Μουσική και ήχος


Συγγραφέας : Περιστέρης, Φίλιππος
Εκδότης : Αιγόκερως
Έτος έκδοσης : 2023
ISBN : 978-960-322-735-9
Σελίδες : 247
Κατηγορίες : Νεοελληνικό δοκίμιο

15.90 € 14.31 €




Η μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο αποτελεί ένα πεδίο με τις δικές του θελκτικές και γοητευτικές οδούς δημιουργίας και έρευνας. Το πόνημα αυτό, μοναδικό στην ελληνική βιβλιογραφία, ελπίζω να γίνει το βιβλίο με όλα τα στοιχεία που έψαχνα, όταν ξεκίνησα με δίψα να ασχολούμαι με τη σύνθεση μουσικής για παραστάσεις και ταινίες και ουδέποτε βρήκα.
Οι στόχοι του είναι δύο:
Ο πρώτος σχετίζεται με την έρευνα του παραδομένου από το παρελθόν υλικού. Ο δόκιμος αυτός πυρήνας μεθοδολογίας, από τον Αριστοτέλη και τον Beckett μέχρι τον Eisenstein και τον Bergman, αποτελεί ένα ισχυρό οπλοστάσιο γνώσης σε ένα θεμελιωμένο θεωρητικά πλαίσιο, στο οποίο βρίσκονται απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα κάθε δημιουργού.
Ο δεύτερος είναι η πρακτική διαχείριση του αντίστοιχου περιεχομένου. Διερχόμενοι από θεμελιώδεις αισθητικές αρχές, αλλά και από τα κακώς κείμενα, φωτίζεται η οδός της συνείδησης της δημιουργίας.
Μπορεί ωστόσο να διατυπωθεί ένας και μόνο κανόνας με διαχρονική ισχύ και αξία; Η απάντηση είναι καταφατική. Κάθε επανάχρηση στην τέχνη αποτελεί έκπτωση. Η τέχνη απαιτεί διαρκή αναζήτηση πρωτοτυπίας, χωρίς να λησμονεί το παρελθόν. Οι έστω και μικροί αυτοί νεοτερισμοί με το πέρασμα του χρόνου μοιάζουν με μικρές ψηφίδες, των οποίων το σύνολο αποτελεί πραγματικά καινοτόμο δημιουργία.


Ο Φίλιππος Περιστέρης γεννήθηκε στην Αθήνα και κατάγεται από την Κέρκυρα. Σπούδασε μουσική στο "South Eastern College" και παράλληλα πιάνο, ακορντεόν, ανώτερα θεωρητικά, σύνθεση και σύνθεση για το θέατρο και τον κινηματογράφο στο Εθνικό Ωδείο, το Απολλώνιο Ωδείο και το Ωδείο Φίλιππος Νάκας με υποτροφία. Είναι πτυχιούχος πολιτισμολογίας της σχολής "Ανθρωπιστικών Σπουδών" του Ε.Α.Π., μεταπτυχιακός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Σχολή Αρχιτεκτόνων) και σήμερα υποψήφιος διδάκτωρ φιλοσοφίας στο Σ.Ε.Μ.Φ.Ε του Ε.Μ.Π. Έχει τιμηθεί με 4 πρώτα Πανελλήνια βραβεία στους διαγωνισμούς Makemusic Contest και 1ο Πανελλαδικό Διαγωνισμό Μουσικής Δημιουργίας - Music Powered by Technology", και με τιμητική διάκριση από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών για μελοποιήσεις ποίησης. Έχει γράψει συμφωνική μουσική για μικρά και μεγάλα ορχηστρικά σύνολα καθώς και μουσική δωματίου. Έχει συνθέσει μουσική για περίπου 50 θεατρικές παραστάσεις που ανέβηκαν ή παίχτηκαν σε πολλά θέατρα (Εθνικό Θέατρο, [Κ.Θ.Β.Έ], Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., [Βόλου, Αγρινίου, Σερρών], και ελεύθερα θέατρα, [Κακογιάννη, Κνωσός, Τόπος Αλλού, Θέατρο Βράχων Θέατρο Πέτρας, Θέατρο της Ημέρας, Θέατρο του Νέου Κόσμου, Από Μηχανής Θέατρο, Θέατρο Καισαριανής κ.ά), 10 ταινίες, ντοκυμαντέρ, μουσική για εικαστικές εκθέσεις και ποιητικές συλλογές ενώ έχει στο ενεργητικό του πάνω από 100 κυκλοφορημένα τραγούδια σε 15 προσωπικούς ή συμμετοχικούς δίσκους και συλλογές. Περισσότερα στο www.peristeris.com.ar






e-mail Facebook Twitter