Η ανθολογημένη ποίηση στο γυμνάσιο και το λύκειο

Περιέχονται δοκίμια για την ποίηση
Συγγραφέας : Αργυροπούλου, Χριστίνα
Εκδότης : Ταξιδευτής
Έτος έκδοσης : 2006
ISBN : 978-960-8365-80-3
Σελίδες : 399
Σχήμα : 24x17
Κατηγορίες : Νεοελληνική ποίηση - Ερμηνεία και κριτική Νεοελληνική λογοτεχνία - Σπουδή και διδασκαλία (Μέση) Νεοελληνική ποίηση - Σπουδή και διδασκαλία (Μέση)

24.46 € 18.35 €




Το βιβλίο αυτό αναφέρεται στο πρόγραμμα σπουδών και στο διαθεματικό αναλυτικό πρόγραμμα της λογοτεχνίας, σε θέματα διδακτικής θεωρίας της λογοτεχνίας στο γυμνάσιο και το λύκειο. Πλαισιώνεται από πολλά διδακτικά παραδείγματα όλης της ανθολογημένης ποίησης από νέα και παλιά βιβλία, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο του παράλληλου κειμένου. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της εργασίας είναι πως μετά από μια συνοπτική πληροφόρηση για τη θεωρία της λογοτεχνίας, την αφηγηματολογία και τη διακειμενικότητα, η οποία συνοδεύεται από πολλά παραδείγματα, ακολουθούν εκτενείς μελέτες για τα διακειμενικά και παρακειμενικά στοιχεία στο συνολικό έργο του Κ. Π. Καβάφη και του Γ. Σεφέρη. Επίσης, μια ενδιαφέρουσα παράμετρος είναι η θεωρία της διαθεματικότητας και η αξιοποίηση της με πολλά διδακτικά παραδείγματα συνερευνητικής και ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας, που επισφραγίζονται με διαθεματικές προτάσεις ως μετακειμενική δραστηριότητα. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο αυτού του βιβλίου είναι η μελέτη για τις πρωτοπορίες και τον μοντερνισμό στην ελληνική ποίηση. Έτσι, η μελέτη αυτή συμβάλλει στον προβληματισμό για τη διδασκαλία της λογοτεχνίας και ειδικότερα της ποίησης στο σχολείο, για να μπορεί να «μιλήσει» στους σύγχρονους μαθητές-αναγνώστες, με στόχο την καθοδήγηση τους από το μάθημα στη μάθηση και τη φιλαναγνωσία δια βίου.

Η Χριστίνα Αργυροπούλου είναι διδάκτωρ φιλολογίας του Πανεπιστημίου ULB των Βρυξελλών, σχολική σύμβουλος φιλολόγων και επί τιμή σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.






e-mail Facebook Twitter