Θεωρία και πράξη του Επιτελικού Κράτους


Συγγραφέας : Παπατόλιας, Απόστολος Ι.
Εκδότης : Εκδόσεις Σάκκουλα Α.Ε.
Έτος έκδοσης : 2021
ISBN : 978-960-648-334-9
Σελίδες : 377
Κατηγορίες : Αστικό δίκαιο

35.00 € 33.25 €




Η παρούσα μελέτη έχει ως στόχο την κατανόηση και ανάδειξη της έννοιας του «επιτελικού κράτους» και των ιδιαιτεροτήτων και αποκλίσεων του ελληνικού μεταρρυθμιστικού εγχειρήματος συγκριτικά με το «παράδειγμα» του Επιτελικού Κράτους που κυριαρχεί στις διοικητικά ανεπτυγμένες δυτικές χώρες, από την κρίση και μετά.
Μέσα από την παρούσα ο αναγνώστης μπορεί να αντλήσει χρήσιμα δεδομένα για την αξιολόγηση και των δημόσιων πολιτικών που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και μελλοντικών προσπαθειών. Η «επιτελική ικανότητα» προβάλλεται και αναλύεται ως προϋπόθεση ορθολογικής καθοδήγησης και αποτελεσματικής εφαρμογής των δημόσιων πολιτικών. Στη μελέτη παρουσιάζονται εκτενώς και οι βασικές ρυθμίσεις του Ν. 4622/2019, που απηχούν τη μέριμνα για ενιαία και συνεκτική εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος μέσα από ισχυρούς κεντρικούς θεσμούς διοικητικού συντονισμού των δημόσιων πολιτικών, συγχρόνως, όμως, εξετάζονται συστηματικά και οι ποικίλες κριτικές αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου και της επιστημονικής κοινότητας στο νομοθέτημα, ενώ αποτιμάται και η πειστικότητα των απαντήσεων της κυβερνητικής πλευράς με κριτήριο την εσωτερική συνοχή και τη διεπιστημονική προσέγγιση της κάθε επιχειρηματολογίας.
Ο αναγνώστης θα μπορέσει να κατανοήσει τις θεωρίες για το Επιτελικό Κράτος με τις κατά καιρούς μεταρρυθμιστικές προτάσεις για την οργάνωση και τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ παράλληλα, θα αντιληφθεί το βασικό εννοιολογικό περίγραμμα και το μεταβαλλόμενο αντιληπτικό πλαίσιο της «επιτελικής διακυβέρνησης». Επομένως, αποσαφηνίζοντας από κανονιστική και λειτουργική σκοπιά μια τόσο διαδεδομένη έννοια της πολιτικο-διοικητικής επικαιρότητας, όπως το Επιτελικό Κράτος, η παρούσα μελέτη αποτελεί ένα απαραίτητο έργο για την κατανόηση αυτού του πολυσύνθετου και πολυδιάστατου φαινομένου.


Ο Απόστολος Παπατόλιας γεννήθηκε στο Βόλο τον Ιούλιο του 1965. Σπούδασε νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στη Γαλλία. Ως υπότροφος του ΙΚΥ ολοκλήρωσε το πρώτο του DEA στο Δημόσιο Δίκαιο, στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Paris II - Sorbonne το 1990 και το δεύτερο στη Γενική Θεωρία του Δικαίου, στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Paris X - Nanterre, το 1992, όπου πραγματοποίησε και τη Διδακτορική του διατριβή μέχρι το 1995. Έχει θητεύσει ως ειδικός επιστήμονας σε διάφορες υπηρεσίες και διοικητικές αρχές, όπως το Υπουργείο Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, ως Πρόεδρος της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης, το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, ο «Συνήγορος του Πολίτη», οι Διαχειριστικές Αρχές της ΜΟΔ ΑΕ και έχει συμμετάσχει σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, όπως στο Γαλλικό Υπουργείο Έρευνας, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο ΙΣΤΑΜΕ και στο Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων. Η συνδικαλιστική του δράση ξεκίνησε από το φοιτητικό κίνημα στη Νομική Σχολή Αθηνών και συνεχίστηκε στο Παρίσι, όπου διετέλεσε Γραμματέας του ΔΣ του Συλλόγου των Ελλήνων φοιτητών, Πρόεδρος των κατοίκων της Φοιτητικής Εστίας, καθώς και Ιδρυτικό μέλος της φοιτητικής παράταξης «Πρωτοβουλία Αριστερών Φοιτητών» στο Παρίσι . Διετέλεσε επίσης Γραμματέας της Θεματικής Οργάνωσης Θεσμών και Δικαιωμάτων της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Α΄ Αθήνας, μέλος του Τομέα Οργανωτικής Πολιτικής.






e-mail Facebook Twitter