Η απόδραση

Μια ιστορία από τον εμφύλιο. Μια άλλη παρολίγο "υπόθεση αεροπόρων"
Συγγραφέας : Μαρκάκης, Νίκος
Εικονογράφος : Ορνεράκης, Σπύρος
Εκδότης : Προσκήνιο
Έτος έκδοσης : 2008
ISBN : 978-960-8318-32-8
Σελίδες : 207
Σχήμα : 21x15
Κατηγορίες : Νεοελληνική πεζογραφία - Προσωπικές αφηγήσεις Ελλάς - Ιστορία - Εμφύλιος πόλεμος, 1944-1949 - Προσωπικές αφηγήσεις
Σειρά : Λογοτεχνία

16.01 € 12.81 €




Σε μια στρατιωτική μονάδα της Αττικής, στα χρόνια του εμφυλίου, κυκλοφορούν ανατρεπτικές προκηρύξεις και μια από αυτές θα βρεθεί, χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει, ανάμεσα στις κουβέρτες - προσκεφάλι του Άρη Μπερκέλη, στρατιώτη με πλούσια αντιστασιακή δράση στην κατοχή από τις γραμμές της ΕΠΟΝ. Μια νύξη αξιωματικού αρχικά και μια "πρόκληση" από τον Α2, στη νέα του μονάδα, για "κελάηδημα" (τελεσίγραφο), τον αναγκάζουν, μπροστά στο φάσμα βασανιστηρίων να αποδράσει. Τις συγκλονιστικές περιπέτειες που ακολουθούν σε μια Αθήνα που περίπου στρατοκρατείται και την ύπαιθρο να σπαράσσεται στην εμφύλια πολεμική σύγκρουση, αφηγείται στις σελίδες αυτές ο πρωταγωνιστής τής ιστορίας ενώ παρεμβάλλονται συνταρακτικές αναμνήσεις από τη δράση του ίδιου και του συγγραφέα, στα κατοχικά χρόνια. Μια ιστορία, απ' την αρχή ως το τέλος, αληθινή.

Από τη δεκαετία του '50 και ως το 1990 στον ημερήσιο τύπο - ρεπόρτερ, σχολιαστής, πολιτικός συντάκτης με παράλληλη συγγραφική δραστηριότητα στο ραδιόφωνο και τηλεόραση σε ψυχαγωγικές και επικαίρων θεμάτων εκπομπές. Ξεκίνησε με χρονογράφημα σε εβδομαδιαίες εφημερίδες και στον καθημερινό Τύπο της Αθήνας ("Προοδευτική Αλλαγή" - Παπαπολίτης Βώκος). Εργάσθηκε επίσης στις εφημερίδες"Κήρυκας", "Μεσημβρινή", "Έθνος", "Βήμα", "Καθημερινή" και παράλληλα, στις ίδιες δεκαετίες, συνεργάσθηκε με τα περιοδικά "Εικόνες", "Επίκαιρα", "Φαντασία" και στο εβδομαδιαίο "Εμπρός". Συνεργασία με τον "Ταχυδρόμο" και την εξαετία 1971-76 ελεύθερα θέματα, επιμέλεια κειμένων, μεγάλες αποστολές και ('72-'74) συνεντεύξεις σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (Κων. Καραμανλής, Μίκης Θεοδωράκης, Ειρήνη Παπά, Μελίνα Μερκούρη). Στη διετία 74-76 διευθυντής συντάξεως του "Ταχυδρόμου". Την ίδια περίοδο συμμετέχει στη συντακτική ομάδα του αντιστασιακού περιοδικού"Αντί" με επώνυμη αρθρογραφία ως τη βίαιη διακοπή της έκδοσης από τη δικτατορία. Λίγο αργότερα του αφαιρείται το διαβατήριο. Επιδόθηκε στη συγγραφή ψυχαγωγικών, κυρίως "αστυνομικοδικαστικών" εκπομπών για το ραδιόφωνο Ε.Ι.Ρ. - ΥΕΝΕΔ από τα μέσα της δεκαετίας του '50 ("Τζων Γκρήν", "Τζόννυ Φιλ", "Το σπίτι των ανέμων", "Μεγάλες αγάπες" κ.ά.). Διηύθυνε το τμήμα Ενημερωτικών Εκπομπών της ΕΡΤ, 1977 - 1981 και έγραφε και παρουσίαζε την μηνιαία εκπομπή "Φάκελος" (κοινωνικό, επίκαιρα θέματα) με τη συνεργασία του Κώστα Γελαντάλη. Διευθυντής, για ένα διάστημα, του ραδιοσταθμού "Antenna" Θεσσαλονίκης. Έγραψε αστυνομικές νουβέλες και εκδόθηκαν στη σειρά "Βιβλίων τσέπης" (Πεχλιβανίδης - Ατλαντίς) τρία αστυνομικό του: "Πανσιόν Ρηγίλλης 38", "Η γυναίκα με τ' ασημένια νύχια", "Ένα πτώμα στο Ψυχικό". Συνεργάσθηκε το 1973 με τον Γ. Κατσούλη στη σειρά "Ελληνικό Δημοκρατικό Κείμενα" (αυτοέκδοση) που διέκοψε η δικτατορία. Έγραψε, για την "Καθημερινή", τη βιογραφία του Μακάριου που μετά την ολοκλήρωσή της κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Παπαζήση. Έγραψε, με τον Κώστα Γελαντάλη το θεατρικό "Δομήνικος Θεοτοκόπουλος - ΕΙ Greco" που ανέβασε το Ε.Λ.Θ. του Μάνου Κατράκη. Επίσης το θεατρικό "Ο Κρητικός" - διασκευή μέρους της ομώνυμης μυθιστορίας του Παντελή Πρεβελόκη. Συμμετείχε στην Αντίσταση κατά τη Γερμανοϊταλική κατοχή -ΕΑΜ νέων, ΕΠΟΝ. Φυλακίσθηκε από τους συνεργάτες του κατακτητή στου Χατζηκώστα (Αύγουστος '44 ως τις παραμονές της απελευθέρωσης).






e-mail Facebook Twitter