Εφαρμοσμένη οικονομική του περιβάλλοντος


Συγγραφέας : Οδυσσέας Κοψιδάς
Εκδότης : Μπαρμπουνάκης Χ.
Έτος έκδοσης : 2023
ISBN : 978-960-267-499-4
Σελίδες : 250
Κατηγορίες : Οικονομική πολιτική Περιβάλλον

26.50 € 23.85 €




Η παρούσα έκδοση αποσκοπεί να αποτιμήσει το εξωτερικό κόστος και το εξωτερικό όφελος που προκαλούνται από την υποβάθμιση ή την αναβάθμιση, αντίστοιχα, δημόσιων, περιβαλλοντικών και μη αγοραίων αγαθών. Έτσι, αποτελεί μια ολοκληρωμένη ερευνητική προσέγγιση κωδικοποίησης και συστηματικής καταγραφής μη αγοραίων αγαθών από ένα ευρύ φάσμα στον ελλαδικό χώρο. Τα συμπεράσματα που προκύπτουν φιλοδοξούν να αποτελέσουν έναν πρωτογενή οδηγό για τη φορολογική διοίκηση, με σκοπό να γίνει γνωστή η πρόθεση των πολιτών να δεχτούν μια χρηματική επιβάρυνση, προκειμένου να απολαύσουν δημόσια αγαθά ή υπηρεσίες.

Η απόδοση μιας τιμής σε ένα δημόσιο αγαθό είναι μια πρόκληση λόγω της απουσίας εμπορικότητας του αγαθού. Ως μη εμπορεύσιμο ένα τέτοιο αγαθό δεν μπορεί να αποτιμηθεί με όρους προσφοράς και ζήτησης. Από την άλλη, η αποτίμηση είναι απαραίτητη, μιας και μια σειρά κοινωνικών και οικονομικών παραμέτρων επηρεάζονται και, με τη σειρά τους, επηρεάζουν το κόστος και τις τιμές εμπορεύσιμων αγαθών. Ο πάροχος ενός δημόσιου αγαθού, συνήθως το κράτος, οφείλει να αποτιμά ορθολογικά και σωστά την τιμή του σε χρηματικές μονάδες, για την αποφυγή αστοχιών που μπορούν να έχουν αρνητικές συνέπειες ως προς την απώλεια κεφαλαίου ή την αστοχία προστασίας του παρεχόμενου αγαθού με συνέπεια την οριστική απώλειά του.

Το ανθρωπογενές αστικό και περιαστικό περιβάλλον αντικαθιστά το φυσικό τοπίο, δημιουργεί οικονομικές τιμές, μνημεία πολιτισμικής κληρονομιάς, βιομηχανικές και εμπορικές δραστηριότητες, απόβλητα και εξωτερικό κόστος. Η αποτίμηση των παραπάνω μη αγοραίων αγαθών αποσκοπεί στη βελτιστοποίηση της κοινωνικής ευημερίας, με την ελαχιστοποίηση του εξωτερικού περιβαλλοντικού κόστους λογιζομένου ως άθροισμα επιμέρους κοινωνικο-οικονομικών και ιδιωτικοοικονομικών παραγόντων, και με γνώμονα την αναβάθμιση του επιπέδου διαβίωσης τόσο σε αστικά όσο και σε περιαστικά περιβάλλοντα στο πλαίσιο της Κυκλικής Οικονομίας (Cycle Economy) και της Βιομηχανικής Οικολογίας (Industrial Ecology).







e-mail Facebook Twitter