Η ομιλία του πατριάρχη Πρόκλου "εις την Παναγίαν Θεοτόκον" και η απάντηση του Νεστορίου

Σπουδή στην οικουμενική χριστολογία του Πρόκλου Κωνσταντινουπόλεως σε σχέση προς το ερώτημα της χριστολογικής ορολογίας του Θεοδωρήτου Κύρου και του Νεστορίου
Συγγραφέας : Κουρεμπελές, Ιωάννης Γ.
Εκδότης : Πουρναράς Π. Σ.
Έτος έκδοσης : 2004
ISBN : 978-960-242-267-0
Σελίδες : 370
Σχήμα : 21x14
Κατηγορίες : Θεολογία Χριστιανισμός - Λόγοι, δοκίμια, διαλέξεις

22.00 € 17.38 €




[...]Στην παρούσα εργασία μας, λοιπόν με βάση την ομιλητική έριδα μεταξύ των δύο μεγάλων ομιλητών της εποχής εκείνης, του Πρόκλου και του Νεστορίου, θα προσπαθήσουμε να δούμε το ευρύτερο άνοιγμα μια χριστολογικής διαμάχης, που οφείλει εκ των πραγμάτων να λύσει και προβλήματα πατρότητας στην πρόκλεια χριστολογική ορολογία, αλλά και να συνεισφέρει στην ερμηνευτική διευκρίνιση της ορολογίας αυτής. Η διευκρίνιση αυτή λείπει στη γνωστή έως σήμερα έρευνα και πρέπει να γίνει σε συνάρτηση με απαραίτητες κειμενικές χρονολογήσεις και με εξέταση της δογματικής ορολογίας και πατρότητας (της ορολογίας αυτής). Η προσπάθειά μας είναι μια προσπάθεια σύνδεσης της ιστορικής και δογματικής μεθόδου με τη συστηματική δουλειά, όπως και της στενής ερευνητικής προοπτικής με την ευρύτερη. Κέντρο κάθε ερευνητικού σημείου είναι η εξέταση και η κριτική αξιολόγηση απόψεων που εκφράστηκαν ως σήμερα από ξένους ερευνητές, με στόχο να συμβάλλουμε εκ των πραγμάτων στην ανάδειξη της θεολογικής συμβολής του πατριάρχη Πρόκλου. Αυτό σημαίνει την ανάδειξη της ορθής κατανόησης και την προβολή της χριστολογικής του ορολογίας, τεχνικής ή όχι, στην οποία δεν δόθηκε ως σήμερα ιδιαίτερη σημασία. Όπως ήδη γίνεται κατανοητό, η έμφασή μας ρίχνεται στο έργο του Πρόκλου και με κέντρο τη δική του χριστολογία διευρύνουμε την έρευνά μας στον Νεστόριο και στον Θεοδώρητο Κύρου.[...] (από τον πρόλογο του βιβλίου)

Ο Ιω. Κουρεμπελές σπούδασε Θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια των πόλεων Erlangen και Heidelberg (Γερμανία). Είναι αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Θεολογίας Δογματική και Συμβολική Θεολογία. Βιβλία του: "Η Χριστολογία του Ρωμανού του Μελωδού και η σωτηριολογική σημασία της" (διδ. διατριβή, 1998), "Οικουμενικά παραδείγματα στην ιστορία της Εκκλησίας" (2002), "Ο Νεοχαλκηδονισμός: Δογματικό σημείο διαίρεσης;" (2003), "Η ομιλία του πατριάρχη Πρόκλου "Εις την Παναγίαν Θεοτόκου"", "Η απάντηση του Νεστορίου" (2004), κ.ά.






e-mail Facebook Twitter