Ψυχοθεραπεία

Μεθοδολογία και αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας βασικών θεραπευτικών προσεγγίσεων
Συγγραφέας : Ποταμιάνος, Γρηγόρης Α. Μήκου, Μαριάμ-Άννα Παπαγιάννη, Αφροδίτη Μπάκου, Αλεξάνδρα Ε. Κατσαμπούρης, Ευάγγελος Σιφναίου, Νικολέτα Παρασκευοπούλου, Χρυσή Καραλή, Θεοδώρα
Εκδότης : Εκδόσεις Παπαζήση
Έτος έκδοσης : 2019
ISBN : 978-960-02-3491-6
Σελίδες : 188
Σχήμα : 24x17
Κατηγορίες : Ψυχοθεραπεία
Σειρά : Κλινική Ψυχολογία

13.78 € 8.82 €




Η ψυχοθεραπεία ή η "διά-λόγου" (διαλογική) θεραπεία είναι μια επιστημονικά αποδεκτή θεραπευτική προσέγγιση η οποία χρησιμοποιείται είτε από μόνη της είτε σε συνδυασμό με φάρμακα για την αντιμετώπιση των περισσότερων ψυχιατρικών διαταραχών (π.χ. νευρώσεις) αλλά και προβλημάτων της καθημερινότητας (π.χ. εργασιακό στρες, προβλήματα με διαπροσωπικές σχέσεις κλπ). Αν και τα "μοντέλα ψυχοθεραπείας" συνεχώς τροποποιούνται/αυξάνονται, η κλασική ψυχανάλυση (συμπεριλαμβανομένων και των ψυχοδυναμικών προσεγγίσεων), ο συμπεριφορισμός, η προσωποκεντρική προσέγγιση, η συστημική προσέγγιση και η γνωσιακή-συμπεριφορική ψυχοθεραπεία είναι οι επικρατέστερες προσεγγίσεις ψυχοθεραπευτικής παρέμβασης. Το παρόν πόνημα στηρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες. Πρώτον, στην έννοια της ψυχοθεραπείας και τις ιδιαιτερότητές της ως θεραπευτικό εργαλείο, δεύτερον σε θέματα μεθοδολογίας, με στόχο να δείξουν τις δυνατότητες αλλά και τις αδυναμίες των μεθόδων που χρησιμοποιούνται σε σχέση με την αποτελεσματικότητα των πιο κοινών ψυχοθεραπευτικών προσεγγίσεων και τρίτον να αναδείξουν βασικά στοιχεία της έννοιας της τεκμηριωμένης ψυχοθεραπείας.

Ο Γρηγόρης Ποταμιάνος είναι καθηγητής της Κλινικής Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Σπούδασε στο Ηνωμένο Βασίλειο Ψυχολογία (B.Sc.), στο University of East London, Νευροεπιστήμες (Μ.Sc.), στο Brunel University, και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στην Κλινική Ψυχολογία (Ph.D.) από το Τμήμα Ακαδημαϊκής Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του St. George του London University. Ως κλινικός ψυχολόγος και ψυχοθεραπευτής εκπαιδεύτηκε στις πανεπιστημιακές ψυχιατρικές μονάδες των Νοσοκομείων Middlesex και St. George του Λονδίνου. Εργάστηκε για μία δεκαετία (1977-1987) στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας (National Health Service) ως κλινικός ψυχολόγος στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και του γενικού νοσοκομείου, καθώς και ως προϊστάμενος κλινικής έρευνας με έμφαση στην αξιολόγηση των ψυχολογικών θεραπευτικών προτάσεων στη θεραπεία της εξάρτησης από το αλκοόλ στο Medical Research Council. Στην Ελλάδα εργάστηκε ως προϊστάμενος του επιστημονικού προσωπικού και στη συνέχεια ως επιστημονικός υποδιευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής. Ως πανεπιστημιακός υπήρξε ένας εκ των τεσσάρων ψυχολόγων που στελέχωσαν το πρώτο Τμήμα Ψυχολογίας στη χώρα μας, στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης στο Ρέθυμνο. Από το 1995 διδάσκει στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Τα δημοσιεύματά του στην αγγλική και την ελληνική γλώσσα περιλαμβάνουν πολυάριθμα άρθρα σε ξένα και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, επιστημονικές μονογραφίες, τα βιβλία "Δοκίμια στην ψυχολογία της υγείας", "Θεωρίες προσωπικότητας και κλινική πρακτική", "Κλινική ψυχολογία", "Κριτική ψυχολογία" (επιμ.), "Αλκοόλ - Eπιστημονικά δεδομένα για τη χρήση και την κατάχρηση αλκοόλης", το σύνδρομο εξάρτησης και τη θεραπεία", καθώς και συγγραφικές συμμετοχές σε συλλογικούς τόμους στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία. Είναι Associate Fellow και Chartered Clinical Psychologist της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας.






e-mail Facebook Twitter