μιας ζωής

Η αγροτική ζωή προπολεμικά, η Κατοχή, ο Εμφύλιος
Συγγραφέας : Τζουβάρας, Δημήτρης Αχιλ.
Επιμελητής : Μαυροματάκη, Μαρία
Εκδότης : Οιωνός
Έτος έκδοσης : 2009
ISBN : 978-960-98569-7-3
Σελίδες : 119
Σχήμα : 21x15
Κατηγορίες : Προσωπικές αφηγήσεις - Μαρτυρίες Ελλάς - Ιστορία - Εμφύλιος πόλεμος, 1944-1949 - Προσωπικές αφηγήσεις Λαμία - Ιστορία Ελλάς - Ιστορία - Εθνική Αντίσταση, 1940-1944

12.23 € 9.05 €




Ο Δημήτρης Τζουβάρας, αγρότης και κτηνοτρόφος, μας αφηγείται, στα ενενήντα πέντε του χρόνια, τα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή του αλλά και τη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς. Οι αναμνήσεις του, καταγραμμένες με γλωσσική δεξιότητα, ζωντάνια και ευαισθησία, μας μεταφέρουν στην καθημερινότητα της προπολεμικής Ελλάδας, στον πόλεμο του '40, στην Αντίσταση και στον Εμφύλιο. Ένα ταξίδι στο χρόνο, που φωτίζει τη ζωή της ελληνικής υπαίθρου και την νεότερη ιστορία της Ελλάδας, μέσα από τα μάτια μιας αγέραστης ψυχής.

Ο Δημήτρης Τζουβάρας γεννήθηκε στο Μοσχοχώρι Λαμίας το 1914. Παρακολούθησε τέσσερις τάξεις του δημοτικού σχολείου (όλες εκείνης της εποχής) και τρεις τάξεις του ελληνικού σχολείου ή σχολαρχείου, και στη συνέχεια, καθώς ήταν ο μεγαλύτερος από τα πέντε αδέλφια του, εγκατέλειψε την εκπαίδευση για να ασχοληθεί με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Το 1941 ως αγύμναστος επιστρατεύτηκε και παρουσιάστηκε στην Τρίπολη αλλά δεν πρόλαβε να πολεμήσει, καθώς οι Γερμανοί είχαν φτάσει στο μεταξύ στη Λαμία. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής ανέλαβε την οργάνωση της ΕΠΟΝ στο χωριό του, πράγμα που του στοίχισε την εκτόπισή του στη Μακρόνησο στην επιστράτευση του 1947. Το 2009, σε ηλικία 95 ετών, αποφάσισε να δημοσιεύσει τα απομνημονεύματά του.






e-mail Facebook Twitter