Μάριος Χάκκας

Από την ποίηση στη λύτρωση
Συγγραφέας : Ρεπούσης, Γιώργος Χ.
Εκδότης : Μεταίχμιο
Έτος έκδοσης : 2006
ISBN : 978-960-455-086-9
Σελίδες : 200
Σχήμα : 21x14
Κατηγορίες : Νεοελληνική λογοτεχνία - Ερμηνεία και κριτική Νεοελληνική λογοτεχνία - Ιστορία και κριτική Λογοτέχνες, Έλληνες Χάκκας, Μάριος (1931-1972)
Σειρά : Μελέτες

12.23 € 8.56 €




O ρόλος της τέχνης για τον Μάριο Χάκκα είναι ο αγώνας και ο μόχθος για το σκάλισμα της εικόνας του ανθρώπινου προσώπου, υπόθεση ζωής και όχι μόνο της προσωπικής. Στην ποιητική του κατάθεση και στα πεζά του κείμενα ο Μάριος Χάκκας αφήνει έντονα τα σημάδια όχι της φωτογραφίας του αλλά της ίδιας της ζωής του, παίρνοντας και αυτός μέρος κατά τις δυνάμεις του στον αγώνα για να μην υποστεί «ολοκληρωτική έκπτωση ο λόγος στη συνείδηση του ανθρώπου, σαν αξία επικοινωνίας, σαν ερέθισμα πνευματικής λειτουργίας, σαν ήχος και φωνή ψυχής». Αρνείται να σιωπήσει και να υιοθετήσει το μοντέλο του «βωβού» ή «εικονογραφημένου» ανθρώπου και παραμένει με σάρκα και οστά στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Συγχρόνως δίνει και ένα ουσιαστικό νόημα στο δικό του σύντομο πέρασμα από τη ζωή, δουλεύοντας μέχρι την τελευταία πνοή του το πορτρέτο του και αναζητώντας λυτρωτικά το πρόσωπό του.

Ο Γιώργος Χ. Ρεπούσης είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στα Παιδαγωγικά και στη Λογοτεχνία και υπηρετεί στη Δημόσια Εκπαίδευση. Έχει επιλεγεί Σύμβουλος Φιλολόγων (Βοιωτία) και Συντονιστής Εκπαίδευσης Εξωτερικού (Λονδίνο, Κάιρο) και έχει τιμηθεί με το παράσημο της Πολιούχου Σινά Μεγαλομάρτυρος Αγίας Αικατερίνης. Έχει δημοσιεύσει άρθρα γενικού και ειδικού ενδιαφέροντος σε εφημερίδες και περιοδικά.






e-mail Facebook Twitter