Aιρετικό κοσμολόγιο


Συγγραφέας : Χασάνδρα, Ασημίνα
Εκδότης : Ανατολικός
Έτος έκδοσης : 2022
ISBN : 978-618-5136-66-6
Σελίδες : 48
Κατηγορίες : Νεοελληνική ποίηση

8.00 € 6.00 €




Γράμμα στον Rainer
Κατάλληλα όλα. Αν όχι, ασφαλώς αποκλείουμε το θυμικό μιας σταγόνας ακροπατώντας με αεράκι και ψεκάδα αρμύρας εκεί όπου διακρίνεται η ψυχή μας - νεράκι και πυρίκαυστον βλέμμα.
Οι κακοδαιμονίες ζητούν οξυγόνο. Συγγένειες που ελλοχεύουν: η πικράδα του Dunhill, αγριμόνια, του "συνειρμείτω" άτυπτα, μιαν κρυφίως εκ βαθέων εξομολόγηση, θαλασσάκια, στυφά όπως υπώρειες Ελικώνος, φυτά ολοένα δυς, τρέχοντα ύφαλα, η παιδική σου ηλικία: νομοθεσία των ήδη υπαρχόντων και τι; Ένα αυτί στα ψιθυριστά σου ύδατα.
Πάντοτε η τρικυμία που προκαλεί ένα ατελεύτητο των ακραιφνών γράμμα ονομάζει αυτό που σε κινεί, ένα κεράκι που τρεμοσβήνει και σε συγκινεί. Είναι αυτά που σιγά-σιγά ομολογούν ολίγα κατ' αφενός σύμφωνα αγγέλων. Έτσι είναι η ζωή.
Περικλείονται τα γεωμετρήματα όταν η Ποίηση επέτυχε να συμπυκνώσει την ακρίβεια των Φάρων με φρονήσεις εύφλεκτου "λοιπόν" σε ακατάληπτες καταγωγές Ομήρου, σημεία στον πεύκινο άνεμο, στερεά να στεγάζουν ολόκληρη τη ζωή σου.
Γι' αυτό ο Άνθρωπος φυλάγει τα πλέον ευκρινή άλση - των νερών, των λιμνών και των πελάγων. Μένουν τα σπίτια ίδια και οι σκοτεινές προσωπογραφίες του ελάχιστου Πόντου, να αποκρίνεσαι. Τα ναυάγια μιλούν τα Σαββατόβραδα και εμείς σε αυτό το ακρωτήρι ατλάζι της μνήμης - το στρείδι κατά βούλησιν ονομάζεται και καταγράφεται σ' έναν παρονομαστή με δείχτη περασμένα μεσάνυχτα.


Γεννήθηκα σ' έναν καταρράκτη το 1972. Μεγάλωσα στον Κήπο των Λύπεων. Και έκτοτε προτιμώ να ερωτεύομαι με λέξεις στο στόμα. Πρωτοεμφανίστηκα με την ανθολογία: 16 Νέοι Έλληνες Ποιητές, έκδοση της θεατρικής εταιρείας Πράξη (θέατρο οδού Κεφαλληνίας), το 1997. Τύπωσα με δική μου επιμέλεια το τευχίδιο: Για το Μονόγραμμα του Οδυσσέα Ελύτη, Περί Ποιήσεως και το Εν, το 1997 (εκτός εμπορίου). Σπούδασα στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας, στο τμήμα Νοσηλευτικής β στο Τ.Ε.Ι. Αθήνας. Εκδόθηκαν τα βιβλία μου: Υγράμβαρις ή των ερώτων τα μετακινέοντα (εκδόσεις Σοκόλη, 2000), Το καλοκαίρι με τα όστρακα (εκδόσεις Δέλεαρ, 2002). Έχουν δημοσιευθεί τα κείμενά μου: Η μυστική ευφωνία του Διονυσίου Σολωμού, ΕΠΤΑκυκλος, Ο διαμαντένιος Γαληνευτής, ΑΝΑτολικός, Γράμμα στον Rainer Maria Rilke, ΑΝΑτολικός, Το δωμάτιο της Ιουλίτας, ΕΠΤΑκυκλος. Και έχω γράψει τα βιβλία: Σχεδόν Εύθραυστοι Συσχετισμοί (Αθήνα, 1995-1997)-κείμενα, Το Ευπαθές Σώμα (1997) -μονόπρακτο, Δύσλεκτον (1998) και Νεκρός ο έρωτας (1999). Εκδίδω και διευθύνω το εγχειρίδιο ελληνικής και ξένης ποίησης Δέλ Έαρ (εξαμηνιαία κυκλοφορία). Και είμαι μέλος της National Association for Poetry Therapy.






e-mail Facebook Twitter