ΚΚΕ και εξουσία (1940-1944)


Συγγραφέας : Λαμπάτος, Γαβρίλης
Υπεύθυνος Σειράς : Δορδανάς, Στράτος Ν.
Εκδότης : Μεταίχμιο
Έτος έκδοσης : 2018
ISBN : 978-618-03-1210-2
Σελίδες : 392
Σχήμα : 24x17
Κατηγορίες : Πολιτική - Ιστορία - Ελλάς Κομμουνισμός - Ιστορία Κομμουνισμός - Ελλάς Ελλάς - Ιστορία - Εθνική Αντίσταση, 1940-1944
Σειρά : Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία

17.70 € 12.39 €




Το 1940, τις παραµονές του ελληνοϊταλικού πολέµου, το KKE ήταν ένα κόµµα αποδιαρθρωµένο οργανωτικά, ενώ οι διαρκείς αλλαγές πολιτικής που ακολουθούσε η Κοµµουνιστική Διεθνής έναντι του ναζισµού προξενούσαν σύγχυση στους κοµµουνιστές σε ολόκληρη την Ευρώπη. Παρ’ όλα αυτά, το ΚΚΕ κατόρθωσε να ανασυγκροτηθεί·ως το 1944 κατέστη κόµµα εξουσίας και απειλούσε να µετασχηµατίσει σχεδόν ριζικά το πολιτικό σύστηµα όπως αυτό είχε διαµορφωθεί τις προηγούµενες δεκαετίες. Μέσα από ανέκδοτες προσωπικές µαρτυρίες και αρχειακές πηγές, το βιβλίο διερευνά το πώς επιτεύχθηκε αυτή η αλλαγή - και το τίµηµα που απαιτήθηκε σε πολλές περιπτώσεις. Εξετάζονται οι δοµές εξουσίας των κοµµουνιστών στην ορεινή Ελλάδα και η πολιτική του κόµµατος, τόσο στην κεντρική σκηνή όσο και στις επιµέρους περιφέρειες της χώρας. Παρουσιάζεται επίσης η διαδροµή Ελλήνων κοµµουνιστών από την ίδρυση του κόµµατος ως τον Β΄ Παγκόσµιο Πόλεµο. Μια µελέτη πολιτικής ιστορίας σε µια εποχή τεκτονικών κοινωνικών ανακατατάξεων, µέσα από τις άγνωστες και ορισµένες φορές σκοτεινές πλευρές της Εθνικής Αντίστασης. Περιλαμβάνεται φωτογραφικό υλικό.

Ο Γαβρίλης Λαμπάτος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής σχολής Αθηνών (τμήμα Ιστορικό-Αρχαιολογικό). Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη νεότερη και σύγχρονη ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έγραψε σε συνεργασία με την Ελένη Αστερίου το βιβλίο "Η αριστερή αντιπολίτευση στην Ελλάδα", εκδ. Φιλίστωρ, Αθήνα 1995. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες για θέματα ιστορίας σε συλλογικά έργα, εφημερίδες και περιοδικά.






e-mail Facebook Twitter