Η διαρκής ανασυγκρότηση των Βαλκανίων


Συγγραφέας : Πασχαλίδης, Παναγιώτης
Εκδότης : Επίκεντρο
Έτος έκδοσης : 2023
ISBN : 978-960-458-648-6
Σελίδες : 344
Κατηγορίες : Βαλκανική Χερσόνησος - Ιστορία Πολιτική - Βαλκανική χερσόνησος

18.00 € 16.20 €




Ο τρό­πος με τον οποίο ερ­μη­νεύ­τη­καν οι πό­λε­μοι που ση­μά­δε­ψαν τη δι­ά­λυ­ση της πρώ­ην Γι­ου­γκοσ­λα­βί­ας (1991-1999), επι­μή­κυ­ναν και δυ­νά­μω­σαν το συμ­βο­λι­κό τεί­χος που χω­ρί­ζει τα Βαλ­κά­νια από την Ευρώ­πη. Έδω­σαν νέα πνοή και εφαρ­μο­γή σε στε­ρε­ό­τυ­πα και αντι­λή­ψεις δι­α­φο­ρε­τι­κό­τη­τας και χά­σμα­τος, πολ­λές από τις οποί­ες επι­βι­ώ­νουν μέ­χρι σή­με­ρα, αν και με λι­γό­τε­ρη έντα­ση. Οι προ­σπά­θει­ες της δι­ε­θνούς κοι­νό­τη­τας και ιδι­αί­τε­ρα της Ε.Ε. να ανα­συ­γκρο­τή­σουν την πε­ρι­ο­χή με­τά την επέμ­βα­ση του ΝΑ­ΤΟ στο Κό­σο­βο το 1999, δη­μι­ούρ­γη­σαν αρ­χι­κά ένα κλί­μα αισι­ο­δο­ξί­ας, ευφο­ρί­ας και ανα­νέ­ω­σης. Εν­δει­κτι­κή έκ­φρα­ση αυτού υπήρ­ξε η εντα­τι­κή χρή­ση των όρων Δυ­τι­κά Βαλ­κά­νια και Νο­τι­ο­α­να­το­λι­κή Ευρώ­πη που συ­νυ­πάρ­χουν μέ­χρι και σή­με­ρα με τον όρο Βαλ­κά­νια.

Η ανα­συ­γκρό­τη­ση των Βαλ­κα­νί­ων απο­δεί­χτη­κε μια δύ­σκο­λη υπό­θε­ση. Πα­ρά την έντα­ξη της Σλο­βε­νί­ας, της Βουλ­γα­ρί­ας, της Ρου­μα­νί­ας και της Κρο­α­τί­ας στην Ε.Ε. υπάρ­χει ακό­μα με­γά­λη αβε­βαι­ό­τη­τα για τον χρο­νι­κό ορί­ζο­ντα μι­ας με­γα­λύ­τε­ρης δι­εύ­ρυν­σης της Ε.Ε. στην πε­ρι­ο­χή. Υπ αυτή την έν­νοια, η πε­ρι­ο­χή μοι­ά­ζει να βρί­σκε­ται σε μια δι­αρ­κή ανα­συ­γκρό­τη­ση. Το βι­βλίο αυτό φω­τί­ζει τις συμ­βο­λι­κές πτυ­χές αυτής της δι­α­δι­κα­σί­ας. Αναμ­φί­βο­λα, ο κα­θρέ­φτης της πρώ­ην Γι­ου­γκοσ­λα­βί­ας απο­τέ­λε­σε ίσως το πιο κα­θο­ρι­στι­κό στοι­χείο για την ανα­κύ­κλω­ση αρ­νη­τι­κών ιδε­ών σε δι­ε­θνή ΜΜΕ. Δεν ήταν όμως το μό­νο. Η συ­σχέ­τι­ση της ελ­λη­νι­κής οικο­νο­μι­κής κρί­σης με τα Βαλ­κά­νια ήταν ακό­μα ένας κα­θρέ­φτης. Αντί­θε­τα με προ­σεγ­γί­σεις που μυ­θο­ποι­ούν την έν­νοια των Βαλ­κα­νί­ων (γε­ω­γρα­φία, ιστο­ρία, πο­λι­τι­σμός), η με­λέ­τη αυτή απο­τυ­πώ­νει τη δυ­σκο­λία της δι­α­μόρ­φω­σης συ­νο­λι­κών αφη­γη­μά­των που να πε­ρι­λαμ­βά­νουν όλους τους με­τα­σχη­μα­τι­σμούς από το τέ­λος του Ψυ­χρού Πο­λέ­μου μέ­χρι σή­με­ρα.


Ο Παναγιώτης Πασχαλίδης είναι διδάκτωρ Επικοινωνίας και ΜΜΕ (Paris 3 - Sorbonne Nouvelle). Είναι επισκέπτης καθηγητής στα τμήματα Βαλκανικών Σπουδών του ΠΑΜΑΚ και δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι ερευνητής στο πρόγραμμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ, καθώς και στη Μονάδα Ερευνών του ΠΑΜΑΚ.






e-mail Facebook Twitter