Άπαντα 1

Περί της κατά Μωυσέα κοσμοποιίας, Περί των Χερουβίμ και της φλογίνης ρομφαίας και του κτισθέντος πρώτου εξ ανθρώπου Κάιν
Συγγραφέας : Φίλων ο Αλεξανδρεύς
Μεταφραστής : Φιλολογική Ομάδα Κάκτου
Εκδότης : Κάκτος
Έτος έκδοσης : 2000
ISBN : 978-960-352-732-9
Σελίδες : 245
Τόμος : 1
Σχήμα : 21x13
Κατηγορίες : Φιλοσοφία, Αρχαία ελληνική
Σειρά : Αρχαία Ελληνική Γραμματεία: Οι Έλληνες

11.72 € 8.20 €




Περί της κατά Μωυσέα κοσμοποιίας Αναφορά και ερμηνεία της κοσμογονίας την οποία προτάσσει των νόμων του ο Μωυσής. Η δημιουργία του κόσμου και του ανθρώπου από τον Θεό. Περί των Χερουβίμ και της φλογίνης ρομφαίας και του κτισθέντος πρώτου εξ ανθρώπου Κάιν Η εκδίωξη του Κάιν από τον παράδεισο και η φύλαξη του δέντρου της ζωής από τα χερουβίμ και την πύρινη ρομφαία. Η ένωση του Αδάμ (συμβολίζει τον νου) και της Εύας (συμβολίζει τις αισθήσεις) και η γέννηση του Κάιν.

Ο Φίλων ήταν Ελληνοϊουδαίος φιλόσοφος των αρχών του 1ου αι. μ.Χ. Καταγόταν από την Αλεξάνδρεια, κύρια εστία της ιουδαϊκής διασποράς και ταυτόχρονα κέντρο του ελληνικού πολιτισμού. Ο ίδιος συγκατέλεγε τον εαυτό του στους Έλληνες, ως μητρική γλώσσα είχε την ελληνική, είχε λάβει ιδιαίτερη φιλοσοφική και φιλολογική μόρφωση και έγραφε κατά το αττικό πρότυπο. Τα έργα του, από τα οποία μερικά έχουν χαθεί, διαιρούνται συνήθως σε έργα καθαρά φιλοσοφικού περιεχομένου, υπομνήματα στην Πεντάτευχο, συγγράμματα που αναφέρονται στην ιουδαϊκή θρησκεία και έργα απολογητικά. Η σημασία του Φίλωνα είναι μεγάλη για την ιστορία του χριστιανισμού. Από το έργο του αντλούμε πολύτιμες πληροφορίες για τον θρησκευτικό βίο των εξελληνισμένων Ιουδαίων της διασποράς κατά τους χρόνους του Χριστού και των αποστόλων. Τα χωρία από έργα Ελλήνων συγγραφέων που χάθηκαν, τα οποία παρατίθενται στο έργο του, καθώς και τα δάνεια από την ελληνική φιλοσοφία στο σύνολό της και τη μυστική θεολογία αναδεικνύουν τα συγγράμματά του σε πολύτιμη πηγή φιλολογικής, φιλοσοφικής και θρησκειολογικής έρευνας.






e-mail Facebook Twitter