Από την αναγκαιότητα στην ελευθερία


Συγγραφέας : Κελεσίδου, Άννα
Εκδότης : Δρόμων
Έτος έκδοσης : 2021
ISBN : 978-960-694-485-7
Σχήμα : 104
Κατηγορίες : Νεοελληνικό δοκίμιο

10.60 € 7.42 €




Αν "η ιστορία διδάσκει αλλ’ οι άνθρωποι δεν διδάσκονται από αυτήν", η τέχνη του λόγου, όταν εξερευνά το βάθος της ανθρώπινης ψυχής και κοινωνίας μετατρέπει τη χρονικότητα σε "καιρόν", αντικαθιστά την απόγνωση με την επίγνωση, την αδράνεια ή βεβαιότητα με την εγρήγορση.
Αυτό υποστηρίζει το βιβλίο που εμβαθύνει στο έργο του Albert Camus, του στοχαστή του οποίου πηγή έμπνευσης υπήρξαν το ελληνικό φως, τα πρόσωπα των ελληνικών μύθων και η πίστη στην αγωνιστικότητα, δεξαμενή της μετάβασης από τη βίωση του παραλόγου της ανθρώπινης ζωής στη συλλογική εξέγερση για την υπέρβασή του.
Το "αν είναι ανθρώπινος ο πόνος δεν είμαστε άνθρωποι μόνο για να πονούμε" του έλληνα ποιητή θα το συμπλήρωνε ένας πρόσφατα ειπωμένος προτρεπτικός λόγος γάλλου λογοτέχνη: "μη βογγάς πάνω στην πληγή σου, θέσε πάνω της το γιατρικό". Αυτό θα ήταν σύνοψη-παραλλαγή της προτροπής του Α. Camus για τη μετάβαση από την αναγκαιότητα οποιουδήποτε ανυπόφορου παραλογισμού στην ελευθερία της ενσυνείδητης αντιμετώπισής του.


Η Άννα Κελεσίδου γεννήθηκε στη Δράμα από γονείς πρόσφυγες της Μ. Ασίας. Πήρε απολυτήριο γυμνασίου το 1953 στην Αθήνα με βαθμό άριστα. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, γαλλική φιλολογία και γλώσσα στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, ρωσική γλώσσα στο Κέντρο Σπουδών Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Grenoble. Διευθύντρια ΚΕΕΦ Ακαδημίας Αθηνών, καθηγήτρια φιλοσοφίας, καθηγήτρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, Διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Σπάρτης, Ναυπλίου. Είναι Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Μελετών Φιλοσοφίας του Δικαίου (και Μέλος της Επιστ. Επιτροπής του Περιοδικού του), της Ελληνικής Εταιρείας Κάντ και Γραμματεύς της Διεθνούς Εταιρείας Μελέτης του Ελληνικού Φιλοσοφικού Λόγου, μέλος πολλών διεθνών εταιρειών και της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών εις την οποία διετέλεσε και μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου. Έχει ασχοληθεί και δημοσιεύσει πάμπολλες φιλοσοφικές εργασίες. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Μόσχας.






e-mail Facebook Twitter