Ασταβάκρα Γκιτά


Συγγραφέας : Τσάκαλης, Αντρέας
Εκδότης : Dharma
Έτος έκδοσης : 2022
ISBN : 978-618-5608-04-0
Σελίδες : 144
Κατηγορίες : Πνευματισμός Διαλογισμός

14.84 € 10.39 €




Ανάμεσα στα κλασικά κείμενα του κόσμου που αναφέρονται σε πνευματικές και διαλογιστικές εμπειρίες, το Ασταβάκρα Γκιτά, είναι ένα μοναδικό βιβλίο. Ασχολείται συστηματικά με τις εσωτερικές εμπειρίες του ατόμου κατά την πτήση του προς την υπερβατική γαλήνη και την ευδαιμονία. Λέγεται ότι οι σκέψεις αυτού του μικρού έργου μπορούν να συγκριθούν με τους Διαλόγους του Πλάτωνα και με την Μπάγκαβαντ Γκιτά, καθώς όλα αυτά καταγράφουν πράγματι τις ενοράσεις και τις πνευματικές εμπειρίες που αποκτά ο αναζητητής στην διάρκεια του έντονου διαλογισμού του.
Πρόκειται για μια σύντομη πραγματεία της φιλοσοφικής σχολής Αντβαϊτά Βεντάντα, με το φιλολογικό ύφος που χαρακτηρίζει όλες σχεδόν τις Ουπανισάντ, δηλαδή με την μορφή διαλόγου μεταξύ του Ασταβάκρα, του γκουρού, και του μαθητή του Τζανάκα.


Ο πεζογράφος και μεταφραστής Αντρέας Τσάκαλης γεννήθηκε το 1937 στη Νέα Απολλωνία της Θεσσαλονίκης. Το πρώτο του βιβλίο κυκλοφόρησε το 1961 από τις εκδόσεις "Δίφρος". Νέος ακόμα έφυγε για την Ευρώπη (Γερμανία, Σουηδία, Τσεχοσλοβακία) όπου δούλεψε και στην Πράγα παρακολούθησε μαθήματα δραματουργίας κινηματογράφου. Άλλα έργα του "Η απειλή του τίποτα", "Η υπόλοιπη ζωή" και το ανέκδοτο "Το καταφύγιο". Επίσης μετέφρασε από τα τσέχικα μερικούς μοντέρνους συγγραφείς, όπου Κούντερα, Φουκς, Βατσούλικ, Τσέρνα και Μιάτσκο. Έχει μεταφράσει και ένα μέρος από το έργο του Τσάπεκ, που προς το παρόν είναι ανέκδοτο. Το '75 έφυγε για την Αμερική όπου ζει με τη γυναίκα του και την κόρη του.






e-mail Facebook Twitter