Βαυβώ

Το μυθικό αιδοίο
Συγγραφέας : Devereux, Georges, 1908-1985
Μεταφραστής : Τόλιας, Γιώργος
Εκδότης : Ολκός
Έτος έκδοσης : 2006
ISBN : 978-960-7169-02-0
Σελίδες : 222
Σχήμα : 21x14
Κατηγορίες : Ψυχανάλυση Ανθρωπολογία Μυθολογία - Ερμηνεία και κριτική Γυναίκα - Σεξουαλικότητα Μυθολογία, Ελληνική - Ερμηνεία και κριτική
Σειρά : Κοινωνική Ανθρωπολογία

15.98 € 11.83 €




Πρόκειται για ένα έργο βαθιάς λογιοσύνης και τολμηρού επιστημονικού προβληματισμού πάνω στη σημασία, τους συμβολισμούς και τη μυθολογία του γυναικείου γεννητικού οργάνου. Μια συνωμοσία σιωπής έχει εξαλείψει κάθε τελετουργικό, συμβολικό και μυθικό στοιχείο από ό,τι πιο θηλυκό ενυπάρχει στο φύλο της γυναίκας. Ο Ζωρζ Ντεβερέ με τη διττή του προσέγγιση, μυθολογική και ψυχαναλυτική, ανευρίσκει την αρχέγονη εκείνη ουσία της θηλυκότητας που κατόρθωσε να επιζήσει της συνωμοσίας αυτής. Αναπτύσσοντας όλες τις διαπλοκές του ελληνικού μύθου της Βαυβούς που επιδεικνύει το αιδοίο της, αντικρούει ορισμένες πλευρές του σύγχρονου φεμινισμού, προτείνει νέες υποθέσεις και καταδεικνύει ότι το ανδρικό μόριο και ο γυναικείος κόλπος είναι εναλλάξιμοι στα όνειρα, στις φαντασιώσεις και, τέλος, στο βίωμα των εραστών.

Ο Gyorgy Dobo, πραγματικό όνομα του Georges Devereux, ήταν γόνος εύπορης εβραϊκής οικογένειας. Γεννήθηκε το 1908 στο Lugoj της Ουγγαρίας. Το 1926 εγκαθίσταται στο Παρίσι για να σπουδάσει φυσική, χημεία και μαθηματικά κοντά στην Marie Curie και τον Jean Pierrin. Σύντομα εγκαταλείπει τη φυσική για την εθνολογία και σπουδάζει κοντά στους Marcel Mauss και Lucien Levy-Bruhl. Το 1932 ασπάζεται το χριστιανισμό και αλλάζει το όνομά του σε Geogres Devereux. Το 1933 εγκαθίσταται στην Καλιφόρνια, όπου συνεχίζει ως υπότροφος τις ανθρωπολογικές σπουδές του στο πανεπιστήμιο του Berkeley με καθηγητή τον R. H. Lowie και F. Braudel και αναλαμβάνει την έδρα της εθνοψυχιατρικής που δημιούργησαν γι' αυτόν στην Ecole Pratique des Hautes Etudes. Ασχολείται συστηματικά με την αρχαία Ελλάδα και τους μύθους της. Ο Devereux θεωρείται ο ιδρυτής ενός νέου επιστημονικού τομέα, της εθνοψυχιατρικής, τον οποίο ο ίδιος ονόμαζε "εθνοψυχανάλυση". Ο G. Devereux πέθανε το 1985 στο Παρίσι. Σύμφωνα με την επιθυμία του η τέφρα του ενταφιάστηκε κατά το τυπικό των Ινδιάνων Mohave, στη ζωή και τον πολιτισμό των οποίων είχε με πάθος εντρυφήσει, στην προστατευόμενη περιοχή τους, το Parker του Κολοράντο. Η φυλή των Ινδιάνων Mohave και η αρχαία Ελλάδα υπήρξαν τα αντικείμενα του αναμφισβήτητου θαυμασμού του και σφράγισαν την πνευματική του πορεία.






e-mail Facebook Twitter