Λόρδος Μπάϋρον

Συγκριτικές μελέτες στην ανάλυση των ποιημάτων του. Εργοβιογραφία - σχόλια
Συγγραφέας : Κατσάρας, Χαράλαμπος
Εκδότης : ΑΩ Εκδόσεις
Έτος έκδοσης : 2021
ISBN : 978-618-5363-41-3
Σελίδες : 328
Κατηγορίες : Αγγλική ποίηση - Ερμηνεία και κριτική Byron, George

23.32 € 17.49 €




Ύπνο δεν έχουν εντός μου οι λογισμοί...

Λόρδος Τζωρτζ Γκόρντον Μπάϋρον

Ο Τζορτζ Γκόρντον Νόελ, ο γνωστότερος και ίσως σημαντικότερος φιλέλληνας –λόρδος Βύρων για τους Έλληνες– άτομο με κοινωνικά αντισυμβατικό χαρακτήρα, ήρθε από νωρίς σε σύγκρουση με το αριστοκρατικό περιβάλλον του, αλλά και με την ίδια του τη χώρα, την Αγγλία, την οποία και εγκατέλειψε οριστικά το 1816.
Ο Μπάυρον, όμως, δεν ήταν μόνο φιλέλληνας, ούτε απλά κάποιος ποιητής· υπήρξε ένας από τους πυλώνες του ρομαντισμού, ευφυής κληρονόμος της gothic λογοτεχνίας, μεγάλος διανοητής με ρηξικέλευθες απόψεις για τη ζωή. Και πλήρωσε ακριβά γι’ αυτό. Εκατόν ενενήντα έξι χρόνια μετά το θάνατό του, ο Μπάυρον παραμένει ένας γνωστός-άγνωστος.
Η παρούσα μελέτη βάζοντας βαθιά το νυστέρι της έρευνας σε κείμενα μελετητών, εντρυφώντας πάνω σε αρχεία δυσεύρετα, στοιχειοθετεί το φιλέλληνα επαναστάτη στις ακριβείς του διαστάσεις, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία στον αναγνώστη να εμβαθύνει στο έργο και την πολυτάραχη ζωή ενός από τους μεγαλύτερους δημιουργούς όλων των εποχών.

 


Ο Χαράλαμπος Κατσάρας γεννήθηκε στο Καινούργιο Λοκρίδος του Ν. Φθιώτιδος. Έχει τελειώσει την Παιδαγωγική Ακαδημία και δουλεύει σε δημοτικό σχολείο, εδώ και δεκαοχτώ χρόνια. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με την πεζογραφία, την ποίηση και το παιδικό θέατρο. Έχει τιμηθεί δύο φορές από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά για τα έργα του: "Κάποτε στη Σμύρνη" 2002 και "Αλ Ισκανταρέγια, η Πατρίδα που ονειρευτήκαμε" 2004. Άλλα έργα του είναι: "Τα φιλιά του ανέμου", ποίηση, "Εφτά καλοκαιρινά αναφιλητά" διηγήματα, "Το ημερολόγιο της Μήδειας" μυθιστόρημα, όλα από τις εκδόσεις Λαμιακός Τύπος. Το παιδικό θέατρο "Ένα σχολείο στα σύννεφα" είναι αυτοέκδοση και έχει παιχτεί σε πολλά σχολεία. "Η δραματική τέχνη στο σχολείο" βιβλίο που αναφέρεται στο θεατρικό παιχνίδι, έχει εκδοθεί από το "Παρασκήνιο" το 2005. Δουλειές και άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και λογοτεχνικά περιοδικά. Είναι μέλος του "Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου". Ζει στον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας, είναι παντρεμένος και έχει ένα γιο.






e-mail Facebook Twitter