HellasFilm


Συγγραφέας : Πουλάκος, Νέστορας
Εκδότης : Booksforyou
Έτος έκδοσης : 2022
ISBN : 978-618-85949-0-6
Σελίδες : 190
Κατηγορίες : Κινηματογράφος, Ελληνικός - Ερμηνεία και κριτική

12.72 € 11.45 €




Η ανά χείρας έκδοση ονομάστηκε HellasFilm από την ομώνυμη στήλη που διατηρούσα στα περισσότερα μέσα που εργάστηκα ως κριτικός κινηματογράφου, από το 2007 έως το 2014, όπου προέκυψαν και κριτικές 68 ταινιών που δεν είχαν άμεση σχέση με την επικαιρότητα. Όλες παλιότερες, πριν την περίοδο που εργαζόμουν ως κριτικός. Για μια καταβύθιση στο παρελθόν του ελληνικού σινεμά.

Σκοπός αυτού του βιβλίου είναι να σας γνωρίσει ταινίες που δεν τις ξέρετε. Κι ίσως η κριτική να σας προκαλέσει το ενδιαφέρον να τις ανακαλύψετε. Επίσης να μπει σε έναν δημιουργικό διάλογο με την αντίθετη άποψη, που ενδεχομένως να έχετε. Τέλος, να κατακτήσουν αυτά τα κείμενα την αιωνιότητα (;).

Σίγουρα όμως δεν επιδιώκει να αναδείξει τις καλύτερες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου και, σίγουρα, δεν είναι όλες αγαπημένες μου ή αυτές που θα θελήσω να ξαναδώ. Άλλωστε, ακόμα κι αυτή η αρθρογραφία έχει τις ρίζες της στην επικαιρότητα. Κι η επικαιρότητα αποτυπώνει ό,τι μας αρέσει αλλά και ό,τι δεν μας αρέσει.


Ο Νέστορας Πουλάκος ζει στην Αθήνα. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες και δημοσιογραφία και παρακολούθησε μαθήματα ιστορίας, λογοτεχνίας και κινηματογράφου. Εργάζεται ως δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου σε εφημερίδες (ενδ. Απογευματινή, Το Χωνί, Δρόμος, Το Παρασκήνιο), περιοδικά (ενδ. Γαλέρα, Athens Magazine, Σχεδία, Mov., Bang), ραδιοφωνικούς σταθμούς (ενδ. Στο Κόκκινο, Κανάλι Ένα), καθώς και σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες (ενδ. cosmo.gr, tvxs.gr, sevenart.gr, cinemad.gr, cine.gr). Συνεργάζεται με εταιρεία διανομής ταινιών. Είναι γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (αρχισυντάκτης του ετήσιου αλμανάκ, Κινηματογράφος και διαχειριστής του πόρταλ www.pekk.gr), μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) και της επιτροπής καταλληλότητας ταινιών του ΥΠΠΟ. Έχει συμμετάσχει σε πολλές κριτικές επιτροπές διεθνών φεστιβάλ κινηματογράφου. Από την άνοιξη του 2008 είναι υπεύθυνος της ψηφιακής πλατφόρμας (περιοδικό, ραδιόφωνο, εκδόσεις) Βακχικόν (www.vakxikon.gr). Έχει εκδώσει ποίηση, διήγημα, και έχει συμμετάσχει σε ανθολογίες και συλλογές ποίησης, δοκιμίου και κριτικογραφίας.






e-mail Facebook Twitter