Αποτροπή και άμυνα


Συγγραφέας : Καραγιάννης, Μάνος
Εκδότης : Εκδόσεις Παπαδόπουλος
Έτος έκδοσης : 2023
ISBN : 978-960-484-615-3
Σελίδες : 112
Κατηγορίες : Διεθνείς σχέσεις Πόλεμος Πολιτική - Λόγοι, δοκίμια, διαλέξεις
Σειρά : Μικρές Εισαγωγές

11.99 € 10.79 €




Η φύση του πολέμου παραμένει διαχρονικά αναλλοίωτη. Η μορφή του όμως εξελίσσεται συνεχώς. Περνάμε πλέον από τον συμβατικό στον υβριδικό πόλεμο, όπου δεν υπάρχουν όρια και περιορισμοί. Τώρα χρειάζεται θεωρητική και πρακτική κατανόηση για την αποτροπή (στρατηγική διάσταση) και την άμυνα (επιχειρησιακή/τακτική). Τα μέχρι στιγμής διδάγματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία αναλύονται ενδελεχώς. Οι ελληνικές επιλογές μεταξύ αποτροπής και άμυνας μετά το 1974, δίνουν αφορμή στον συγγραφέα να προτείνει μια νέα στρατιωτική φιλοσοφία για την παρούσα και την επόμενη δεκαετία.

Η σειρά ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ περιλαμβάνει βιβλία αναφοράς , γραμμένα από ειδικούς, τα οποία δίνουν έγκυρη και σε βάθος πληροφόρηση για θέματα άμεσου ενδιαφέροντος. Απλή αλλά όχι απλουστευτική, επιστημονική αλλά όχι απροσπέλαστη, σύντομη αλλά και πλήρης, η σειρά προσφέρει στον σύγχρονο αναγνώστη τα κλειδιά ώστε να κατανοήσει σε βάθος τον πολύπλοκο και μεταβαλλόμενο κόσμο μας.


Ο Μάνος Καραγιάννης είναι επίκουρος καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο South Bank του Λονδίνου. Έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Διεθνή Ασφάλεια από το Πανεπιστήμιο του Reading και διδακτορικό στην Πολιτική Επιστήμη από το Πανεπιστήμιο του Hull στη Μεγάλη Βρετανία. Έχει διδάξει Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγικές Σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία, τη Βουλγαρία και το Καζαχστάν, όπου και πραγματοποίησε εμπειρική έρευνα σχετικά με τις ριζοσπαστικές Ισλαμικές οργανώσεις στην Κεντρική Ασία. Επίσης, έχει διατελέσει μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Solomon Asch Center for the Study of Ethnopolitical Conflict του Πανεπιστημίου Pennsylvania στις ΗΠΑ σε θέματα πολιτικού Ισλάμ και τρομοκρατίας.






e-mail Facebook Twitter