Νέκυια


Συγγραφέας : Αγγελάκας, Γιάννης Καπράλου Θεοδώρα
Μεταφραστής : Ψυχουντάκης, Γεώργιος
Εκδότης : ONASSIS PUBLICATIONS
Έτος έκδοσης : 2023
ISBN : 978-960-85928-9-5
Σελίδες : 64
Σχήμα : 13x21
Κατηγορίες : Θέατρο Τέχνη

8.00 € 7.20 €




Όνειρο ζωής ήταν για τον κορυφαίο δημιουργό της ελληνικής ροκ σκηνής, Γιάννη Αγγελάκα, να καταπιαστεί με την «Οδύσσεια» του Ομήρου. Στις 21 Δεκεμβρίου του 2023, τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου, το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Σε παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, η παράσταση «Νέκυια», βασισμένη στη ραψωδία λ της «Οδύσσειας» του Ομήρου, σε μετάφραση του Γεωργίου Ψυχουντάκη, ελεύθερη διασκευή και πρωτότυπους στίχους του ίδιου του Γιάννη Αγγελάκα και της διακεκριμένης δραματουργού Θεοδώρας Καπράλου και σκηνοθεσία του Χρήστου Παπαδόπουλου, έκανε πρεμιέρα στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης.

«Κατέβα ουρανέ στη γη/ τα σκοτεινά μας βάραθρα να φέξεις/ να γίνει η αβάσταχτη σιωπή/ κραυγή, λυγμός και λέξεις». Έτσι ξεκινά η κατανυκτική, υποβλητική αφήγηση της ραψωδίας λ της «Οδύσσειας» του Ομήρου από τον Γιάννη Αγγελάκα, για να καταλήξει στο παρηγορητικό: «Για να ‘χουν φως οι νύχτες σας/ αυτή ήταν η έννοια μου,/ τι άλλο να προσμένω;»


Ο Γιάννης Αγγελάκας γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι ο τραγουδιστής και στιχουργός του ροκ συγκροτήματος "Τρύπες".






e-mail Facebook Twitter